FOO FIGHTERS: “But Here We Are”

ALBUM

Είδος: Alt-rock, post-grunge
Εταιρεία: Roswell Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 2 Ιουνίου 2023

Με μια πορεία σχεδόν τριών δεκαετιών και με δέκα δίσκους στο ενεργητικό τους, οι Foo Fighters του Dave Grohl χρειάστηκε πρόσφατα να περάσουν ένα σημείο καμπής. Όμως, οι ατυχείς συγκυρίες δεν στάθηκαν αρκετές για να λυγίσει το πολύ επιτυχημένο συγκρότημα, και με την 11η full-length δουλειά τους δηλώνουν “But Here We Are”.

Θα μπορούσαμε να πούμε πως οι Foo Fighters μοιάζουν να έχουν ιδιαίτερη αντοχή στις αντιξοότητες ακριβώς επειδή γεννήθηκαν μέσα από αυτές. Όπως το ομώνυμο ντεμπούτο του 1995 είχε βγει ένα μόλις έτος μετά τον θάνατο του Cobain, έτσι και το “But Here We Are” κυκλοφορεί έναν χρόνο μετά τον πρόωρο χαμό του Hawkins, ενώ ακόμη μία σημαντική απώλεια χτύπησε τον Grohl όταν απεβίωσε και η μητέρα του.

Παραδόξως, ο δίσκος δεν διέπεται από σκοτεινούς ή ιδιαίτερα μελαγχολικούς τόνους μουσικά, και πρέπει να προσέξει κανείς τους στίχους ώστε να δει να αποτυπώνονται τα γκρίζα και μαύρα χρώματα της θλίψης και του πένθους.

Στα δέκα τραγούδια, οι fans της μπάντας θα συναντήσουν σχεδόν όλα όσα τους έκαναν να αγαπήσουν τη μουσική των Foo Fighters. Αυτό γεννά αυτομάτως μια γλυκιά αίσθηση οικείου, αλλά ταυτόχρονα προκύπτει η σκέψη πως δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία για να διεγείρουν το πιο απαιτητικό αφτί.

Προσωπικά, μου λείπει αρκετά η πιο τραχιά και χύμα πτυχή τους και νομίζω πως με κούρασε λίγο η περίσσεια «γλύκας» και πραότητας. Αν έπρεπε ντε και καλά να βρω κάτι που ξεχωρίζει κατά τις πρώτες επαφές με το album, θα έλεγα ότι η ύπαρξη ενός 10λεπτου τραγουδιού τραβά την προσοχή, αλλά συνολικά δεν δικαιώνει την απόπειρα και γρήγορα θυμόμαστε γιατί οι Foo Fighters ανέκαθεν κατάφερναν να δείξουν τι μπορούν να κάνουν μέσω της σύντομης φόρμας. Εντέλει, όσες ακροάσεις  κι αν έκανα, το single “Rescued” είναι αυτό που κρατάω κυρίως και μάλλον θα είναι δυνατό σε live περιβάλλον.

Βέβαια, περίπου κάθε track αντανακλά την εμπειρία και την τεχνογνωσία του σχήματος στη σύνθεση εύκολης αλλά ποιοτικής μουσικής. Παραδοσιακά, η εύληπτη και εναλλακτική προσέγγιση των Foo Fighters μπλέκει το post-grunge με το μελωδικό punk rock, τις pop εμβολές και το αμερικανικό radio rock. Και όλα αυτά με μια καθ’ όλα υποδειγματική παραγωγή που φέρει πάλι την υπογραφή του Greg Kurstin (Adele, Sia, Harry Styles, Beck).

Να σημειωθεί πως, με τη θέση πίσω από τα τύμπανα του συγκροτήματος να έχει ορφανέψει, ο Grohl κάθεται πάλι στο σκαμπό και πιάνει τις μπαγκέτες, αναλαμβάνοντας ξανά τον ρόλο που τον έκανε γνωστό και αναγνωρίσιμο.

Το “But Here We Are” αποτελεί ευχάριστο άκουσμα και σίγουρα λειτουργεί καθησυχαστικά ως προς τις όποιες έγνοιες είχαν γεννηθεί για το μέλλον της μπάντας. Όσες κι όσοι ακολουθούν τους Foo Fighters δεν έχουν κανέναν λόγο να μην αγκαλιάσουν και αυτόν τον δίσκο, αφιερώνοντάς του αρκετό χρόνο. Αν δεν διατηρείτε ιδιαίτερους δεσμούς με το συγκρότημα, δεν νομίζω ότι θα βρείτε εδώ τίποτα συνταρακτικό. Έχω την εντύπωση πως το “But Here We Are” μελλοντικά δεν θα συγκαταλέγεται στις top δουλειές τους, μα ούτε και θα θεωρείται μελανή στιγμή. Το επόμενο βήμα θα είναι πιο κρίσιμο.

Official Site: https://foofighters.com/ 
Facebook: https://www.facebook.com/foofighters/  
Instagram: https://www.instagram.com/foofighters/  

472

Avatar photo
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 193 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.