NUCLEAR POWER TRIO: “Wet Ass Plutonium”

ALBUM

Είδος: Progressive Metal
Δισκογραφική Εταιρία: Metal Blade Records
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 28 Ιουλίου 2023

Σε αυτό το επεισόδιο της σειράς «Λογοκλοπή ώστε να περιέχει κάτι επιπλέον το κείμενο», θα κάνω αναφορά στο Magnum Opus της Pixar…

Για πολλούς λόγους, η δουλειά ενός κριτικού είναι εύκολη. Ρισκάρουμε πολύ λίγα, ωστόσο απολαμβάνουμε μια πλεονεκτική θέση έναντι εκείνων που προσφέρουν την εργασία τους και τον εαυτό τους στην κρίση μας. Ευδοκιμούμε στο να κάνουμε αρνητική κριτική, κάτι που είναι διασκεδαστικό να γράφουμε και να διαβάζουμε. Αλλά η πικρή αλήθεια που πρέπει να αντιμετωπίσουμε εμείς οι υποτιθέμενοι κριτικοί, είναι ότι, στο κάτω – κάτω της γραφής, το μέσο σκουπίδι είναι πιθανώς πιο σημαντικό από την κριτική μας για αυτό. Όμως υπάρχουν στιγμές που ένας κριτικός διακινδυνεύει πραγματικά κάτι, και αυτό είναι στην κουβέντα για το “prog”, και την υπεράσπιση αυτού. Το prog χρειάζεται φίλους. Χθες το βράδυ, βίωσα κάτι νέο. Ένα εξαιρετικό album από μια μοναδική μπάντα. Το να πω ότι τόσο ο δίσκος όσο και ο δημιουργός του, αμφισβήτησαν τις προκαταλήψεις μου σχετικά με το τι είναι καλό prog, είναι μια χονδροειδής υποτίμηση.

Οι Nuclear Power Trio περνώντας ένα σημαντικό για αυτούς διάστημα στο Miami, κάνοντας Miami πράγματα, αναγέννησαν τη μεταξύ τους σχέση και έπειτα δημιούργησαν κάτι παραπάνω από ένα μουσικό album. Το “Wet Ass Plutonium” είναι μια σατιρική μουσική περιπέτεια με την ενέργεια στο όριο. Εκ πρώτης όψεως περιέχει παγωμένα λογοπαίγνια σε κάθε τίτλο, αναφορές στην pop κουλτούρα, και ένα 80s sport αυτοκίνητο στο εξώφυλλο. Είναι μια εξαιρετική προσπάθεια για να τραβήξει την προσοχή ο δίσκος των μασκοφόρων βιρτουόζων, πριν καν ο ακροατής στήσει αυτί.

Η πραγματική ουσία όμως βρίσκεται στη μουσική. Ο instrumental δίσκος ξεχειλίζει ενέργεια και prog παράνοια στα 37 λεπτά του. Ξεκινάει με το ομώνυμο κομμάτι, και δεν σπαταλάει ούτε στιγμή για να φτάσει στο απόγειο της έντασης και του μουσικού χάους. Κατά το σύνολο του album, στο οποίο εμφανίζονται και αρκετοί guest συμμετέχοντες, υπάρχουν funky, ενίοτε Χεντριξώδη περάσματα από τον Πλανητάρχη (Greg Burgess) στην κύρια κιθάρα, αλλά και γοητευτικές prog μπουρμπουλήθρες αλά Petrucci. Τρομερό slap bass από τον KGBassίστα (Pete Webber), και τελευταίος μα όχι λιγότερο σημαντικός, ο Ανώτατος Ηγέτης της Β. Κορέας (Nick Schendzielos) στα θηριώδη τύμπανα. Kim πάτα το (διπλό πετάλι)! Αρκετά επιρρεπή είναι και τα synths. Μάλιστα, σε διάφορες στιγμές παίρνουν το τιμόνι, κάτι που δεν αποτελεί καμία έκπληξη. Εμφανίζονται επίσης περιστασιακά λατινοαμερικάνικα τσιφτετέλια σε κλασσική κιθάρα, αλλά και άρτια χρήση του σαξοφώνου.

Οι Guest εμφανίσεις από μουσικούς όπως Chris Broderick (In Flames, Megadeth), Ben Ellis (Scar Symmetry), Brian Hopp (Cephalic Carnage), και Scott Carstairs (Fallujah), προσφέρουν περίσσεια ποικιλία. Έτσι, περί ποικιλίας δεν δύναται να υπάρξει κανένα παράπονο. Όμως η ποικιλία συστατικών μπορεί να έχει θετικό πρόσημο μόνο αν τα εν λόγω συστατικά ενσωματωθούν σωστά, και οι Nuclear Power Trio κατάφεραν με αρκετή δουλειά να δημιουργήσουν κάτι φιλόδοξο αλλά ταυτόχρονα συμπαγές και δεμένο.

Οι πιο ενθουσιώδεις στιγμές του άλμπουμ είναι τα funky “Nyetflix and Chill” και “Anti-Saxxers”, όπως και το “¡Vamos, Bandito!” που είναι σαν οι Mastodon να έγραψαν soundtrack για anime σειρά. Παρόλα αυτά δεν υπάρχουν αδύναμα ή μη σημαντικά κομμάτια. Το καθένα συνεισφέρει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ώστε να έχουμε μια ολοκληρωμένη και θεματικά ομοιόμορφη δουλειά, με αναγνωρίσιμη ταυτότητα. Το τελευταίο κομμάτι του album, “Red Scare Bear Stare”, εξαιτίας της κλίμακας στην οποία κινείται, είναι αρκετά διαφορετικό ως προς τον συναισθηματικό τόνο του. Είναι νοσταλγικό και ελπιδοφόρο σε σχέση με τα προηγούμενα που ήταν χαοτικά και χαβαλεδιάρικα. Κάνοντας τον λογαριασμό, έχουμε μερικές heavy στιγμές, άλλες πιο ανάλαφρες, και φυσικά δεν λείπει ούτε η νοσταλγία.

Το 2023 μας έχει προσφέρει αρκετούς καλούς δίσκους μέχρι τώρα, υπάρχουν μερικοί όμως που ξεχωρίζουν. Ένας από αυτούς είναι το “Wet Ass Plutonium”, το οποίο θα αφήσει ικανοποιημένους τους ακροατές του prog, djent αλλά και γενικά ακροατές που αρέσκονται σε ποικιλία ειδών και groove. Οι Nuclear Power Trio έχτισαν πάνω στον ήδη υπάρχoν ήχο τους, και έφεραν εις πέρας την σημαντικότερη ως τώρα δημιουργία τους.

Bandcamp: https://nuclearpowertrio.bandcamp.com/
Facebook: https://m.facebook.com/nuclearpowertrio/
Instagram: https://www.instagram.com/nuclearpowertrio/

439

Avatar photo
About Πασχάλης Γιαμαλής 32 Articles
Περιγράφοντας τον εαυτό του σε τρίτο ενικό πρόσωπο, ο παραπάνω αμφιταλαντεύεται μεταξύ διατήρησης του comfort zone του και εξερεύνησης νέων μουσικών ειδών και περιόδων. Μερικά από τα άλμπουμ - τοτέμ του ειναι τα Blood Mountain, Origin Of Symmetry, Pet Sounds, Astral Weeks, Still Life και In Rainbows. Περίπου θρησκευόμενος, καθώς προσεύχεται στον Stanley Kubrick.