NEW CITY TEMPLES: “Reveries”

ALBUM

Είδος: Alternative Rock / Metal
Δισκογραφική: Ανεξάρτητη κυκλοφορία
Ημ. Κυκλοφορίας: 2 Απριλίου 2024

Tα ποιοτικά ξεπετάγματα στην Ελλαδίτσα μας δεν έχουν τελειωμό. Τόσο σε αριθμό όσο και σε ποιότητα, κάτι λογικό αν αναλογισθεί κανείς το κοινωνικό γίγνεσθαι και μάλιστα σε μια μητρόπολη όπως η Αθήνα, γόνιμος τόπος για την καλλιέργεια εσωστρέφειας. Μιας διττής κατάστασης που αποτελεί παράγοντα εξέλιξης είτε σε καλλιτέχνη είτε σε εγκληματία. Τέλος πάντων, εδώ δεν είμαστε να φιλοσοφούμε περί κοινωνικών καταστάσεων (παραδόξως, γιατί θα έπρεπε) αλλά για να δούμε τι έχει να προσφέρει το “Reveries”, το debut album των New City Temples, μια φιλόδοξη προσπάθεια που έχει όλα τα φόντα για να διαπρέψει στον semi-mainstream ήχο. Γιατί το “ημί-”; Γιατί παραείναι έξυπνη μουσική για να ταυτιστεί με τον αχταρμά ξεντυμένης pop γελοιότητας που κυριαρχεί στις τάξεις των νεολαίων αλλά από την άλλη είναι μουσική ορθάνοιχτης αρχιτεκτονικής για ένα ευρύτατο ακροατήριο.

Οι New City Temples είναι μια μοντέρνα rock μπάντα με ποικίλες απολήξεις. Τα μέλη της μπάντας αναμειγνύουν μέσα στο συνθετικό blender τους post παιχνιδίσματα, μεταλλικά ξεσπάσματα αλλά και goth / doom, άμεση συνέπεια των post punk “αρωμάτων” που θα νιώσει ο ακροατής. Από την άλλη υπάρχουν πολλά dance floor σημεία που καταφέρνουν να δίνουν αέρα hit στα κομμάτια. Κάτι που υποστηρίζεται απόλυτα από τη θαυμάσια παραγωγή που επέτυχαν οι Φώτης Μπενάρντο και Άλεξ Κετεντζιάν που κοιτάει στα μάτια όλες τις πανάκριβες παραγωγές, αποφεύγοντας με μαεστρία τον ύφαλο της πλαστικότητας που μαστίζει όλον τον neometal χώρο. Εξαιρετικές δομικές ιδέες και πλήθος λεπτομερειών από τους κιθαρίστες Κώστα Φουκαράκη και Ηλία Μητσογιάννη σε συνοδεία με την πλουλαριστική χρήση των synth / keyboards και συμπαγές, groovy ρυθμικό δίδυμο των Θέμη Εγγλέζου (μπάσο) και Σωκράτη Μπέμπη (drums). Ο Πέτρος Αυγερινός είναι ένας σπουδαίος ερμηνευτής. Δυναμικός, λυρικός χωρίς να ακούγεται σαν γατί που του κάνουν μπάνιο, παθιασμένος και με μεγάλη γκάμα στην έκφραση, είναι πληθωρικός και μετουσιώνει άριστα την στιχουργική εκφορά του λόγου.

Το “Reveries” είναι ένα σύνολο από 10 πολύ όμορφα, πολυποίκιλα τραγούδια που το καθένα διαθέτει δική του αυτοτέλεια (τουλάχιστον συνθετικά, αν και σε σημεία όπως η δυαδούλα των “Chapter I: Blacklight” (προσεγγιστικό των Theatre Of Tragedy του “Aegis”) και “Chapter II: Light Denied” εξυπηρετείται ένα μικρό concept). Μαύρες αποχρώσεις από dance-floor Paradise Lost της “One Second” / “Host” περιόδου σε κομμάτια όπως το ομότιτλο track “Reveries” (που μου θύμισε το “Shine On” των House Of Love)” και στο “No Man’s Parade” (φοβερό κομμάτι – σχεδόν hard rock του στυλ του Billy Idol) και “Rocket Fuel Funtime” (απολύτως hit αέρα που προσεγγίζει το pop-rock που απαντάται στην άλλη όχθη του Ατλαντικού), ισχυρές δόσεις από Muse στα “Mistress H” (που μου έφερε στο νου τους Mogwai του “As The Love Continues” album τους), “Praise He Thy God” (prog και θεατρικότροπο) και στο “Silence!” (με τοι θαυμάσιο τελείωμά του) και Katatoniaκές διαθέσεις στο “River”.

Γενικώς. αν και το υλικό είναι άκρως ψυχαγωγικό και σίγουρη επιλογή για playlists των Djs του Σαββατόβραδου, δεν το θεωρώ “εύθυμο”, επικρατεί συναισθηματική σκοτεινιά. Όπως και να έχει, το “Reveries” είναι ένα ονειρικό δισκογραφικό ξεκίνημα από μια μπάντα που έχει ξεκάθαρο όραμα. Οι New City Temples με το καλημέρα παρουσιάζουν μια τρομερά ελκυστική πρόταση για τον σύγχρονο, “έντεχνο”, pop-rock χώρο. Πλούσιο album υψηλότατης τραγουδοποιΐας που με ευκολία κατακτά το καλλιτεχνικό αισθητήριο του ανάλογου στα ακούσματα αυτά ακροατή. Απολύτως προτενόμενο και σιγουράκι για την TOP λίστα στο τέλος της χρονιάς.

Facebook: https://www.facebook.com/NewCityTemples/

246

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1172 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.