CRASHDÏET: “Automaton”

ALBUM

ίδος: Glam/sleaze metal
Εταιρεία: Golden Robot Global Entertainment – Crusader Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 29 Απριλίου 2022

Τι έγινε, ρε παιδιά; Λέτε τη “ζημιά” να την έκανε η τέρμα fun σειρά “Peacemaker” του James Gunn, που είναι τίγκα στις ποζεριές; Έτσι όπως πάει το πράγμα, το 2022 θα πρέπει να ανακηρυχθεί έτος New Wave of Scandinavian Glam Sleaze Metal. Τουλάχιστον, έχει ήδη γίνει ξεκάθαρο ότι φέτος θα έχουμε δισκογραφική επιστροφή για κάποιες από τις σπουδαιότερες μπάντες της σκηνής.

Μέχρι στιγμής, νέες δουλειές έβγαλαν οι Hardcore Superstar και οι Reckless Love, ακούσαμε ένα νέο single από τους φερέλπιδες Nestor, ενώ αναμένονται καινούργια albums από τους H.E.A.T. και τους Santa Cruz. Δεν θα συμπεριλάβω το τελευταίο Ghost σε αυτήν τη συνομοταξία, αν και οι άρρηκτοι δεσμοί του Forge με τον ήχο και το στιλ είναι γνωστοί τοις πάσι. Μάλιστα, σε αυτήν τη δισκοκριτική μάς απασχολεί ο ολόφρεσκος δίσκος ενός από τα συγκροτήματα όπου έκανε τα πρώτα του βήματα προτού γίνει Πάπας. Μιλάω, φυσικά, για το έκτο full-length των Σουηδών sleazy metallers Crashdïet, το “Automaton”.

Η μπάντα μετράει πλέον 20 χρόνια ύπαρξης και, δικαίως, θεωρείται πρωτοπόρος της αναβίωσης του glam metal, με τo “Rest in Sleaze” του 2005 να λατρεύεται από κάθε άτομο που γουστάρει το hard rock και το metal του να έχει ισόποσες δόσεις από βροντερές και αλήτικες κιθάρες, φωναχτά και catchy hooks, ανεπιτήδευτο attitude, επιτηδευμένες πόζες και κάτι από την πάλαι ποτέ αίγλη της Sunset Strip. Το φετινό “Automaton” έχει έναν νικηφόρο τόνο για τους Crashdïet, και όχι μόνο γιατί δείχνει πως αντεπεξήλθαν στη ζόρικη περίοδο της πανδημίας, αλλά και επειδή αποδεικνύει με πόσο πείσμα κατάφεραν να επιβιώσουν έπειτα από έναν σωρό δυσκολίες: την αυτοχειρία του Dave Lepard, τα τραβήγματα με τις καταχρήσεις και τις απανωτές αλλαγές μελών.

Το “Automaton” βρίσκει την μπάντα περισσότερο fit συγκριτικά με το αμέσως προηγούμενο “Rust” (2019). Συνολικά, τα τραγούδια είναι πιο εμπνευσμένα, πιο καλογραμμένα, πιο διασκεδαστικά και πιο ορεξάτα. Ένα αυθάδικο “Hey motherfuckers!” ανοίγει τον δίσκο, με μια εισαγωγή στην οποία ακούμε τη φωνή του μακαρίτη Lepard να μας καλωσορίζει, και αμέσως αρχίζει η γιορτή με το γκαζιάρικο “Together Whatever”, που είναι και από τις πιο δυνατές στιγμές του album. Στα έντεκα tracks του “Automaton” παρατηρώ μια μείωση της παλιότερης βρομιάς και τραχύτητας, ενώ ενισχύεται η πιο μελωδική και γυαλισμένη πλευρά των Chashdïet. Ενδεικτικό αυτής της στροφής είναι το “No Man’s Land”, ακόμα ένα από τα τραγούδια που ξεχωρίζουν.

Σαφώς, δεν έχει νόημα να κάνω λόγο για καινοτομίες και τα τοιαύτα· δεν είναι αυτό το ζητούμενο, εξάλλου. Όλα όσα ζητά το glam κοινό από τη μουσική που αγαπάει θα τα βρει, λίγο ή πολύ, παρόντα στα σχεδόν 40 λεπτά του “Automaton”. Επίσης, μιας και οι μεγάλες μπάντες του είδους έχουν παρακμάσει προ πολλού, μέσα από τέτοιες δουλειές αναπληρώνουμε το κενό, οπότε θα περάσετε τέλεια (θα ξεφαντώσετε, βρε!) ακούγοντας τραγούδια όπως το “Resurrection of the Damned”, που μοιάζει με χαμένο track από το “Slave to the Grind” (τι εννοείτε ποιων;). Ωραία έκπληξη είναι και η συμμετοχή του Michael Starr, του frontman των Steel Panther, που στολίζει το “Powerline” με την bitching φωνάρα του και τις Dave Lee Roth-ικές τσιρίδες του.

Ντόμπρα τώρα, το “Automaton” δεν είναι η καλύτερη δουλειά των Crashdïet, ούτε θα συγκαταλέγεται στις λίστες με τα top albums του NWOSGSM. Αυτό, ωστόσο, δεν καταργεί το γεγονός ότι είναι μια τίμια προσπάθεια, με τραγούδια που θα καπαρώσουν τη θέση τους σε playlists για συγκεκριμένες στιγμές και που θα βρίσκει αραιά και πού τον δρόμο για τα ηχεία των fans. Οπωσδήποτε, δεν καταφέρνουν να πετύχουν αυτό που έκαναν φέτος οι Reckless Love με τη super δισκάρα “Turborider”. Από την άλλη, βέβαια, δεν δείχνουν σοβαρά σημάδια φθοράς, όπως οι Hardcore Superstar του φετινού “Abrakadabra” (sad reactions only). Το motto τους, λένε οι Crashdïet, είναι “Go big or stay home”. Δεν θα γίνουν big φέτος, όμως το stay home το γλύτωσαν χαλαρά.

Official Site: https://www.crashdiet.org/
Facebook: https://www.facebook.com/realcrashdiet
Instagram: https://www.instagram.com/realcrashdiet/
Spotify: https://open.spotify.com/artist/1cB013ULmW96lglRcrWTut

975

Avatar photo
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 193 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.