UP THE HAMMERS IX Day 01: Blaze, Winterhawk, Paragon, Arrayan Path, Trial, Arpyian Horde, Desperation, In Aevum Agere (07/03/2014) ΚΥΤΤΑΡΟ

7 Δεκεμβρίου 1941, η 1η μοίρα αεροπλανοφόρων του Ιαπωνικού στόλου με επικεφαλής τον Ναύαρχο Ναγκούμο μεταφέρει 423 πολεμικά αεροσκάφη που πιάνουν στον ύπνο τον αμερικανικό στόλο που βρισκόταν αγκυροβολημένος στην ναυτική βάση του Περλ Χάρμπορ αφήνοντας πίσω 2.500 νεκρούς και εκατοντάδες κατεστραμμένους στόχους.

73 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ
7 Μαρτίου 2014, η τετράδα από την Osaka της Ιαπωνίας με επικεφαλής τον Hisashi Suzuki στις κιθάρες, εξαπολύει μια πανίσχυρη επίθεση μελωδικού hard rock/heavy metal τσαλακώνοντας το Κύτταρο και αφήνοντας πίσω 250 ενθουσιασμένους metalheads να τους χειροκροτούν ασταμάτητα γράφοντας με αυτή την εμφάνιση το όνομά τους σε περίοπτη θέση στην ιστορία του φεστιβαλικού αυτού θεσμού.

7 ΩΡΕΣ ΝΩΡΙΤΕΡΑ…
Όλο το πρόγραμμα μετατοπίσθηκε περίπου μισή ώρα παρακάτω από το προγραμματισμένο μιας και οι πόρτες άνοιξαν τελικά στις 4 το απόγευμα και η πρώτη μπάντα ανέβηκε στην σκηνή περίπου στις 4.30.

Το γνωστό παζάρι δίσκων και αντικειμένων δεν έλειψε και αυτή τη χρονιά από το χώρο με τον κόσμο να εξερευνά τους πάγκους καθ όλη τη διάρκεια της βραδιάς. Merchandise από τις μπάντες που εμφανίζονταν, δίσκοι και cd, αλλά και τα καθιερωμένα πλέον κρασιά του Up The Hammers.

Οι Ιταλοί power/doomers In Aevum Agere άνοιξαν την αυλαία με το υλικό τους να προέρχεται κυρίως από το “The Shadow Tower” άλμπουμ τους. Πάντοτε η μπάντα που ανοίγει και μάλιστα τόσο νωρίς έχει το άχαρο έργο να ζεστάνει τους όσους παρευρισκομένους. Όσο και αν απόλαυσα την μουσική τους δε μπορώ να πω ότι επετεύχθη ο παραπάνω στόχος, μιας και τα κομμάτια τους δεν προσφέρονται σχετικά. Σίγουρα όμως είναι από τα ονόματα που δεν έχουν περάσει απαρατήρητα από την σκηνή καθώς έχουν καταφέρει σε σχετικά σύντομο διάστημα να προκαλέσουν αρκετό θόρυβο (κι όχι άδικα) γύρω από το όνομα τους.

IN AEVUM AGERE setlist
Intro/Apertura
Iniquitus Judgement
Leave Me Alone
From The Depth Of Soul
Track II
Act Of Faith
Labyrinth Of Emptiness
Son Of Unknown/Chiusura

Η πρώτη έκπληξη της βραδιάς ήρθε από τους Βέλγους Desperation που ακολούθησαν. Ο επιβλητικός Andrzej Biolcati (φωνητικά) πραγματικά δέσποζε στην σκηνή και για 45 λεπτά κατάφεραν να τραβήξουν όλη την προσοχή μας. Κλασικό heavy metal με μελωδικά ρεφραίν και δυνατό riffing. Τη συγκεκριμένη μάλιστα ημερομηνία είχαν επιλέξει οι Βέλγοι για την κυκλοφορία του καινούργιου τους single με τίτλο “Desperation”  το οποίο περιέχει το ομότιτλο και το “Escape”. Ελπίζω να βρουν σύντομα εταιρεία και να κυκλοφορήσουν πλήρη δουλειά γιατί οι τύποι το αξίζουν, τόσο λόγω των κομματιών τους, όσο κι επειδή έχουν έναν από τους πιο γνήσιους frontman που έχω δει τελευταία. Δεν είναι υπερβολή να πω πως τους άξιζε να εμφανιστούν τουλάχιστον μια δυο θέσεις παρακάτω στο πρόγραμμα.

DESPERATION setlist
Heaven Will Die
Heroes Of Life
Life After Death
Holy Man
Desperation
Escape
The Wind
Vengeance
Not Over
Redemption

Οι πατριώτες μας Arpyian Horde έκαναν την εμφάνισή τους επί σκηνής λίγο πριν τις 6.30 και για το επόμενο ημίωρο και με τον κόσμο να έχει αρχίσει να πυκνώνει, μας κράτησαν παρέα με 5 κομμάτια ένα εκ των οποίων ήταν η διασκευή στο “The Stallion” των Bathory. Με κάποια προβληματάκια αρχικά στον ήχο, χρειάστηκαν να διακόψουν για λίγο για να διορθώσουν τα τύμπανα αλλά συνέχισαν απτόητοι καθώς και το κοινό είχε αρχίσει να ζεσταίνεται. Ο επικός τους ήχος έδεσε με το set των Βέλγων που προηγήθηκαν και αποτέλεσε ιδανική γέφυρα για τους Σουηδούς που ακολούθησαν. Καλύτερη τους στιγμή το κλείσιμο με το “Wind From The Cave”. Αν και έχουν τη μορφή project ελπίζω να καταφέρουν να κυκλοφορήσουν και καινούργιο υλικό ώστε να μπορούμε να τους απολαμβάνουμε σε μεγαλύτερα set.

ARPYIAN HORDE setlist
From Olympus
Mine Is The Fury
The Stallion (Bathory cover)
Sailing To Hades
Wind From The Cave

Σε γενικές γραμμές ο ήχος της βραδιάς ήταν αρκετά καλός με δύο εξαιρέσεις, η μία των headliners Blaze που όπως θα διαβάσετε και παρακάτω ήταν εξαιρετικός, και η άλλη είναι αυτή των Σουηδών Trial στους οποίους ήταν αρκετά ενοχλητικός. Στην τσίτα όλα λοιπόν στον ήχο, αλλά κανένα παράπονο κατά τα άλλα σε μια εμφάνιση που σε έκανε να νιώθεις πως ο χρόνος είχε γυρίσει 3 δεκαετίες πίσω. Οι τύποι πίνουν νερό στο όνομα των Mercyful Fate και το υλικό τους περιλαμβάνει κομματάρες, κρίμα που δεν έχουν αντίστοιχα καλό ήχο στις εμφανίσεις τους (τουλάχιστον σε αυτή).

TRIAL setlist
To Dust
The Sorceress’ Command
Opener Of The Way
Of Sinister Seed
The Procession
Where Man Becomes All
The Primordial Temple
From Beneath The Waves

Ένα 10λεπτο μετά τις 8 και είχε έρθει η ώρα για τους Κυπρίους Arrayan Path με το μουσικό θέμα από το “Jesus Of Nazareth” του Maurice Jarre να ακούγεται ως intro. Εδώ το κοινό έγινε εκδηλωτικότατο και ο Νικόλας Λεπτός (φωνητικά) μας παρέσυρε σε ένα μοναδικό μεταλλικό ταξίδι που κράτησε περίπου μια ώρα. Κάθε κομμάτι και χαμός. Η αδυναμία του πληκτρά τους να ακολουθήσει στην συγκεκριμένη εμφάνιση έδωσε μάλιστα μια πιο heavy απόχρωση στα τραγούδια διαφοροποιώντας τα ελαφρώς από τις συνήθεις εμφανίσεις τους. Όποιος ακούσει τον Λεπτό να τραγουδά δικαιώνει τον Bill Tsamis στο 101% για την επιλογή του ως νέου frontman στους Warlord και είμαι βέβαιος πως το καλοκαίρι θα υγρανθούν πολλά μεταλλικά μαγουλάκια. Με το κοινό να είναι κάτι παραπάνω από ζεστό πήραν τη σκυτάλη οι Paragon.

ARRAYAN PATH setlist
Clepsydra
Angel With No Destination
Stigmata
Pharaoh’s Wish
Minas Tirith
The Fall Of Mardonius
Midnight/Molon Lave
Road To Macedonia

Οι Γερμανοί εξαπέλυσαν ένα βομβαρδισμό από riff προτρέποντας σε πατροπαράδοτο headbanging το κοινό το οποίο όμως έδειξε να κατεβάζει στροφές σε σύγκριση με την προηγούμενη μπάντα. Δυνατός και συμπαγής ήχος κι ένας Andreas Babuschkin (φωνητικά) να μην σταματάει να προσπαθεί να ξεσηκώσει το Κύτταρο. Παρά την πολύ καλή εμφάνιση η ανταπόκριση ήταν αρκετά χλιαρή. Η μία ώρα που είχαν στην διάθεσή τους οι Paragon πέρασε γρήγορα η σκηνή ετοιμάστηκε, όχι για τους Ιάπωνες headliners, αλλά για την έκπληξη της βραδιάς, τους αμερικανούς παλαίμαχους Winterhawk που μπήκαν σφήνα στην βραδιά.

PARAGON setlist
Legacy
Hellgore
Gods Of Thunder
Tornado
Law Of The Blade
Palace Of Sin
Across The Wastelands
Screenslaves
Impaler
Masters Of The Seas
Armies Of The Tyrant
Thunderstorm

20 λεπτά πριν τις 11, οι 4 ηλικιωμένες μορφές παίρνουν θέση επάνω στο σανίδι και μας πιάνουν στον ύπνο. Τέτοια ευχάριστη έκπληξη σε συναυλιακά δρώμενα έχω να νιώσω χρόνια. Πραγματικά τα 20 λεπτά της εμφάνισης τους μας έκαναν όσους δεν τους παρακολουθήσαμε στην εμφάνιση της προηγουμένης να μετανιώσουμε πικρά. Τρομερά συναισθηματική μουσική και κιθαριστικά μέρη για χάζεμα από τον Macarus. Καταχειροκροτήθηκαν από όλους και αποχώρησαν εμφανέστατα συγκινημένοι έπειτα από ένα instrumental και δυο κομμάτια.

WINTERHAWK setlist
Intro
Free To Live
Hammer And The Axe

Χωρίς μεγάλους προλόγους και χρονοτριβές, η εμφάνιση των Blaze ήταν μοναδική. Οι Ιάπωνες σάρωσαν με το μελωδικό hard rock και την γνήσια και απέριττη συμπεριφορά τους, χαρίζοντας στο μικρό (για φεστιβάλ) κοινό μια μοναδική εμπειρία. Αν και κάποιοι από το κοινό, ξένοι επισκέπτες στην πλειοψηφία τους, πέρασαν τον περισσότερο χρόνο της εμφάνισης των Blaze στον χώρο έξω από το club (πράγμα ακατανόητο και φυσικά απαράδεκτο) μέσα εξελίχθηκε η βραδιά σε μια πραγματική γιορτή του heavy metal.

Κορμιά έφευγαν από την σκηνή στο κοινό, ο κόσμος τραγουδούσε και επευφημούσε τους 4 Ιάπωνες που έδειχναν να μην μπορούν να πιστέψουν στα μάτια και τα αυτιά τους και να προσπαθούν, όχι πάντα με επιτυχία, να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους. Εμείς καταφέραμε και το εισπράξαμε όμως με τα έργα, με το παίξιμό τους. Τρομερός ήχος και δέσιμο. Ο Hisashi Suzuki ήταν ο άνθρωπος της βραδιάς, μάγος της κιθάρας μοίραζε απλόχερα riff, solos και χαμόγελα. Το ταλέντο του είναι αναγνωρίσιμο και από κουφό και είναι πράγματι απορίας άξιο πως δεν έχει λάβει μεγαλύτερη αναγνώριση αυτός ο μουσικός.

Ο Kenichi Kuwahara ήταν ο πιο εκκεντρικός με το καπελάκι και το πουκάμισό του σε τρομερά κέφια και μαζί με τον Takashi Funabiki στα τύμπανα τα έσπασαν όλα. O Wataru Shiota είχε μόνιμα κολλημένο ένα χαμόγελο ως τα αυτιά και δε σταμάτησε να τρέχει στην σκηνή μέχρι το τέλος της εμφάνισής τους. Με κομμάτια από το “Blaze” του 2007 και φυσικά από το ολοκαίνουργιο ep “The Rock Dinosaur” μας κράτησαν παρέα ως τη 1.

Κι ενώ μετά το τέλος του encore και το άνοιγμα των φώτων ο κόσμος είχε αρχίσει να αποχωρεί από το club οι Ιάπωνες, μετά από “πίεση” οπαδών και παραγόντων, ξαναβγήκαν για να παίξουν το “Answer” και το πάρτι τελείωσε 10 λεπτά έπειτα.

Ένα αληθινό μπράβο στον Μανώλη Καραζέρη για τη διοργάνωση (και σε όσους άλλους τρέχουν από πίσω) που μας δίνει την δυνατότητα να νιώθουμε οι ευνοημένοι του πλανήτη με τις μπάντες που φέρνει.

Η ατάκα της βραδιάς ανήκε στον Wataru Shiota: “Are you happy? We are happy, happy, happy, happy, happy….”

BLAZE setlist
One Way Flight
Right In White Light
Heart Of Gold
Wiseacre In The Land Of Nod
Lady Of Starlight
Picture On The Wall
Walkin’ On The Cloud
Nightwalker
Shed Light On Dark
Underground Heroes
On The Run
The Going Gets Rough
Place In The Sun
See The Light
Fool’s Mate
Answer

Photos: Γιάννης Φράγκος/ Ειρήνη Σταματογιαννοπούλου

592