BLACK JUJU

INTERVIEW

Η δισκογραφική επιστροφή των Λαρισαίων heavy metallers Black Juju με το δεύτερο πλήρες album τους με τίτλο “Purple Flower, Garden Black” συντελείται κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, όχι μόνο σε διεθνές, ή ακόμη και εθνικό επίπεδο, αλλά η ίδια η περιοχή του κάμπου της Θεσσαλίας δοκιμάζεται σκληρά. Μετά το “Letters From My Brother Cain” του 2013, αλλά και το ep “I Prophesy Disaster” του 2017, το Rockway.gr συνομιλεί με τον frontman του σχήματος Πάνο Δημητρίου, σχετικά με το περιεχόμενο της νέας τους δουλειάς.


Πάνο, σας καλοσορίζω στις σελίδες μας! Γιατί δεν με εκπλήσσει το γεγονός πως βγαίνει νέο Black Juju album εν μέσω πανδημίας, παγετώνων, σεισμών και απειλών πολέμου; (γέλια)
Το βρίσκουμε απόλυτα λογικό… (γέλια)

Από όσο γνωρίζω, ο νέος δίσκος περιέχει υλικό από το οποίο μεγάλο μέρος γράφτηκε στο παρελθόν… Τί ακριβώς συμβαίνει;
Έτσι είναι όπως τα λες… Κάποια κομμάτια είναι απο τα πρώτα demos του 2003 των In vain και κάποια άλλα υπήρχαν ηχογραφημένα σαν ιδέες εδώ και χρόνια. Έχουμε πολύ υλικό, τουλάχιστον για 2 Lps και κάθε φορά διαλέγουμε και χρησιμοποιούμε όποιο μας αρέσει.

Ηχητικά πως θα περιέγραφες το νέο album σε κάποιον που ήδη έχει ακούσει τις προηγούμενες δουλειές σας ;
Σίγουρα διαφορετικό απο τα προηγούμενα… Η ηχητική ταυτότητα των Black Juju ειναι δεδομένη, αλλά θεωρούμε πως αυτή τη φορά η μουσική μας καλύπτει ενα ευρύτερο φάσμα… για πρώτη φορά υπάρχουν μπαλάντες…!!! Γενικά οι ρίζες μας ανήκουν στη hard and heavy rock σκηνή των 70s και 80s αλλά όπως είναι λογικό ο ήχος μας είναι σημερινός.

Εμένα αυτό μου δείχνει δημιουργούς που αφενός πιστεύουν στο υλικό τους, αφετέρου αυτό έχει περάσει κατά κάποιο τρόπο κάτω από το πετσί τους. Άδειασαν τα συρτάρια από υλικό που θα θέλατε να βγει προς τα έξω, ή υπάρχει πιθανότητα και μελλοντικά να ακούσουμε συγκεκριμένες αντανακλάσεις από το παρελθόν σας;
Πιστεύουμε στο υλικό που έχουμε, το έχουμε φιλτράρει ατέλειωτες φορές και σίγουρα αν δε μας άρεσε δεν θα το χρησιμοποιούσαμε. Όπως είπαμε και πιο πάνω, υπάρχουν πολλές ιδέες και πολλά έτοιμα ή σχεδόν έτοιμα τραγούδια, τα οποία σίγουρα θα χρησιμοποιήσουμε σε μελλοντικές κυκλοφορίες.

Έχουμε και αλλαγές μελών στην σύνθεσή σας, σωστά ;
Πολύ σωστά… Η θέση του drummer ήταν πάντα στους Black Juju κάτι σαν ηλεκτρική καρέκλα. Ο Nestor C που είναι μαζί μας τα τελευταία 3 σχεδόν χρόνια είναι μια παλιά θεσσαλονικώτικη καραβάνα που ταιριάζει απόλυτα σε ύφος και ακούσματα με εμάς και δίνει το δικό του χαρακτήρα στα τραγούδια. We love him…

Πως δουλέψατε αυτή τη φορά στο στούντιο; Πως θα περιγράφατε την εμπειρία σας σε σύγκριση με τις προηγούμενες ηχογραφήσεις σας ;
Ο τρόπος που δουλέψαμε στο στούντιο δεν είχε φοβερές διαφορές σε σχέση με τις προηγούμενες ηχογραφήσεις. Θα μπορούσαμε να πούμε πως αυτή τη φορά υπήρξαμε πιο απελευθερωμένοι στον τρόπο παιξίματος και ερμηνείας, πράγμα στο οποίο βοήθησε και το στυλ των τραγουδιών.

Τί εξοπλισμό χρησιμοποιείτε ; Πως περιγράφετε στον παραγωγό σας τον ήχο που οραματίζεστε να πετύχετε στις ηχογραφήσεις και σε τί ποσοστό θεωρείτε πως το έχετε καταφέρει ;
Όσον αφορά τον εξοπλισμό χρησιμοποιούμε μαχαίρια, πηρούνια, κουτάλια, βαθιά πιάτα και λαδόκολλες (γέλια). Ο παραγωγός μας (Γιώργος Τσαβδαρίδης/Fabric studios) μετά απο τόσα χρόνια συνεργασίας είναι σαν ένα πέμπτο μέλος.

Στιχουργικά ποιο είναι το στίγμα του “Purple Flower, Garden Black” ;
Κάθε κομμάτι είναι μια ξεχωριστή ιστορία μέσα στο κλασικό, μελαγχολικό υπόβαθρο των Black Juju σαν διαφορετικά λουλούδια που φυτρώνουν μέσα σε έναν κήπο.

Και μιας και μιλάμε για τα lyrics, διαβάζοντας τους στίχους του “Flesh And Blood” αναρωτιέμαι αν μπορείς να με βοηθήσεις λίγο περισσότερο να τους κατανοήσω…
Δεν νομίζω ότι μπορώ να βοηθήσω σε κάτι μιας και πιστεύω στην υποκειμενικότητα των στίχων. Ο καθένας βρίσκει το δικό του νόημα μέσα απο τις λέξεις. Σίγουρα για άλλη μια φορά, ένα τραγούδι των Black Juju έχει βιβλικό υπόβαθρο. Αυτό μόνο…

Πως καταλήξατε στο συγκεκριμένο εξώφυλλο ;
Σε όλες μας τις κυκλοφορίες συνεργαζόμαστε με τον Πάνο Αργυρίου και οφείλουμε να πούμε πως έχει κάνει καταπληκτικές δουλειές. Δώσαμε τον τίτλο, επικοινωνήσαμε τις ιδέες μας και και ήρθε με αυτό το αποτέλεσμα το οποίο μας ενθουσίασε.

Τί θα διάβαζε κάποιος στο ημερολόγιο καταστρώματος των Black Juju για τους μήνες που διανύουμε με τον κοινωνικό αποκλεισμό, την οικονομική εξαθλίωση και την εκτέλεση εν ψυχρώ κάθε συναυλιακής δραστηριότητας ;
Δεν υπάρχουν και πολλά να διαβάσει μιας και πρόβες δεν μπορούν να γίνουν λόγω των συνθηκών. Το μόνο που μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι να κάνουμε ό,τι μπορούμε καλύτερο για την προώθεση του “Purple flower, Garden black” ελπίζοντας ότι πολύ γρήγορα θα επανέλθουμε στην κανονικότητα.

Tι μουσική ακούτε αυτό το διάστημα ; Ποια album ξεχώρισαν για εσάς τη χρονιά που πέρασε ;
Ό,τι ακούγαμε πάντα… Λόγω της δύσκολης κατάστασης, κλεισμένοι στα σπίτια μας ακούμε ακόμη περισσότερη μουσική (ευτυχώς) και ειδικότερα μπορούμε να πούμε ότι “We are back to Vinyl”. Δεν ξεχωρίσαμε κάτι συγκεκριμένο αφού η πανδημία τα πήγε όλα πίσω.

Πως φαντάζεστε το πρώτο σας live όταν αυτό θα είναι πλέον εφικτό ;
Βασικά με κόσμο… (γέλια). Σίγουρα το πρώτο live θα είναι live παρουσίασης του καινούριου δίσκου. Η έλλειψη επαφής με το κοινό είναι κάτι που στοιχίζει σε όλες τις μπάντες. Ανυπομονούμε να τα πούμε ξανά ζωντανά.

Καλή επιτυχία με τον καινούργιο δίσκο και κυρίως εύχομαι να μη λαβωθείτε από όλο αυτό που περνάμε ούτε πνευματικά ούτε σωματικά, τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειες σας !
Ευχαριστούμε πολύ! Κι εμείς με τη σειρά μας θέλουμε να ευχηθούμε κουράγιο και να βγούμε απ’ όλη αυτή την κατάσταση όσο πιο σύντομα γίνεται, δυνατοί !!!

Facebook: https://www.facebook.com/blackjujuband

985