PORCUPINE TREE

“A Smart Kid” At The Music Hall

H ιστορία τους ξεκινάει με τον Steven Wilson πίσω στο 1987 στην Αγγλία. Εκείνη την περίοδο μέχρι το 1990 ο Wilson ως headliner της μπάντας είχε επηρεαστεί σημαντικά από συγκροτήματα του ’70 όπως χαρακτηριστικά των Pink Floyd.

Το όνομα του συγκροτήματος είναι επινόηση του Steven Wilson το οποίο το χρησιμοποίησε και σε στην πρώτη κασέτα που δημιούργησε με την ονομασία Tarquin’s Seaweed Farm. Ως μόνιμα μέλη της μπάντας επινόησε κάποια, γιατί μέχρι τότε δεν υπήρχαν μόνιμοι μουσικοί. Εκείνος που έφερε στην επιφάνεια τον Steven Wilson είναι ο Richard Allen, ο συντάκτης του αγγλικού ψυχεδελικού garage περιοδικού Freakbeat ο οποίος συνεργάζεται μαζί του, το 1992 στο άλμπουμ On the Sunday of Life… στο οποίο ο Wilson τοποθετεί την νέα ψυχεδελική του ταυτότητα. Το επόμενό τους άλμπουμ είναι το Up the Downstair, το οποίο χαρακτηρίστηκε ένα από τα πιο πετυχημένα progressive άλμπουμ εκείνη της εποχής. Το 1993 επίσημα πια το συγκρότημα σχηματίζεται με μέλη τους Colin Edwin στο μπάσο, τον Chris Maitland στα ντραμς και τον Richard Barbieri στα πλήκτρα προκειμένου να κάνει live. Από το 1996 οι Porcupine Tree βγάζουν τα πιο εμπορικά τους άλμπουμ όπως το Signify, το Stupid Dream το 1999. Στα άλμπουμ αυτά από εκεί που μιλάγαμε για καθαρή ψυχεδέλεια εδώ πια παρατηρείται μείξη της ψυχεδέλειας με space rock και progressive. Το story πίσω από τα κομμάτια στο Stupid Dream σκιαγραφούν την προσωπικότητα του Steven Wilson και την πορεία του ως μουσικό. Συγκεκριμένα, στο κομμάτι “Pure Narcotic” ο Wilson αναφέρεται στους Radiohead και το άλμπουμ The Bends. Στο “Stop Swimming” ο Wilson αναφέρεται στις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην μουσική βιομηχανία και την τόσο μεγάλη του αγάπη για αυτό που κάνει που παρά τις δυσκολίες δεν θα σταματήσει να προσπαθεί. Το 2002 υπάρχει αλλαγή στο line up της μπάντας με

PORCUPINE-TREE-3

την αποχώρηση του Chris Maitland και την αντικατάστασή του από τον Gavin Harrison. Αυτή την εποχή συντελούνται δύο βασικές αλλαγές. Πρώτη και σημαντική είναι η υπογραφή συμβολαίου ανάμεσα στους Porcupine Tree και στην Lava/Atlantic Records. Επίσης, ο ήχος του συγκροτήματος αλλάζει και στα δύο επόμενα άλμπουμ το In Absentia και το Deadwing γίνεται πιο βαρύς αλλά πάντα στα χνάρια της progressive όπου και θεωρούνται σημείο αναφοράς. Το In Absentia θεωρείται ότι στιχουργικά αναφέρεται στην ιστορία ενός δολοφόνου και βιαστή και την σχέση του με τον γιο του. Παρόλο το απαισιόδοξο και το βίαιο concept του άλμπουμ ο Wilson εξηγεί ότι στο δεύτερο κομμάτι, “Trains” αναφέρεται στις παιδικές του αναμνήσεις. Το Deadwing είναι μία ιστορία φαντασμάτων, ενδεικτικά το κομμάτι “Lazarus” αναφέρεται στην επικοινωνία μίας νεκρής μάνας από τον τάφο της με το ζωντανό της παιδί. Επίσης, πέρα από το concept το άλμπουμ τους είναι ιδιαίτερο επειδή είναι και μόνο που το συγκρότημα είχε την πρόθεση να το γυρίσει σε ταινία. Οι επιρροές για την ταινία είναι ο David Lynch και ο Stanley Kubrick. Από το 2005 άλλαξαν δισκογραφική εταιρία για την Ευρώπη αφού ανήκουν στην Roadrunner και για την Αμερική στην Atlantic. Για να φτάσουμε στο σήμερα το 2007 κυκλοφορούν το άλμπουμ Fear of a Blank Planet το οποίο βραβεύτηκε με Grammy Award για “Best Surround Sound Album“. Είναι ένα πολλά υποσχόμενο άλμπουμ αφού στιχουργικά καταπιάνεται με σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα κυρίως των νέων. Ειδικότερα, κατακρίνει την χρήση ναρκωτικών ουσιών από την νεολαία, την αποξένωση που κυριαρχεί μεταξύ τους λόγω του ηλεκτρονικού υπολογιστή και του παραγωγικού χρόνου που τους καλύπτει και την διαφθορά της συνείδησης των νέων από την τηλεόραση και τα ριάλιτι παιχνίδια. Το 2009 κυκλοφόρησε το Incident ένα πολλά υποσχόμενο άλμπουμ το οποίο όμως κινείται στα χνάρια των πρώτων άλμπουμ της μπάντας αφού ξεφεύγει από τον heavy ήχο τους του 2005 και 2006. Το story πίσω από το άλμπουμ είναι και αυτό μακάβριο. Ειδικότερα, ο τίτλος αναφέρεται στα τραγικά γεγονότα που αναρτώνται στα αστυνομικά τμήματα και τις εφημερίδες τα οποία πολλές φορές προσελκύουν το ενδιαφέρον του κόσμου. Ο Wilson αναφέρει πάνω στο concept του άλμπουμ ότι ένα τραγικό γεγονός τον είχε επηρεάσει τόσο πολύ που ένιωθε το νεκρό θύμα ενός ατυχήματος να κάθεται στο κάθισμα δίπλα του.

Ptree-2

Οι επιρροές που έχουν είναι αρχικά οι Pink Floyd, κάτι που είναι κυρίαρχο στα πρώτα τους άλμπουμ, όπου η ψυχεδέλεια κυριαρχεί ειδικά στα φωνητικά. Επίσης, πριν από το In Absentia του 2002 ο Wilson έρχεται σε επαφή με σύγχρονα μέταλ συγκροτήματα, όπως οι Gojira και οι Sunn O))), δύο σχήματα της ακραίας μέταλ progressive σκηνής, είτε σε θέμα φωνητικών, είτε σε θέμα μελωδίας και tempo. Αυτό επηρέασε στα άλμπουμ In Absentia και Deadwing και τελικά τον ώθησε να συνεργαστεί και με τους Opeth το 2005 στο πολυακουσμένο άλμπουμ Damnation. Εν κατακλείδι, γιατί να δείτε τους Porcupine Tree live; Αρχικά, μέσα από ένα live θα καταλάβετε πλήρως τις αλλαγές που συντελέστηκαν στον ήχο τους αυτά τα χρόνια και γιατί θεωρούνται σημαντικοί στον χώρο της progressive σκηνής και θα έχετε συνταξιδιώτη τα οπτικά εφέ που εισάγανε στις συναυλίες τους μετά το 2006.

Η πλήρης δισκογραφία του συγκροτήματος είναι:

  • On the Sunday of Life (1991)
  • Up the Downstair (1993)
  • The Sky Moves Sideways (1995)
  • Signify (1996)
  • Coma Divine – Recorded Live in Rome (1997)
  • Metanoia (1998)
  • Stupid Dream (1999)
  • Voyage 34: The Complete Trip (2000)
  • Lightbulb Sun (2000)
  • Recordings (2001)
  • In Absentia (2002)
  • Stars Die: The Delerium Years 1991-1997(2002)
  • Warszawa (2004)
  • Deadwing (2005)
  • Fear of a Blank Planet (2007)
  • The Incident (2009)

Έλενα Σπανού

524