GRAVEN DAGGER: “Graven Dagger”

ALBUM

Είδος: Desert/Dungeon Synth Rock
Δισκογραφική: Helter Skelter Productions/ Regain Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 27 Οκτωβρίου 2023 (LP Release) /31 Οκτωβρίου 2022 (Digitally Released)

Ιδιάζουσα και άκρως ξεχωριστή περίπτωση αυτή των Graven Dagger, οι οποίοι πέρα από τη συγκεκριμένη κυκλοφορία θα μας απασχολήσουν σίγουρα και στο μέλλον, καθώς πρωτοπορούν σε ένα νέο μουσικό ιδίωμα που “σμιλεύεται” μέσα από νότες, ξόρκια και λοιπά συστατικά για να “δέσει το γλυκό” που λέμε.

Θέλοντας να εκφράσω μία πιο σοφιστικέ άποψη θα πω “παρατηρώντας” (για να μη πω “χαζεύοντας” με το στόμα ανοιχτό) το εξώφυλλο του δίσκου, κυριολεκτικά δεν συγκράτησα τίποτα από την πρώτη ακρόαση του δίσκου, δεδομένου ότι με συνεπήρε και κατέληξα στην τετριμμένη έκφραση “Don’t Judge a Book, By It’s Cover”. Όχι δεν είναι κάποιο έργο τέχνης με την ουσιαστική έννοια του πράγματος, όμως το ρετρολαγνικό και παλιομοδίτικο artwork με τη φουτουριστική του προσέγγιση, δημιουργεί ένα περίτεχνο παράδοξο, καθώς επ’ ουδενί δεν σε προϊδεάζει περί τίνος μουσικής πρόκειται. Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι επερχόμενη δουλειά των Grave Digger η οπουδήποτε άλλου συγγενικού σχήματος, ή θα μπορούσε να είναι promotion από κάποιο επιτραπέζιο, η παιχνίδι χαρακτήρων με πολλαπλούς ρόλους κάποιου DnD παρεακι.

Ταυτόχρονα σου εγείρεται η περιέργεια (χωρίς ακόμα να έχεις ακούσει το ηχητικό περιεχόμενο) να ξεψαχνίσεις την εικόνα σπιθαμή προς σπιθαμή για να βρεις τα τυχόν θαμμένα μυστικά που θα σε οδηγήσουν σε κάποια λαμπρή ανακάλυψη (όπως έκανες στο παρελθόν με τις φυσικές κόπιες δίσκων που αγόραζες) και διακρίνεις τον ιππότη που κρατά μία κασέτα για ασπίδα, αντιλαμβανόμενος και το κωμικό του πράγματος με τους Monty Python και το “The Holy Grail” και την αντίστοιχη σκηνή μάχης να διαδραματίζεται στο μυαλό σου. Αν αυτό τώρα δεν είναι mind blowing και f@cking μαζί, τι να πεις.

Για να έρθουμε όμως και στα της παρουσίασης του δίσκου, εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με παιχνίδι πολλαπλών ρόλων, καθώς πίσω από τους Graven Dagger υπάρχει θέση μονού ρόλου, με τον βασικό ιθύνον νου να διατηρεί άκρα μυστικότητα, όσον αφορά οποιαδήποτε ταυτοποίηση.
Η καταγωγή του συγκροτήματος είναι από τη χώρα του τανγκό, και για αυτό το λόγο διατηρεί το ταμπεραμέντο συγκροτημάτων όπως οι Los Natas. Βέβαια εδώ δεν δημιουργούνται αμυδρώς άνυδρα και ξερά ηχοτοπία, με κλασικές desert μελωδίες και stoned riffs, όπως στα Delmar και Ciudad de Brahman, παρά περισσότερο ατμοσφαιρικές αναζητήσεις μεταξύ των δίσκων της Toba Trance περιόδου. Το απροκάλυπτο και χωρίς περιορισμούς πνεύμα ελευθερίας είναι διάχυτο στις συνθέσεις, και ενισχύεται από το live feeling της ορχηστρικής οδού, ενός αέναου jamming session. Η χρήση των φωνητικών πάντως λάμπουν διά της απουσίας τους.

Όπως θα έλεγαν και οι Manowar “Αν είναι να μην έχεις υπέροχα φωνητικά, τότε μην έχεις καθόλου”. Αν έπρεπε να συσχετίσουμε κάπως το μουσικό περιεχόμενο της δισκογραφικής δουλειάς της μπάντας ή να την βάλουμε σε κάποιο καλούπι, μπορούμε να κάνουμε εικόνα τον Fenriz ο οποίος έχει μόλις ξεθάψει το 4 track recorder του, ακούγοντας ένα κλασικό 70s δίσκο απολαμβάνοντας τις χαρές της φύσης. Ειδάλλως φαντάσου μία demo εκδοχή πρώιμων Norrsken, Witchcraft και ίσως Βlues oriented Graveyard και είσαι μέσα.

Για να είμαστε πιο ακριβείς όμως, η μουσική διατηρεί άρρηκτη επαφή με τις αντίστοιχες δισκογραφικές δουλειές των συμπατριωτών τους Black Sky Giant και τις αντίστοιχες ψυχεδελικές και trippy περιπέτειες τους κάτω από ένα synth-ετικο πέπλο που αγκαλιάζει τις συνθέσεις και τις αναγάγει σε κάτι μοναδικό. Για να μην το πιλατεύουμε όμως και πάρα πολύ, ο(ι) Αργεντίνο(ι)ς κατευθύνονται σε dungeon synth μονοπάτια παίζοντας κρυφτούλι με έντονη την lo fi rock αισθητική. Σίγουρα δεν θα ανακαλύψουν κάπου κρυμμένο τον Mortiis, άλλα μπάντες όπως οι Old Man Wizard και τις προσωπικές δουλειές του Francis Roberts μεταξύ πολλών άλλων.

Είτε είστε λάτρεις του sci-fi, είτε της κουλτούρας των επιτραπέζιων παιχνιδιών και του DnD, έχετε βρει έναν κοινό παρονομαστή ώστε να φτιάξετε ένα δημιουργικό part κάτω από ένα ιδανικό χαλαρωτικό και συνάμα ταξιδιωτικό μουσικό υπόβαθρο, για να επενδύσετε την διαδραστικότητα σας ώστε να ανταλλάξετε τις απόψεις και τις εκάστοτε εμπειρίες σας.

Facebook: https://www.facebook.com/helterskelterproductions/
Bandcamp: https://regainrecords.bandcamp.com/album/graven-d-gger

316

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 269 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...