ZAKK SABBATH: “Doomed Forever, Forever Doomed”

ALBUM

Είδος: Doom/Heavy Metal
Δισκογραφική: Magnetic Eye Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 1 Μαρτίου 2024

Αναφορικά με τα βαρύτερα μέταλλα στο κόσμο συναντάμε σε ένα top 10, το όσμιο, το ιρίδιο, την πλατίνα και το ρήνιο μεταξύ πολλών άλλων. Τώρα αν είσαι λάτρης άλλων κόσμων, όπως αυτό της Marvel, τότε το Βιμπράνιο μονοπωλεί.

Για να έρθουμε όμως και στο μουσικό μας σύμπαν, όσο μεγαλύτερη και να είναι η πυκνότητα οποιασδήποτε ουσίας, τίποτα δεν συγκρίνετε με τη βαρύτητα του ονόματος των Black Sabbath, και αυτό δεν σηκώνει συζήτηση, ούτε χωράει αμφιβολία. Ένα όνομα, μία ιστορία που θα το βρεις σε όποια πέτρα, πέτρωμα ή μέταλλο και αν σηκώσεις σε όποιο κόσμο και να είναι αυτό.

Πενήντα χρόνια πριν, το όνομα των τεσσάρων καβαλάρηδων της μουσικής αποκάλυψης, γίνεται συνώνυμο με το πρώτο ηχητικό Big Bang του σκληρού ήχου και έκτοτε συνεχίζει να εξελίσσεται και να γαλουχεί ορδές μουσικών, και θα συνεχίζει να το κάνει όσο υπάρχουν άνθρωποι (με την καλή ΠΑΝΤΑ έννοια) “υποτελείς” στον πρωτόλειο ήχο που ήχησε Παρασκευή και Δεκατρείς το έτος 1970.

Μία απλή αναζήτηση να κάνει κανείς στο ρουφιάνο του διαδικτύου θα βρει δεκάδες συγκροτήματα επηρεασμένα από τους Sabbath, τόσο ηχητικά αλλά και αισθητικά, ενώ αρκετά από αυτά έχουν ασπαστεί κάποιο από τα δύο συνθετικά του ονόματος, ως ελάχιστο φόρο τιμής στο μεγαλείο και την κληρονομιά των Βρετανών. Μερικά άξια αναφοράς εκ αυτών είναι οι Mac Sabbath, Black Sabbitch, Black Debbath, Jazz Sabbath, με πρώτο στη λίστα να τοποθετούμε για ευνόητους λόγους τους Zakk Sabbath του αγαπημένου Zakk Wylde. Επίσης αξίζει για τους λάτρες των πρωτότυπων διασκευών να αναζητήσει κανείς και την εκπληκτική εκτέλεση στο ομότιτλο κομμάτι (με μία ελαφρώς παραλλαγή σε Black Sabbeth) από τους Gonga με τη συμμετοχή της μοναδικής Beth Gibbons.

Στα του δίσκου τώρα, ο ξανθομπάμπουρας μούσιας μετά την κυκλοφορία του “Live in Detroit” και το δίσκο “Vertigo”, η ονομασία του οποίου ήταν φόρος τιμής της ομώνυμης δισκογραφικής με την οποία κυκλοφόρησαν τα αριστουργήματα τους οι Black Sabbath, επανέρχεται με το “Doomed Forever, Forever Doomed” παρουσιάζοντας ένα απολαυστικό medley των κομματιών από τα “Paranoid” και “Master of Reality” με το εξώφυλλο ακόμα να παραπέμπει στο τρίτο κατά σειρά δίσκο τους. Για τις ανάγκες της ηχογράφησης βρίσκει σταθερό line up και συσπειρώνει κάτω από την Σαμπαθική λατρεία, τους Rob “Blasko” Nicholson και Joey Castillo, οι οποίοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο βρίσκονται στο γενεαλογικό δέντρο των Sabbath και γιορτάζουν μαζί μας μισό αιώνα γνήσιας “σκληρής” μουσικής.

Ο δίσκος περιέχει 16 συνθέσεις πολύ κοντά ηχητικά στις αρχικές εκτελέσεις των κομματιών, και στον γνώριμο ήχο που με κάθε ακρόαση μας χαρίζει ανατριχίλες με την τρίχα να σηκώνεται όπου και αν βρίσκεται. Και αν δεν βρίσκεται κάπου, φυτρώνει από μόνη της για να σηκωθεί. Ο Zakk και η παλιοπαρέα του, δεν υποπίπτουν στην παγίδα του copy paste και βάζει την δική του σφραγίδα με το χέρι στη ταστιέρα. Αναπολεί τις μέρες του στους “Pride & Glory” και ανασκάπτει το Southern μουσικό παρελθόν του και με έναν “χωριάτικο” αέρα εξοχής περιλούζει τις συνθέσεις, δίνοντας τους νέα ταυτότητα για να διαρκέσουν ακόμα πενήντα χρόνια.

Η μπάντα ακολούθησε μία DIY παραγωγική διαδικασία, ηχογραφώντας ζωντανά στο studio ακολουθώντας πιστά το πνεύμα και τις διδαχές της αυθεντικής προσέγγισης, ενώ πρόσθεσαν με σεβασμό την δική τους πινελιά για να δημιουργήσουν μία ελαφρώς διαφορετική γεύση, στην ήδη πεντανόστιμη, παραδοσιακή συνταγή.

Μακριά από τις shredding ικανότητες του και δίχως ίχνος μεγαλομανίας μέσω της απλότητας παρουσιάζει μία νέα εκδοχή των all time classics τραγουδιών προσάπτοντας τους διαχρονικότητα και ατελείωτη κ@βλα για να γουστάρουν οι παλιοί και να μυηθούν οι νέοι οπαδοί. Επιπρόσθετα μέσα από πολλές ακροάσεις, διότι μία ίσον καμία, διαφαίνονται και αρκετά ψήγματα Proto Metal, που θα θυμίσουν σε πολλούς τις πρώιμες μέρες των Witchcraft.

Επειδή τα πολλά λόγια είναι περιττά, και ο χρόνος είναι χρήμα σπεύσατε να πατήστε το play και να θυμάστε πάντα: “ You Can Only Trust Yourself, And The Six First Black Sabbath Albums”.

Αν και για το πρώτο μέρος πάντα θα υπάρχει μία δόση αμφιβολίας.

Facebook: https://www.facebook.com/officialzakksabbath
Bandcamp: https://zakksabbath.bandcamp.com/album/doomed-forever-forever-doomed

362

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 269 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...