DRACONIAN : “Under a Godless Veil”

ALBUM

Είδος: Gothic/Doom Metal
Δισκογραφική: Napalm Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 30 Οκτωβρίου 2020

Στο τέλος του 2020 και σε μία εποχή αφενός δύσκολη λόγω συνθήκων, αλλά και με τον ερχομό ενός δύσκολου χειμώνα, έχουμε την άφιξη αυτού του δίσκου, τον οποίο προσωπικά περίμενα πάρα πολύ καιρό και με μεγάλη ανυπομονησία.

Φυσικά δεν διαψεύστηκα ούτε μία στιγμή, στα μάτια μου πλέον οι Σουηδοί Draconian είναι μία μεγάλη μπάντα η οποία έχει εργαστεί σκληρά όλα αυτά τα χρονιά για να φτάσει στην κορυφή. Το ζητούμενο είναι να διατηρηθεί σε αυτήν και σίγουρα με δουλειές όπως είναι το “Under a Godless Veil” εννοείται ότι έχουν θέση στο πανθέον των πιο επιδραστικών συγκροτημάτων στο χώρο του gothic/doom metal.

Το θέμα πλέον είναι ότι δεν έχουν να αποδείξουν τίποτα και σε κανέναν και το αποτέλεσμα είναι να βρισκόμαστε ενώπιον ενός εξαιρετικού δίσκου, γεμάτου με μεράκι και περίσσια έμπνευση. Αρχικά θα σταθώ στο πανέμορφο εξώφυλλο που κοσμεί το “Under a Godless Veil”, ένας πανέμορφος εικαστικός πίνακας που είναι η πύλη για το μακρύ ταξίδι που θα ακολουθήσει και οικοδεσπότες είναι οι Draconian.

Όσον αφορά στο μουσικό σκέλος, τα πάντα είναι τόσο οικεία και τόσο “αποκρουστικά” στημένα, με το συγκρότημα να μην αφήνει χαραμάδα για μία ανάσα. Η απόγνωση και η θλίψη είναι το μονοπάτι από όπου δεν υπάρχει πουθενά διαφυγή, από το έρεβος που σου παρουσιάζουν οι Draconian σε όλο του το μεγαλείο.

Οι κιθάρες ακολουθούν το αργόσυρτο τέμπο, τα τύμπανα είναι “βαριά” και πένθιμα, ενώ τα πλήκτρα “ζέχνουν” από πόνο και μοναξιά, με συνθέσεις υψηλής ποιότητας. Τα πάντα όμως είναι τόσο εκλεπτυσμένα και τυλιγμένα σε ένα πέπλο εύθραυστου ρομαντισμού με σαφή αναφορά σε χαμένες ποιητικές ψυχές και σε ανθρώπινες στιγμές αγωνίας, ποτισμένες από δάκρυα και αίμα.

Νομίζω ότι εκείνο που δίνει πραγματικά την ώθηση σε αυτά τα μικρά μουσικά κομψοτεχνήματα είναι το ερμηνευτικό δίπολο από την Heike Langhans, η οποία δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας στα αιθέρια μέρη του “Under a Godless Veil”, ενώ αντίστοιχα, τα βορβορώδη φωνητικά του Anders Jacobsson είναι ώριμα και απολαυστικά, συνθέτοντας ένα δόκιμο δίδυμο τύπου Beauty and the Beast.

Τα συναισθήματα ρίγης εμπλουτίζονται με πλήθος ποιοτικών στιγμών που κατακλύζουν το “Under a Godless Veil”, με δέκα συνθέσεις ανεξίτηλης ομορφιάς, από τους εκφραστές του “σκοτεινού” ήχου. Δεν θα σταθώ σε επιμέρους τραγούδια του δίσκου, όλα είναι διαμάντια που πρέπει να εκτιμηθούν δεόντως. Απλώς εγώ, θα υποκλιθώ στο κομμάτι που στοιχειώνει τα όνειρά μου, το “Sleepwalkers”, που είναι το επιστέγασμα της σκοτεινής, καλλιτεχνικής αρτιότητας, χωρίς φυσικά να υστερεί κανένα κομμάτι του δίσκου, που είναι γεμάτος από μικρά γοτθικά αριστουργήματα, διανθισμένα από στοιχειωμένα όνειρα, πικρές σκέψεις και ζοφερές στιγμές, όπως μας παρουσιάζονται στο “Under a Godless Veil”.

Συνοψίζοντας, για μία ακόμη φορά είμαστε μάρτυρες σε μία εξαιρετική δουλειά. Οι Draconian κατέθεσαν ενώπιών μας το ιδανικό soundtrack ενός “σκοτεινού” παραμυθιού όπου όλοι είμαστε καλεσμένοι. Το θέμα είναι ποιοι μπορούν να ακολουθήσουν τις σκιές……πραγματικά ένα μοναδικό κόσμημα για τις δισκοθήκες όλων των φίλων του συγκεκριμένου ιδιώματος και όχι μόνο…άψογο στο σύνολό του.

Tracklist:
Sorrow of Sophia
The Sacrificial Flame
Lustrous Heart
Sleepwalkers
Moon over Sabaoth
Burial Fields
The Sethian
Claw Marks on the Throne
Night Visitor
Ascend into Darkness

Line-up:
Anders Jacobsson – vocals
Heike Langhans – vocals
Johan Ericsson – guitar
Daniel Arvidsson – guitar
Jerry Torstensson – drums

Facebook: https://www.facebook.com/draconianofficial/
Official website: http://draconianofficial.com/

594

Avatar photo
About Γιώργος Μακρής 90 Articles
Η μουσική για εκείνον είναι μία, ενιαία και αδιαίρετη, καθώς θεωρεί πως τα πάντα είναι θέμα οπτικής και αισθητικής του καθενός. Πιστεύει πως ο σεβασμός είναι δεδομένος, τα πάντα ρει, η έρευνα, είναι βαθιά μέσα του και όλα γύρω του περιμένουν να εξερευνηθούν. Θα τον ακούσεις να μονολογεί «… η ζωή είναι μουσική, το θέμα είναι πόση μπορούμε να αντέξουμε...».