SADHUS: “Illegal Sludge”

ALBUM

Είδος: Sludge Metal
Εταιρεία: Ouga Booga & The Mighty Oug Recordings.
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 17 Νοεμβρίου 2023

Υπάρχουν κάποιες μπάντες που μεγαλουργούν μουσικά και χαίρεσαι να τις βλέπεις να εξελίσσονται υπογράφοντας μεγάλα συμβόλαια σπρώχνοντας στα άκρα το είδος που έχουν επιλέξει να υπηρετούν και υπάρχουν και μπάντες που αποκτάς σχέση, μεγαλώνεις μαζί τους, ξεφεύγεις στα live τους καταναλώνοντας μπύρες σαν να είναι η τελευταία σου φορά και αντί να τραγουδάς μαζί τους απλά καταφέρνεις να βγάζεις άναρθρες κραυγές. Οι Sadhus ανήκουν στην δεύτερη κατηγορία, αποτελώντας κομβικό κομμάτι του σκοτεινού ήχου στην Ελλάδα πλησιάζοντας τα 15 χρόνια στον χώρο και στις 17 Νοεμβρίου ετοιμάζονται κυκλοφορήσουν τον καινούργιο τους ολοκληρωμένο δίσκο με τίτλο: “Illegal Sludge”.

Στο “Illegal Sludge” ο ακροατής θα βρει όλα τα στοιχεία που ανέφερα παραπάνω χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το σχήμα δεν ενδιαφέρθηκε να εξελιχθεί. Αντιθέτως το album έχει μια εντυπωσιακή παραγωγή η οποία κατάφερε να δώσει τον όγκο που χρειάζονται τα riff, επιτέλους έχουμε το μπάσο και τα τύμπανα λίγο μπροστά για να δώσουν το groove που χρειαζόμαστε και τα φωνητικά είναι εκεί που πρέπει για να θυμηθούμε το ύφος “Φίλε μου χρωστάς λεφτά” του τραγουδιστή στα live του σχήματος.

Η μεγάλη έκπληξη στον ήχο των Sadhus έρχεται από το πρώτο κομμάτι του “Illegal Sludge”, όπου στα χνάρια των Van Der Graaf Generator και των Yakuza, παρανοϊκά πνευστά κάνουν παρέα στα λασπώδη riff. Όταν άκουσα την τρομπέτα να γίνεται παρανοϊκή πραγματικά έκανα εικόνα τον Peter Hammil και τον Bruce Lamont να προσπαθούν να παίξουν sludge παρέα.

Ο ήχος των Sadhus σε κάθε άκουσμα αποκαλύπτει και άλλο ένα επίπεδο, είτε αυτό λέγεται post black metal (Filthy Trust), είτε αγάπη στα riff των Mastodon (Fuckin’ Apes) και των Black Sabbath (Eye On Man, τέλειο λογοπαίγνιο). Σε αυτό το μήκος κύματος κινείται και το εξώφυλλο του δίσκου το οποίο επιμελήθηκε η Φωτεινή Κακλίδη. Στην πτυχιακή εργασία που είχε κάνει πάνω στο θέμα της αφίσας και της εικόνας γενικότερα, προσπάθησε να προσεγγίσει την σχέση της οπτικής απεικόνισης με την επικοινωνία και θεωρώ ότι το εξώφυλλο του “Illegal Sludge”, το οποίο έχει το στήσιμο αφίσας, βλέπουμε την ανάγκη επικοινωνίας των ήχων, των επιρροών, της αισθητικής και της κοινωνικοπολιτικής θέσης του σχήματος σε επίπεδα ακριβώς όπως και ο ήχος τους.

Ο ήχος του “Illegal Sludge” είναι των παιδιών που δεν μας άφηναν οι γονείς μας να κάνουμε παρέα, δηλαδή είναι κομμάτι μας και το αισθανόμαστε οικείο γιατί μάλλον κι εμείς γίναμε τα παιδιά που μας έλεγαν οι γονείς μας να μην κάνουμε παρέα. Μπορώ να φανταστώ από τώρα τα σημεία των κομματιών του “Illegal Sludge” που ο κόσμος θα χορεύει μανιασμένα και αυτά που θα πατάει το κάγκελο του αγαπημένου μας υπογείου για να κάνει crowd surfing. Το “Illegal Sludge” είναι o δίσκος του “Όλοι μαζί” και αυτός που ανυπομονώ να ακούσω live.

Facebook: https://www.facebook.com/SadhusCommunity
Bandcamp: https://sadhus.bandcamp.com/

561

Avatar photo
About Βαγγέλης Γιαννακόπουλος 134 Articles
O Βαγγέλης όταν δεν κακομαθαίνει την κόρη του, ψάχνει "Διαμάντια στη Λάσπη". Έχει πάθος με την ελληνική underground σκηνή, θεωρεί ότι το Post Metal στην εποχή μας είναι ότι το Psychedelic Rock στα 70's και ότι η αλήθεια βρίσκεται στους Amenra.