TARJA: “Act 1”

Κυκλοφορεί και το πρώτο της live η Tarja, το “Act 1: Live in Rosario”. Με το επόμενο solo album της να κυκλοφορεί μέσα στο νέο έτος, η Φιλανδή πρώην τραγουδίστρια των Nightwish δείχνει ακόμα ιδιαίτερα ενεργή, επτά έτη μετά τον χωρισμό για τον οποίο πολλοί τη θεωρούσαν τελειωμένη.

Μιας και αυτός ο χωρισμός είναι κομμάτι της καριέρας της που τη στοιχειώνει μέχρι και σήμερα – μέσω ανελέητων συγκρίσεων, παραπόνων κλπ. – έχουμε εξ’ αρχής να συγκρίνουμε το “Act 1” με το “End of an Era”. Τα πολύ καλά νέα είναι ότι η απόδοση της ίδιας της Tarja είναι αρκετά καλύτερη στη νεότερη live της κυκλοφορία. Αν πρέπει να βρούμε κάτι στο οποίο υπερτερεί το “End of an Era” θα πρέπει προφανώς να είναι οι μουσικοί που πλαισιώνουν την αγαπητή τραγουδίστρια αλλά και το μέγεθος – επίπεδο των συνθέσεων.

Όχι ότι υπάρχει κάτι ενοχλητικό με το “Act 1” από τέτοιας άποψης. Τα δύο setlists που θα βρούμε σ’ αυτό περιέχουν τις καλύτερες στιγμές τις solo καριέρας της καθώς και αξιομνημόνευτες – αλλά υπερβολικά περιορισμένες – Nightwish συνθέσεις. Για όποιο κομμάτι κι αν μιλάμε όμως, η Tarja το εκτελεί άψογα έχοντας στο background ένα κοινό που χαρίζει στο αποτέλεσμα ένα πιο “επικό” τόνο.

Ο ήχος της συναυλίας επίσης εξαιρετικός. Ανάλογα με τις προτιμήσεις του ακροατή, το “Act 1” μπορεί να αντικαταστήσει τις studio εκδοχές των τραγουδιών που περιέχει με επιβλητική ευκολία. Η Tarja επέλεξε ορθά τη κυκλοφορία αυτού του live CD/DVD και σε οποιαδήποτε φυσιολογική κατάσταση αφήνει πολύ θετικές εντυπώσεις.

558