BASTARD SWORD: “Bastard Sword I”

ALBUM

Είδος: Psychedelic Doom
Εταιρεία: Sound Effect Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 3 Μαρτίου 2023

Έχει γίνει κάτι σαν αγαπημένη συνήθεια, κάθε Σάββατο να ανεβαίνω στο κέντρο της Αθήνας με την κόρη μου για να ψωνίσω κανέναν δίσκο εγώ και μετά βόλτα ίσως και κάτι ελαφρύ για φαγητό έτσι για να εξαργυρώσω τις ώρες που δεν την βλέπω μέσα στην βδομάδα. Ένα από αυτά τα Σάββατα λοιπόν, είχα αποφασίσει να επισκεφθώ το Sound Effects στην Καλλιδρομίου για να πάρω το “Memento Mori” των Hail the Void. Στο ταμείο πιάνω την κουβέντα με τον Γιάννη Ανδριόπουλο για τον ήχο του δίσκου και μου λέει “Άκου οπωσδήποτε τον δίσκο που έβγαλαν οι Bastard Sword”. To κράτησα και το βράδυ αφού ηρέμησαν λίγο τα πράγματα μπήκα στο Bandcamp του συγκροτήματος.

Ήταν έρωτας με το πρώτο άκουσμα! Δεν είχα ακούσει το demo που είχαν βγάλει και δεν είχα καμία εικόνα για το σχήμα, αλλά όταν τελείωσαν τα τραγούδια στο Bandcamp, έβαλα να τα ακούσω ξανά και ξανά. Space doom χωρίς καμία επιτήδευση, χωρίς τίποτα καινούργιο, καμία πρωτοπορία. Space doom γιατί έτσι! Από τις πρώτες ακροάσεις ήμουν σίγουρος ότι θέλω να γράψω για αυτόν το δίσκο και η αλήθεια είναι ότι είχα το κείμενο σχεδόν έτοιμο πριν από το live τους στο Gagarin στις 19 Μαρτίου, αλλά μετά από αυτήν την εμπειρία αποφάσισα ότι το κείμενο για τον δίσκο πρέπει να ξαναγραφτεί.

Το υλικό του “Bastard Sword I” ασφυκτιά μέσα στα αυλάκια του δίσκου. Είναι γραμμένο να παίζεται live και δυνατά. Το συγκρότημα αποτελείται από 3 άτομα αλλά ο όγκος και το δέσιμο της μουσικής που έχουν πετύχει, είναι πέρα από κάθε φαντασία. Όπως ανέφερα παραπάνω, το “Bastard Sword I” κάνει τικ σε όλα τα κουτάκια του space doom, χωρίς να προσφέρει κάτι καινούργιο, αλλά έχει κάτι που λείπει από πάρα πολλά συγκροτήματα. Ειλικρίνεια ψυχή και νεύρο! Πως να μην έχει άλλωστε όταν στην κιθάρα και στα drums έχουμε δύο μπαρουτοκαπνισμένους μουσικούς, τον Αχιλλέα Χαρμπίλα και τον Άκη Καπράνο και στο μπάσο τον Οδυσσέα Τζιρίτα ο οποίος παίζει κιθάρα στους Gonzo Bliss, αλλά στους Bastard Sword ανέλαβε να παίξει μπάσο και να κάνει φωνητικά. Μιλάμε για ένα παιδί που είναι 23 χρονών αλλά ο τρόπος παιξίματος και ο αέρας του είναι σε άλλη διάσταση.

Στα τεχνικά σημεία, θεωρώ ότι η συνολικότερη παραγωγή του δίσκου θα έπρεπε να είναι λίγο πιο προσεγμένη. Ίσως ήθελαν να είναι lo-fi για να έχει έναν πιο vintage χαρακτήρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι με περιορίζει στο να διασκεδάσω και να απολαύσω την Sabbathική ψυχεδέλεια, τις Sleep ατμόσφαιρες και το groove των Clutch που καταφέρνουν να συνδυάσουν οι Bastard Sword. Το “Bastard Sword I” μαζί με την εμπειρία του live με κάνει να πιστεύω ότι το συγκρότημα είναι το next big thing στον ελληνικό ήχο αν και είμαι σίγουρος ότι ακόμα και τώρα μπορούν να σταθούν μια χαρά σε μεγάλα festival του εξωτερικού.

Facebook: https://www.facebook.com/bastardswordgr/
Bandcamp: https://bastardswordgr.bandcamp.com/
Instagram: bastard__sword
Spotify: https://open.spotify.com/artist/70qxEQ8yj92BQSMSNJDzrA

546

Avatar photo
About Βαγγέλης Γιαννακόπουλος 118 Articles
O Βαγγέλης όταν δεν κακομαθαίνει την κόρη του, ψάχνει "Διαμάντια στη Λάσπη". Έχει πάθος με την ελληνική underground σκηνή, θεωρεί ότι το Post Metal στην εποχή μας είναι ότι το Psychedelic Rock στα 70's και ότι η αλήθεια βρίσκεται στους Amenra.