ECSTATIC VISION: “Elusive Mojo”

ALBUM

Είδος: Psych/ Desert Rock
Δισκογραφική: Heavy Psych Sounds
Ημ. Κυκλοφορίας: 13 Μαίου 2022

“Πετυχημένη συνταγή δεν αλλάζει” ως γνωστόν και οι Αμερικάνοι Proto-Punkers το ασπάζονται το ρητό, εφαρμόζοντάς το συνδυαστικά με το “η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση” που την ξετυλίγουν με το καλημέρα σας ή με οποιοδήποτε άλλο κατευόδιο (βολεύει τους ακροατές) ξεκινώντας με την “επέλαση των τρωγλοδυτών” και με τη συνέχεια να ακολουθεί σε αμείωτους heavy psych ρυθμούς.

Έπειτα από δύο δίσκους με την Relapse Records, η μπάντα βρίσκει στέγη (για τα καλά απ’ ότι φαίνεται) για το προ τριετίας “For the Masses” και καλή ώρα για το “Elusive Mojo” με την Heavy Psych Sounds, δίνοντας νέα διάσταση στην έννοια της βαρύτητας και της ψυχεδέλειας της μουσικής, με τον δίσκο να αναδύει ένα διαχρονικό και μοναδικό ήχο η προέλευση του οποίου να μην μπορεί να προκαθοριστεί για το αν έχει αφετηρία το μακρινό 1971 ή το σημερινό 2022. Βέβαια εκτός από το κομμάτι των επιρροών, σημαντικό ρόλο έπ’ αυτού διαδραμάτισε και το γεγονός ότι η ηχογράφηση του άλμπουμ πραγματοποιήθηκε αναλογικά σε 2” κασέτα υπό την παρουσία των Joe Boldizar (Sonic Praise) και Bob Pantella (Monster Magnet), ενώ το mastering έγινε από τον επί χρόνια drinking buddy τους Tim Green (Melvins), εξ ου και το “θολώδες” τοπίο και “μεθυστικό άρωμα” της παραγωγής.

Όπως πολύ σωστά το είχε θέσει και ο συγχωρεμένος Μπάμπης Αργυρίου στο βιβλίο του “Άλμπουμ Διασκευών” και φαντάζει ότι γράφτηκε για το συγκρότημα, “Η μπάντα ξεκινά πρωτόγονα, αδασκάλευτα και αβέβαια, και με τον χρόνο μεταλλάσσεται σ’ ένα δυναμικό και εκφραστικό σύνολο” . Αυτή πιθανόν να είναι και η ροκενρόλ ιστορία που κρύβει η ίδια η αλητοπαρέα του συγκροτήματος, γιατί η ροκ μουσική έχει να κάνει με ξεκινήματα, με τη νιότη και την αβεβαιότητα, και τη διαδρομή προς την έξοδο της.

Η μουσική των Ecstatic Vision βγάζει μία “αστικότητα” και μία τέτοια urban αισθητική πηγάζει από τα τραγούδια τους, καθότι παιδιά της μεγαλούπολης επηρεάζονται από την συνήθη καθημερινότητα τους στο κλεινόν άστυ, πρεσβεύοντας με τον πιο εκκωφαντικό και ρέμπελο τρόπο την Detroit rock κληρονoμιά των Mc5, τον ασυμβίβαστο τρόπο ζωής των Monster Magnet και τη μυστηριώδη και τρομακτική οπτική των Alice Cooper. Άπαξ και η βιομηχανική γραμμή παραγωγής ξεκινήσει δεν υπάρχει σταματημός, και για περίπου κάτι παραπάνω από μισή ώρα γινόμαστε όλοι έρμαια της αστείρευτης ενέργειας των Αμερικανών και ενός διονυσιακού ηχητικού οργίου, όπου μας βομβαρδίζει τα ώτα μέχρις τελικής πτώσεως ή αναγομώσεως των απαραίτητων συνοδευτικών.

Βέβαια όλο αυτό το παρασκήνιο που έχει στηθεί δεν μονοπωλεί το ενδιαφέρον μας αλλά αντιθέτως εμπλουτίζεται, καθώς εν ριπή οφθαλμού “αγγελικές μελωδίες από διαβολικά σαξόφωνα” και vice versa συνοδευόμενα από space ηχητικές πληκτροφόρες εισβολές, μας μεταφέρουν το σκηνικό σε διαφορετικού είδους ηχοστρώματα, όπου οι Hawkwind του Nick Turner δημιουργούν μία spacey, tripped out σύμπραξη, με τους Loop και τους The Heads για ανολοκλήρωτες συχνότητες και μουσικά ταξίδια. Το σίγουρο πάντως είναι πως αν βγούμε “αλώβητοι” από αυτό, θα αποκτήσει έννοια ο στίχος του μυθοπλάστη Dave Wyndorf “I Talk to Planets Baby”.

Εν κατακλείδι, μπείτε στο πετσί του ρόλου, υιοθετήστε το μουσικό όραμα του συγκροτήματος, απαρνηθείτε την Rock αριστοκρατία, πατήστε το play και “Relaxing With the………..”.

Facebook: https://web.facebook.com/ecstaticvision
Bandcamp: https://ecstaticvision.bandcamp.com/

517

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 266 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...