TOP 20 – 2020

TOP 20

Το 2020, μοιάζει με κακοπαιγμένη μπαλάντα που δεν θες να ξανακούσεις ή με εκείνη την πρώην σχέση σου, που αποφεύγεις όπως ο εργοδότης σου τις αυξήσεις.

Μία χρονιά, γεμάτη προκλήσεις και περίεργες στιγμές, που θα θυμόμαστε για καιρό.

Μέσα λοιπόν σε αυτήν τη θάλασσα ασταθειών, φροντίζουμε να κρατήσουμε όποιες σταθερές μπορούμε, γιατί η μουσική, όπως και η ζωή, συνεχίζεται.


Έτσι, τηρώντας ευλαβικά το έθιμο των zine που σέβονται τον εαυτό τους, ακούσαμε ξανά και ξανά, κατά τη διάρκεια των lockdown, τις φετινές κυκλοφορίες και σας παρουσιάζουμε τις επιλογές του Rockway.gr, που διαμορφώνουν το TOP 20 του 2020!

  1. ΛΕΥΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ: “Σαν Τον Ήλιο”

Είναι οι Λευκή Συμφωνία, η επιστροφή της χρονιάς? Σίγουρα. Είναι το “Σαν Τον Ήλιο”, το καλύτερο album της καριέρας τους? Απόλυτα. Είναι αυτή η κατάθεση ψυχής, μια από τις σημαντικότερες κυκλοφορίες του 2020? Ξεκάθαρα.
[ΣΠΥΡΟΣ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗΣ]


  1. CRIPPLED BLACK PHOENIX: “Ellengæst“

Η μόνιμη απορία που με συνοδεύει κάθε φορά που επιβεβαιώνω την απίστευτη συνέπεια των CBP, είναι γιατί μένουν απέναντί τους ασυγκίνητοι τόσοι ακροατές από ιδιώματα που εμπεριέχονται με αληθινά ζηλευτό τρόπο στη μοναδική μουσική που κάνουν.
[ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ]


  1. IGORRR: “Spirituality and Distortion”

Κι όπως είπε κι ο Gautier Serre: “Η ζωή δεν έχει μόνο ένα χρώμα”. Τα 14 αυτά κομμάτια είναι ένα ταξίδι στις διάφορες καταστάσεις του μυαλού.
[ΕΙΡΗΝΗ ΝΟΣΗ]


  1. HEAVEN SHALL BURN: “Of Truth And Sacrifice”

Το “Of Truth And Sacrifice” ξεσκίζει κάθε απόπειρα δικαιολογίας και εφησυχασμού, πλάθοντάς σου πεπερασμένε ανθρωπάκο μερικές τύψεις για την ανέχειά σου στο τέρας που γιγαντώθηκε και τώρα απλά κάθεσαι και περιμένεις να σε κατασπαράξει, ανήμπορος να ορίσεις οποιαδήποτε μορφή αντιπαλότητας.
[ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΚΙΟΥΡΤΣΙΔΗΣ]


  1. ETERNAL CHAMPION: “Ravening Iron”

Με τους Manowar σε βαθιά κρίση και τους Manilla Road σε δικαιολογημένη “παύση”, το epic metal φαίνεται ότι βρίσκει στους Eternal Champion τους επόμενους διεκδικητές του “θρόνου”.
[ΑΓΓΕΛΟΣ ΧΟΝΤΖΙΑΣ]


  1. DRACONIAN: “Under A Godless Veil”

Οι Draconian κατέθεσαν ενώπιών μας το ιδανικό soundtrack ενός “σκοτεινού” παραμυθιού όπου όλοι είμαστε καλεσμένοι. Το θέμα είναι ποιοι μπορούν να ακολουθήσουν τις σκιές…
[ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΚΡΗΣ]


  1. ULCERATE: “Stare Into Death And Be Still”

Το “Stare into Death and Be Still” από σήμερα και για αρκετό καιρό, θα αποτελεί συγκριτικό χαρακτηριστικό ποιότητας, πάνω από το οποίο θα περνάει οποιαδήποτε παρόμοια προσπάθεια.
[ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΣΕΛΟΣ]


  1. ULVER: “Flowers Of Evil”

Οι Ulver είναι ένα μουσικό φαινόμενο που θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία. Είναι ένα ζωντανό παράδειγμα πως οι κατηγορίες και οι ταμπέλες είναι για τα super markets και τα μανάβικα, όχι για τους καλλιτέχνες και τους ακροατές. Είναι η ζωντανή απόδειξη πως η τέχνη σε κάνει καλύτερο άνθρωπο και τελικά, αθάνατο.
[ΣΠΥΡΟΣ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗΣ]


  1. SACRED OUTCRY: “Damned For All Time”

Ώρα λοιπόν να κάψουμε άλλο ένα σετ ηχείων για τις ακροάσεις μας κύριοι…. Ώρα είναι να το βάλουμε στο repeat και να έχουμε την ένταση δυνατά γιατί έχουμε στα χέρια μας μια σίγουρη υποψηφιότητα για Top 10.
[ΑΝΤΩΝΗΣ ΞΕΝΑΚΗΣ]


  1. ERIC CLAYTON AND THE NINE: “A Thousand Scars”

Εν έτει 2020, ο Clayton, συνεχίζει ταπεινά από εκεί που σταμάτησε κι απευθύνεται σε λιγότερο κοινό κι αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αλλά σίγουρα είναι άδικο, για ένα album που, ερμηνευτικά, αγγίζει πολύ υψηλά επίπεδα.
[ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ]


  1. THE OCEAN: “Phanerozoic II: Mesozoic / Cenozoic”

Η κολεκτίβα από το Βερολίνο “παραδίδει” και φέτος έναν από τους πιο αξιόλογους και ποιοτικούς δίσκους.
[ΔΙΚΑΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ]


  1. ANAAL NATHRAKH: “Endarkement”

Τέχνη για τον άνθρωπο που προσπαθεί να άρει την άβουλη σκλαβιά του και να τον αφυπνίσει. Το αποτέλεσμα είναι μεν αμφίβολο αλλά οι θεούληδες αυτοί συνεχίζουν να αγωνίζονται.
[ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΚΙΟΥΡΤΣΙΔΗΣ]


  1. ARMORED SAINT: “Punching The Sky”

Είναι για άλλη μια φορά σχεδόν ιαματικό να αναμετριέσαι με αυτή τη διαφάνεια, τη συνέπεια, την ακρίβεια στις προσδοκίες. Ανάμεσα στην καρδιά και το μυαλό, στο κορμί και την ψυχή, η μουσική συνεχίζει την ανηφόρα, αιώνια και τωρινή, σπάνια πια αλλά και αναγκαία. Αν τους έχεις ακολουθήσει σε κάθε βήμα από την αρχή , η ηχώ της δεν θα σε αφήσει να σταθείς κατώτερος των περιστάσεων.
[ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ]


  1. KATATONIA: “City Burials”

Tο “City Burials” είναι μία δισκάρα γεμάτη “διαμαντάκια” και μερικά έπη που δεν θα ξεπεραστούν ποτέ, συναισθηματικά. Και κάθε φορά που θα κυκλοφορούν κάτι καινούργιο οι Katatonia, αυτό ακριβώς θα συμβαίνει.
[ΣΠΥΡΟΣ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗΣ]


  1. PAIN OF SALVATION: “Panther”

Πίσω από την καταδίωξη μιας επίκαιρης μουσικής εξέλιξης, πίσω από την ανάγκη να είσαι κομμάτι της ιστορίας, πίσω από τις μανιέρες και το ύψος του εγώ, πίσω από το εμμονικό κατηγορώ μιας “κανονικής” κοινωνίας, μου φαίνεται τελικά πως κρύβεται κάτι πολύ πιο ανθρώπινο και συντριπτικό, όπως είναι η πραγματικότητα ενός πατέρα με αυτιστικό παιδί.
[ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ]


  1. OCEANS OF SLUMBER: “Ocean Of Slumber”

Ένας πελώριος σκοτεινός όγκος που όσο περισσότερο τον περιεργάζεσαι τόσο ανακαλύπτεις διαφορετικές υφές και αποχρώσεις.
[ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ]


  1. SEPULTURA: “Quadra”

Θα μπορούσα να επιλέξω μία μετριοπαθή και “ασφαλή” προσέγγιση στο τελικό αποτέλεσμα. Όμως αυτό που μας παραδίδουν οι Sepultura εν έτει 2020, δε χρειάζεται να είναι ούτε “Arise” ούτε “Beneath the Remains”. Είναι ένας από τους καλύτερους δίσκους τους, δείχνει ότι δίνουν ακόμη βροντερό “παρών”.
[ΣΤΑΥΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ]


  1. PARADISE LOST: “Obsidian”

Μόνο σεβασμός για μια ομάδα πραγματικών καλλιτεχνών που υπηρετούν την Τέχνη και συνεπώς τον ίδιο τον Άνθρωπο. Τον οποίο και αντιμετωπίζουν με τη σύγχρονη πραγματική του φύση, χωρίς φιοριτούρες, χωρίς κίβδηλες συμπόνοιες, χωρίς ανύπαρκτες ελπίδες. Ντόμπρα και στα ίσια. Μια δήλωση της ανισχύος του, της αβεβαιότητας, της απελπισίας, της ανικανότητας να ορθώσει το ανάστημά του μπροστά στα όσα του έχει επιφυλάξει η ισχυροκρατία, ο πραγματικός Αντίχριστος επί της καθημερινότητάς του. Χωρίς υπόκλιση, απλά μεταβολή και σκεπτικισμός, ψάχνοντας τρόπους να δούμε τη Δευτέρα Παρουσία του.
[ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΚΙΟΥΡΤΣΙΔΗΣ]


2. FATES WARNING: “Long Day Good Night”

Είναι δεδομένο πως το σύμπαν τους είναι αναντικατάστατο για πολλούς ανθρώπους πάνω σε αυτό τον τρελό πλανήτη και η πολυτέλεια να ανακαλύπτουμε υπόγειες πτυχές του εαυτού μας σε μια τόσο ελκυστική μορφή τέχνης είναι πια ένα αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας.
[ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ]


  1. PSYCHOTIC WALTZ: “The God Shaped Void”

Oι Καλιφορνέζοι συνέχισαν με μια σχεδόν μεταφυσική ευκολία να μεταφέρουν το δέος του κλασικού…Ένα σπάνιο, αυτόφωτο μανιτάρι σε μια ταπεινή, απογυμνωμένη γη…
[ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ]


Συν 5 που για λίγο δεν κατάφεραν να μπουν στην εικοσάδα…
DEFTONES: “Ohms”
TESTAMENT: “Titans Of Creation”
BLUE OYSTER CULT: “The Symbol Remains”
YOVEL: “Forthcoming Humanity”
ALL THEM WITCHES: “Nothing as the Ideal”

Δείτε ΕΔΩ τις λίστες των συντακτών του Rockway για το 2020.

575