VOLUR: “Disir”

Το καναδικό τρίο Völur είναι ένα ambient/folk/doom project που αποτελείται από μέλη των Blood Ceremony και Do Make Say Think, μεταξύ άλλων, και το “Disir” είναι το πρώτο τους ολοκληρωμένο άλμπουμ το οποίο είναι σε μεγάλο βαθμό το ομώνυμο cassette LP τους που κυκλοφόρησε το 2014 σε νέα μορφή.

Αντλώντας έμπνευση από γερμανικά παγανιστικά ρεύματα, το τρίο εναλλάσσει βαρύ ψυχεδελικό doom, folk μελωδίες, κάποια λίγα σκληρά φωνητικά, ψαλμωδίες, ατμοσφαιρική post-rock αισθητική (ιδίως μετά τα μισά του δίσκου) με συνοδεία βιολιού και τα δένει άψογα, πατώντας από τη μια στο στρατόπεδο γκρουπ όπως οι Ufomammut και συνδυάζοντας το με In The Woods ατμόσφαιρα.

Το μεγάλο ατού τους είναι το πώς καταφέρνουν να διατηρούν στη διάρκεια του άλμπουμ τη folκ ιδιότητα χωρίς να καταντάνε ένα ακόμα αιθέριο ή “βλάχικο” folk metal γκρουπ, κάτι ανάλογο ίσως με αυτό που πέτυχαν οι Flight of Sleipnir, με τους οποίους μπορεί να μην μοιάζουν τόσο μουσικά αλλά σίγουρα έχουν πολλά κοινά σε νοοτροπία.

Σαν αποτέλεσμα το άλμπουμ αυτό απευθύνεται σε μια ποικιλία ακροατών, θα ικανοποιήσει εξίσου οπαδούς πιο prog/doom μονοπατιών όσο ακόλουθους της ατμοσφαιρικής ή και αντισυμβατικά επικής metal σκηνής. Ενδεχομένως η συνταγή των Völur να χρειάζεται λίγο γυάλισμα και τελειοποίηση, παρόλα αυτά αν και όχι τέλειο το “Disir” είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και ξεχωριστές κυκλοφορίες του τελευταίου καιρού οπότε οι ενδιαφερόμενοι ας σπεύσουν να το ακούσουν. 

519

Avatar photo
About Αλέξης Δρυμιώτης 479 Articles
Στριμωγμένος ανάμεσα σε Gen X και Millenials, από την γη του χαλλουμιού, βαρετός τύπος κατά τα άλλα, επιμένει ότι Black Metal Ist Klassenkrieg, Fascism Is A Fuck,Doom Or Be Doomed, In Grind We Crust.