STONUS: “Aphasia”

ALBUM

Είδος: Heavy/ Stoner/ Doom Rock
Δισκογραφική: Electric Valley Records, Daredevil Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 6 Μαρτίου 2020

“Λευκωσία-SkyValley California, με ενδιάμεσο σταθμό το Λονδίνο, 6 τραγούδια δρόμος”. Κάπως έτσι θα μπορούσαμε να περιγράψουμε το μουσικό οδοιπορικό που μας προσφέρουν οι Stonus στο ντεμπούτο δίσκο τους. Η πενταμελής μπάντα κατάγεται από τη γη του χαλουμιού, όπου και ξεκίνησε, όμως εδώ και 2 χρόνια εδρεύει στο Λονδίνο, όπου αναζητώντας βαθιά στις ρίζες της, πειραματίζεται μουσικά προσδιορίζοντας τον ήχο της.

Έπειτα από 2 EPs και αρκετές εμφανίσεις, κυκλοφόρησαν προ μηνός τον καινούριο τους δίσκο “Aphasia”, ο οποίος είναι θεματικός και αναφέρεται στην μερική ή ολική απώλεια γλωσσικών ικανοτήτων. Όμως, όπως έχουμε ξαναπεί, “where words fail, music speaks” και δη οι 6 συνθέσεις που απαρτίζουν το νέο άλμπουμ είναι “λαλίστατες”.

Φανταστείτε ένα υποθετικό σενάριο, αν υπήρχε ένα school of (desert) rock, όπου αντί του θεούλη Jack Black (όπως στην ταινία) στη θέση του καθηγητή υπήρχε ο “Θείος Brant”, τα μέλη της μπάντας θα ήταν από τους καλύτερους μαθητές, δεδομένης της υψηλής βαθμολογίας στο μάθημα της σύνθεσης κομματιών και της ενορχήστρωσης, ενώ θα είχαν ιδιαίτερα “ανεβασμένη” βαθμολογία και στο επιλογής μάθημα της “βοτανολογίας”. Και όλα αυτά γιατί καταφέρνουν να συνδυάσουν τα καλύτερα “συστατικά” από μπάντες-δασκάλους του ιδιώματος και να τα βάλουν με τέτοιο τρόπο και με την κατάλληλη “ποσόστωση” στην μουσική τους, χωρίς να ακούγονται σαν άλλη μία μπάντα-απομίμηση, και το σημαντικό, χωρίς να κουράζουν.

To “Awake” παίρνει τη σκυτάλη από το εισαγωγικό “Intro”, και νιώθεις ότι είσαι σε ένα Van που κάποια στιγμή σταματάει απότομα και σε πετάει κάπου στην έρημο της Καλιφόρνια για ένα “τζαμάρισμα” των Fu Manchu με τους Nebula. Τα Fuzzy riffs των μεν, δένουν απόλυτα με τις ψυχεδελικές αναζητήσεις των δε, φέρνοντας κατά νου εποχές “Kings of the Road” και “To the Center”.

Το ομότιτλο κομμάτι του δίσκου, όπως και το “Dead End”, θα μπορούσαν να βρίσκονται άνετα σε split των Sons Of Otis/ Farflung, καθώς οι acid/space επιρροές είναι εμφανείς, και τα εφέ, με τα φωνητικά και την εκτελεστική ικανότητα της μπάντας, προσφέρει ένα απολαυστικό και trippy αποτέλεσμα. Εκ των κορυφαίων συνθέσεων είναι το “Nadir”, το οποίο κάλλιστα θα μπορούσε να λέγεται και “Zenith”, διότι ο συνθετικός οίστρος της μπάντας “βαράει κόκκινο”. Ένα σχεδόν εννιάλεπτο κομμάτι, όπου κλιμακώνεται σταδιακά η εξέλιξή του, ξεκινώντας με έναν μινιμαλιστικό electronica Floyd ήχο, να οδηγείται σε μία πιο χαλαρωτική desert ατμόσφαιρα, μέσω της μελωδίας της κιθάρας, με τα φωνητικά να σιγοντάρουν την κατάσταση αποπνέοντας μία chill θολούρα, μέχρις ότου “σκάσει” η killer συγχορδία και “απογειωθεί” σαν σε jam session “όργιο”.

Ο δίσκος μπορεί να ανήκει στα ’20s, αλλά με τη φοβερή παραγωγή που έγινε στα δικά μας Wreck It Sound Studios και με την αναλογική προσέγγιση που υπέστη, θα μπορούσε να “χωρέσει” σίγουρα κάπου στα ’90s, στα οποία εδραιώθηκε ο ήχος αυτός από συγκροτήματα όπως Kyuss, Monster Magnet και ούτω καθεξής, όπως επίσης και καμιά εικοσαριά χρόνια ακόμα πιο πίσω, κάτι που μαρτυρά το τελευταίο κομμάτι “Ghost Town”, που μας κάνει να αναπολούμε τη “γνωστή τετράδα” από το Birmingham.

Στα 41:43 που διαρκεί το “Aphasia”, οι Stonus καταφέρνουν με επιτυχία να πειραματιστούν με τους ήχους που γουστάρουν και τα συγκροτήματα που λατρεύουν, όπως επίσης και να συνδυάσουν space, psychedelic, desert, hard rock, ακόμα και ολίγον τι από doom στοιχεία, δείχνοντας πόσο πολύπλευρη είναι η μουσική, αλλά και πόσο πολυποίκιλη η συγκεκριμένη σκηνή. Συν τοις άλλοις, ο δίσκος θα αποτελέσει άλλη μία ευχάριστη προσθήκη στην 4/20 playlist.

Facebook: https://www.facebook.com/stonerscy
Bandcamp: https://stonus-aphasia.bandcamp.com/
Instagram: https://www.instagram.com/stonus.band/

930

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 269 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...