IGORRR: “Spirituality and Distortion”

ALBUM

Είδος: Extreme Metal, Experimental, Electronic
Δισκογραφική: Metal Blade Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 27 Μαρτίου 2020

Για ορισμένα άλμπουμ και καλλιτέχνες, είναι πολύ δύσκολο να περιγράψεις με λόγια το είδος των συναισθημάτων που σου βγάζουν.

Το μόνο βέβαιο είναι πως κάτι τέτοιο ισχύει και για τον Igorrr. Έναν καλλιτέχνη με πολύ ιδιαίτερες μελωδίες, όπου το ηλεκτρονικό στοιχείο συνδυάζεται πολλές φορές με την όπερα, το baroque, το βαλκανικό στοιχείο και τα blasts μιας σαφώς black-death metal, αλλά και breakcore αισθητικής.

Με το νέο του άλμπουμ “Spirituality and Distortion”, μπορούμε αναμφίβολα να πούμε πως φτάνει τη δουλειά του σ’ ένα άλλο level. Από το άκρως πειραματικό “Very Noise” έως το εσωτερικό “Downgrade Desert”, οδηγεί τον ακροατή σε κομμάτια εσωτερικής ανάτασης, υπό τους ήχους παραδοσιακών μουσικών οργάνων της Ανατολής.

Κομμάτια μικρά και συνοπτικά σε διάρκεια, που όμως κυλούν τόσο αρμονικά, σαν το νερό στο αυλάκι. Η αντίθεση ανάμεσα στον ηλεκτρονικό ήχο και το συμφωνικό στοιχείο με πιάνο και βιολί, πρωτοστατεί. Δημιουργώντας, μία μαγική συνταγή σύμπραξης του παλιού με το νέο.
Ακολουθεί το “Hollow Tree”, με πλήκτρα σαν ένα μουσικό παιχνίδι της παιδικής μας ηλικίας, που κορυφώνεται συναισθηματικά με τα σπαρακτικά γυναικεία φωνητικά της Laure Le Prunenec.

To “Camel Dancefloor” μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο “ναός της μίξης” ανατολίτικων και ηλεκτρονικών στοιχείων σ’ ένα αρμονικό fusion, που ξαφνιάζει πολύ θετικά. Το “Parpaing” ακολουθεί με εντελώς διαφορετική ενορχήστρωση. Τα “βρώμικα” φωνητικά του George Fisher των Cannibal Corpse συνδυάζονται με το ηλεκτρονικό στοιχείο ενός 8bit μουσικού τόνου, για να δώσουν ένα πιο ωμό μίγμα του πειραματισμού τoυ Igorrr.

Και φτάνουμε στο “Musette Maximum”, όπου συνδυάζονται η black metal ενορχήστρωση με στοιχεία ακορντεόν. Και, ω του θαύματος, το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό και ξεχωριστό, δίνοντας έναν τόνο ενότητας και συγκερασμού, σε τόσο διαφορετικά μουσικά στοιχεία. Στοιχεία και φωνητικά, παρμένα και εμπνευσμένα από την Άπω Ανατολή, δίνουν ένα διαφορετικό τόνο στο “Himalaya Massive Ritual”, ενώ η έναρξη με τα κιθαριστικά riffs πλαισιώνει ένα αρκετά παράτολμο, πλην δε πετυχημένο εγχείρημα. Μεγαλεπήβολος κι επιβλητικός ήχος, σ’ ένα καθ’ όλα άρτιο κομμάτι.

Ένα άκρως εσωτερικό κομμάτι είναι και το “Lost in Introspection”. Σα να βουτάς βαθιά στο εσωτερικό του μυαλού και της καρδιάς σου, αναζητώντας τις διάφορες αποχρώσεις συναισθήματος που μπορεί αυτό να κρύβει.
Στο “Overweight Poesy” κανονάκι παίζει η Ελληνίδα Fotini Kokkala. Ένα κομμάτι νοσταλγικό κι άκρως ποιητικό, που θυμίζει, για εμένα προσωπικά, τον πόνο που κούρνιαξε βαθιά αντικρίζοντας το λιμάνι της Σμύρνης για πρώτη φορά.

Σαν μία ηχητική μηχανή που τραντάζει συθέμελα στο πέρασμά της ό,τι βρίσκει, απολαμβάνουμε το “Paranoid Bulldozer Italiano”. Πλήκτρα που συγκλονίζουν και τα υπέροχα οπερετικά φωνητικά σε συνδυασμό με τα “βρώμικα”, μας μεταφέρουν σ’ ένα άλλο σύμπαν.

Σ’ ένα πιο baroque κλίμα οδεύουμε με το “Barocco Satani”, όπου το συμφωνικό στοιχείο συνδυάζεται αρμονικά με τον πιο heavy ήχο. Ενώ από την άλλη, έχουμε το “Polyphonic Rust” να συνδυάζει το heavy στοιχείο με την πολυφωνία των Βαλκανίων.

Τέλος, έχουμε το “Kung-Fu Chevre”, που με το ακορντεόν του Pierre Mussi κατορθώνει το παιχνίδισμα και τη χαρά στη μελωδία, μιας εντελώς διαφορετικής κατάστασης του μυαλού, του δημιουργού Gautier Serre.
Αξίζει εδώ να σημειώσουμε, πως όλες οι μελωδίες από παραδοσιακά όργανα παίχτηκαν ζωντανά, κάτι που καθιστά το όλο εγχείρημα ακόμα πιο ενδιαφέρον.

Κι όπως είπε κι ο Gautier Serre: “Η ζωή δεν έχει μόνο ένα χρώμα. Τα 14 αυτά κομμάτια είναι ένα ταξίδι στις διάφορες καταστάσεις του μυαλού.”

“Spirituality and Distortion” track-listing:

Downgrade Desert
Nervous Waltz
Very Noise
Hollow Tree
Camel Dancefloor
Parpaing
Musette Maximum
Himalaya Massive Ritual
Lost in Introspection
Overweight Poesy
Paranoid Bulldozer Italiano
Barocco Satani
Polyphonic Rust
Kung-Fu Chevre

Official website: http://igorrr.com
Facebook: https://www.facebook.com/IgorrrBarrroque
Instagram: https://www.instagram.com/igorrr_music
Twitter: https://twitter.com/igorrrbarrroque

1013

Avatar photo
About Ειρήνη Νόση 15 Articles
Γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου και σπούδασε. Πρωτάκουσε heavy metal και έκανε τα πρώτα της head banging, ήδη από το δημοτικό, χάρη στα μεγαλύτερα αδέλφια της. Αργότερα, στο πανεπιστήμιο, όπως όλοι αναζητούμε τρόπους έκφρασης, ασχολήθηκε με τη jazz και τη rhythm’n’blues… αλλά το μικρόβιο της metal σκηνής ήταν αυτό που τελικά την κέρδισε.