ONI: “Ironshore”

Oni, κατά την ιαπωνική μυθολογία, είναι ένας δαίμονας που μπορεί να αλλάξει μορφές και σκοπός του είναι να προκαλέσει πόνο και μιζέρια.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος, οι καναδέζοι Oni μπορούν όντως να ταυτιστούν, μιας και το progressive death στο οποίο επιδίδονται, με την καθόλα djent χροιά, βγάζει προς τα έξω πάμπολλα πρόσωπα, ενώ αντί για μιζέρια, προκαλεί headbanging.

Στα χνάρια των Protest the Hero, των Human Abstract, των Destrage και (φυσικά) των Between the Buried and Me, το σεξτέτο από το Οντάριο φροντίζει να δώσει το δικό του αποτύπωμα σε αυτό το, κορεσμένο πλέον, ιδίωμα κι όντως παρουσιάζει κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον.

Από τεχνικής πλευράς δεν υπάρχει αμφιβολία πως πρόκειται για μια πλήρης δουλειά, με παραγωγή και συνθετική δομή που δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης για το εάν ετούτη η μπάντα έχει μέλλον στην σκηνή.

Κομμάτια όπως τα “Barn Burner”, “Eternal Recurrence”, “The Only Cure” (με τη συμμετοχή του Randy Blythe των Lamb of God), “Spawn and Feed”, “Kanvas”, “Thrive” ή το 11λεπτο “The Science”, δε γίνεται να μην τα εκτιμήσει ο μέσος djentάι.

Το μόνο μεμπτό του δίσκου είναι  η κατά τόπους προβλέψιμη εξέλιξη κάποιων συνθέσεων, κάνοντας τον ακροατή να αισθάνεται πως αυτό που αναβλύζει μουσικά από το “Ironshore”, το έχει ξανακούσει κι αλλού. Αυτό βέβαια γίνεται διότι, παρότι έχουμε να κάνουμε με ένα είδος που εν γένει του αποφεύγει τις τετριμμένες συνταγές, λόγω πληθώρας πρεσβευτών του, έχει δημιουργηθεί μια πεπατημένη η οποία εγκλωβίζει τις νεότερες μπάντες. Τουτέστιν, είναι αναγκαίο πλέον να ξεχωρίζεις ως ένα βαθμό και να δημιουργείς μια ταυτότητα που ξεπερνάει τις όποιες επιρροές σου.

Οι Oni πέφτουν λοιπόν σε σημεία στην παραπάνω παγίδα, αλλά συνάμα οικοδομούν γερές βάσεις για το μέλλον. Από εκεί και πέρα, το “Ironshore” διαθέτει πολλά καλά στοιχεία και δεδομένου ότι μιλάμε για ντεμπούτο, το σχήμα ξεκινάει αρκετά καλά, απλά άπαξ κι ανήκεις στην απαιτητική μερίδα του ιδιώματος, θα νιώσεις πως λείπει αυτό το “κάτι παραπάνω”.

Ως πρώτο δείγμα πάντως, από τον γράφοντα λαμβάνει θετικό πρόσημο, έχοντας ως δεδομένο πως οι Oni θα καταφέρουν σύντομα να ξεχωρίσουν από το σωρό.

1219

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1396 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.