ULVER: “Flowers Of Evil”

ALBUM

Είδος: Electronica / Art Pop
Δισκογραφική: House Of Mythology
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 28 Αυγούστου 2020

WE ARE WOLVES
UNDER THE MOON
THIS IS OUR SONG

Δεν θέλω καν να φανταστώ πόσο χειρότερο θα μπορούσε να είναι το 2020, χωρίς την θεραπεία της μουσικής καλλιτεχνών που λατρεύουμε και που μας τίμησαν με νέα κυκλοφορία φέτος. Πόσο μάλλον όταν αυτή προέρχεται από μια μπάντα που είτε την λατρεύεις είτε δεν ασχολείσαι, δεν μπορείς να μην παραδεχτείς πως έχουν ένα τεράστιο εύρος ήχου και μια χαρακτηριστική απέχθεια στις ταμπέλες και τα genres.

Μετά το διαμάντι “The Assassination Of Julius Caesar” που μας χάρισαν πριν τρία καλοκαίρια (μαζί με μια εξαιρετική ζωντανή εμφάνιση), οι τεράστιοι Ulver επιστρέφουν με το νέο τους ταξίδι στη χώρα των Λύκων – και ω, πόσα μαθαίνουν και οι ίδιοι για τον εαυτό τους αλλά και εμείς για τους δικούς μας εδώ και 27 χρόνια με τους ήχους τους.

Έχοντας μόλις αφήσει πίσω την Ρώμη και τη διαφθορά της, το εισιτήριο με το Bergman-ικό εξώφυλλο που ονομάζεται “Flowers Of Evil” σε ταξιδεύει σε πολλά μέρη – τοπία αποκάλυψης και βίας, θλίψης, βιβλικής καταστροφής και μελαγχολίας μέσα από την ποίησή του: οι Ulver είναι τέλειοι σε ό,τι κάνουν και το νέο album δεν αποτελεί εξαίρεση, αφού με τις πρώτες νότες του σε μεταφέρει 35-40 χρόνια πίσω σε feel & mood, εμβολιάζοντας με νοσταλγία στην σωστή ποσότητα που θα σου χρειαστεί καθώς απορροφάς τις πεντάλεπτες σκοτεινές ηλεκτρονικές ιστορίες τους.

IF TWO LIE DOWN TOGETHER, THEY WILL KEEP WARM
BUT HOW CAN ONE KEEP WARM ALONE?

Το “Our Last Dance” είναι το τελειότερο opening που θα μπορούσε να έχει το “Flowers…” – ένα από τα ομορφότερα τραγούδια που έχει γράψει ποτέ ο Κύριος Rygg και η παρέα του. Μέσα σε δευτερόλεπτα, αντιλαμβάνεσαι πως ηχητικά οι Λύκοι εξερευνούν και τελειοποιούν αυτό που ξεκίνησαν στο “Assassination”, χωρίς αυτό να σημαίνει πως τα δύο albums μοιάζουν μεταξύ τους. Η μεταμόρφωση είναι εσωτερική και αργή, οι Ulver δεν προσπάθησαν άλλωστε ποτέ να εντυπωσιάσουν παίζοντας μια black, μια neoclassical, μια jazz και μια electronica. Εξερευνούν τους εαυτούς τους και την μουσική ως έννοια και συναίσθημα, ως ανάγκη ζωής.

Τα “Russian Doll”, “Little Boy” και “Nostalgia” τα είχαμε γνωρίσει ήδη ως τα τρία pre-album singles, τρία πανέμορφα τραγούδια με προσωπικό αγαπημένο το “Russian Doll” όπου και η 1989 (“She was born in 1989”) ατμόσφαιρα είναι ζωντανή και ειλικρινής, λες και όντως το τραγούδι γράφτηκε και ακούστηκε τότε.

Τα “Machine Guns And Peacock Feathers” και “Apocalypse 1993” είναι δύο ακόμα διαμαντάκια, πιο upbeat-αρισμένα από τα τρία singles στην ίδια όμως νοσταλγική & retro ατμόσφαιρα και σε απόλυτη αρμονία με την σίγουρη και ηχηρή ταυτότητα ολόκληρου του album.

Το κλείσιμο του “Flowers…” είναι εξίσου μαγικό με την έναρξή του, ένα υπέροχο “A Thousand Cuts”, που αν δεν καταφέρει να σε μεταφέρει σε ένα εντελώς δικό σου τοπίο και να σε συγκινήσει με κάθε του νότα, τότε μάλλον τίποτα δεν μπορεί.

Αν και εύκολα θα πει ο περισσότερος κόσμος πως το “Flowers…” του θυμίζει Depeche Mode και a-ha, και πολύ πιθανό αυτές να είναι μεγάλες επιρροές του Rygg κατά την δημιουργία του, εμένα προσωπικά με μαγνήτισε απόλυτα η αναγνώριση κάποιων άλλων, πολύ αγαπημένων συγκροτημάτων που άκουγα μικρός, μέσα σε αυτό το album. Ο λυρισμός των Classix Nouveau, η μεγαλειώδης τέχνη των Talk Talk, οι αποκαλυπτικές μελωδίες των Bolland & Bolland, ειδικά της περιόδου του “The Domino Theory” στις αρχές των ‘80s – όλα είναι εδώ, φιλτραρισμένα αριστοτεχνικά μέσα από τις κραυγές των Λύκων.


BARRELS ARE BURNING
GREAT ART WILL BE DESTROYED

Οι Ulver είναι ένα μουσικό φαινόμενο που θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία. Είναι ένα ζωντανό παράδειγμα πως οι κατηγορίες και οι ταμπέλες είναι για τα super markets και τα μανάβικα, όχι για τους καλλιτέχνες και τους ακροατές. Είναι η ζωντανή απόδειξη πως η τέχνη σε κάνει καλύτερο άνθρωπο και τελικά, αθάνατο.

Το “Flowers Of Evil” θα κολλήσει στο CD player για εβδομάδες, μήνες, χρόνια και σε κάθε ακρόαση, θα έχει κάτι διαφορετικό να πει, πέρα από την απόλαυση του να ακούς τα beats και τις μελωδίες του που ήδη έχεις μάθει απ’έξω, ξανά και ξανά. Και ξανά.

WE HAVE LOVED
AND WE HAVE LOST
WE ARE READY TO GO.

http://www.jester-records.com/ulver/ulver.html

https://www.houseofmythology.com/

625

Avatar photo
About Σπύρος Χονδρογιάννης 84 Articles
Ένα Δωμάτιο χτισμένο από σάρκα, αίμα και νότες. Συνήθως μαύρο, ενίοτε γκρι, ίσως κλειδωμένο αλλά κυρίως ανοιχτό για να μοιραστεί τους ήχους του με αυτούς που θέλουν να ακούσουν.