BLACK JUJU: “I Prophesy Disaster” EP

Αποκοιμήθηκα κρατώντας στα χέρια μου την Βίβλο.

Το βαρύ βιβλίο έπεσε αργά και απαλά στο στέρνο μου, ανοιγμένο στο τελευταίο μέρος της Καινής Διαθήκης. Η φαντασία μου όσο διάβαζα έγινε ένα με το όνειρο καθώς βυθιζόμουν στα επίπεδα του ύπνου. Το βαθύ σκοτάδι έδωσε σύντομα την θέση του σε απέραντα λιβάδια φωτός, εικόνες από μια περγαμηνή που κρατούσε στο δεξί χέρι ένα υπέρλαμπρο ον του οποίου το πρόσωπο τα μάτια μου δεν μπορούσαν να διακρίνουν. Επτά σφραγίδες την κρατούν επισφραγισμένη.

Οι τέσσερις από τις επτά σφραγίδες ανοίγουν και μπροστά στον αμνό του θεού που τις αποσφραγίζει, εμφανίζονται 4 ανδρικές μορφές. Οι δυο πρώτοι κρατούν έγχορδα όργανα, η τρίτη δύο κοντά ξύλινα ραβδιά και η τέταρτη ατενίζει μειδιώντας, την άβυσσο του σκότους που έχασκε από κάτω. Ένας υπόκωφος βρόντος ακούγεται, σαν από κάπου μακριά να άνοιξαν γιγάντιες πύλες και οι τέσσερις μακρυμάλληδες άνδρες γονατίζουν μπροστά στην απαστράπτουσα μορφή. Νιώθω τα πάντα γύρω μου να ξεθωριάζουν και αντιλαμβάνομαι πως με ρουφά πίσω η πραγματικότητα. Λίγες στιγμές πριν ανακτήσω πλήρως την συνείδησή μου στον τρέχον χωροχρόνο, ακούω την μορφή να εκφωνεί τα λόγια “Εγώ είμι το φως του κόσμου’ ο ακολουθών εμοί ου μη περιπατήση εν τη σκοτία, αλλ’ εξει το φως της ζωής”…

Κλάσματα δευτερολέπτου έπειτα, ανοίγω τα μάτια μου, τα χέρια μου τινάζονται σαν να τα χτύπησε ηλεκτρισμός, οι πνεύμονες μου γεμίζουν αέρα και τα δόντια μου χαλαρώνουν από το σφίξιμο. Τα δάχτυλά μου ψηλαφούν το στήθος μου, αλλά το βιβλίο δεν είναι πια εκεί. Λίγα εκατοστά παγωμένου, συμπαγούς πλαστικού έχουν πάρει την θέση του. Ένα πλαστικό κουτί που περιέχει έναν ψηφιακό δίσκο. Ένα μοβ λογότυπο δεσπόζει στο μπροστά μέρος, “Black Juju”, κι από κάτω “I Prophesy Disaster”. Μέσα αναγνωρίζω τις 4 μορφές του ονείρου. Χωρίς να χάσω χρόνο τοποθετώ τον δίσκο στο στερεοφωνικό μου και η εξιστόρηση της αποκάλυψης συνεχίζεται σε πέντε κεφάλαια – προφητείες καταστροφής και Αρμαγεδώνα.

Αυθεντικό, ωμό και απέριττο heavy metal χρησιμοποιούν οι ουρανοί για να στείλουν το μήνυμά τους. Οι τέσσερεις καβαλάρηδες της Αποκάλυψης εφορμούν από την Λάρισα. Το μήνυμα τους σύντομο και σαφές. Χρησιμοποιούν doom metal στοιχεία διάσπαρτα παντού, αν και με γκάζι στην μεγαλύτερη διάρκεια του, με εξαίρεση το πιο μεσαίου tempo “J.O.V.”, το μόνο ίσως αμιγώς doom κομμάτι του EP. Συμπαγή και γκρουβάτα riff με το φάντασμα των Black Sabbath να ίπταται τριγύρω σε όλη την έκταση των τραγουδιών. Η ατμόσφαιρα του EP μαρτυρά ότι αυτή η ηχογράφηση έχει προέλθει έξω από το δικό μας σύμπαν, παρότι τα υλικά με το οποίο έχει φτιαχτεί έχουν παρθεί όλα ένα προς ένα από το παρελθόν της Γης έως και τρεις – τέσσερεις δεκαετίες πίσω, με στοιχεία από τους προαναφερθέντες Βρετανούς, τους Trouble, τους Non-Fiction, Alice Cooper, Van Der Graaf Generator, Candlemass.

Οι διαδοχικές ακροάσεις είναι απλά απολαυστικές. Διαφορετικό από το υλικό του ντεμπούτου, αλλά 100% Black Juju, το ηχογράφημα αποτελεί το χρονικό αποτύπωμα της μπάντας στο παρόν, μετά από αλλαγές στο ρυθμικό μέρος με τους Δημητρίου, Τσιμπώνη να παραμένουν οι σταθεροί πυρήνες. Πέντε κομμάτια, πέντε highlights! Αυτή η δουλειά αδικείται που βγαίνει ως EP, αφού κατά την ταπεινή μου άποψη στέκεται θαυμάσια απέναντι σε πλήρη άλμπουμ που κυκλοφόρησαν τελευταία. Αν ήταν ορεκτικό έχουμε πάει κατευθείαν στις σόδες ζητάμε ήδη τον λογαριασμό.

Οι στίχοι του Δημητρίου σκοτεινοί, αυτή την φορά πραγματεύονται το έσχατο των προφητειών με την βοήθεια samples με απαγγελίες από χωρία των Ευαγγελίων όπως από το κατά Ιωάννη στην εισαγωγή. Ο ίδιος επίσης χρησιμοποιεί τραντζιστοράτα φίλτρα, ή και διπλά φωνητικά με απαγγελία στα ελληνικά για να δώσει μεγαλύτερη θεατρικότητα στο περιεχόμενο (γνωστός λάτρης της δουλειάς του Alice Cooper). O Τσιμπώνης φροντίζει να μας κρατά το ενδιαφέρον με ιδιαίτερα περάσματα στις μελωδίες της κιθάρας του όταν παίζει lead solo, αλλαγές στο ύφος των κομματιών εκεί που δεν τις περιμένεις και γενικότερα χτίζει τα κομμάτια με μια δομή που πραγματικά αντέχει στο χρόνο. Οι ακροάσεις που έχω κάνει ως τώρα στο μεγάλο διάστημα που έχω το “I Prophesy Disaster” στην διάθεση μου αποτελούν το μόνο μου επιχείρημα για αυτό.

Αυτό το EP ίσως να είναι η τελευταία προειδοποίηση επάνω σε κουφά αυτιά, το ελληνικό heavy metal σε ακόμη μια μεγάλη στιγμή… λίγο πριν το τέλος;

Tracklisting:
1.I Am
2.I Prophesy Disaster
3.J.O.V.
4….And There Be Blood
5.Let Devil Sleep

Σύνθεση 2017:
Πάνος Δημητρίου (φωνητικά)
Δημήτρης Τσιμπώνης (κιθάρες)
Κώστας Γκάγκαλης (μπάσο)
Βάϊος Αλεξόπουλος (τύμπανα)

Black Juju (facebook)

468