TOP 20 2019

Λίγο πριν την εκπνοή του 2019, οι συντάκτες μας άκουσαν και ξανάκουσαν όσους περισσότερους δίσκους κυκλοφόρησαν μέσα στη χρονιά και ύστερα από μια περίοδο έντονης περισυλλογής, ψήφισαν και διαμόρφωσαν το TOP 20 με τα αγαπημένα τους album για τη χρονιά που περνάει.

Δείτε παρακάτω την τελική κατάταξη και μη διστάσετε να μας θυμίσετε τι ξεχάσαμε, ή τι αδικήσαμε…

20. QUEENSRYCHE: “The Verdict”“Τα κεκτημένα της μεγάλης περιόδου του γκρουπ, που σημάδεψε χιλιάδες ακροατές και μουσικούς, προστατεύονται και χρησιμοποιούνται μεθοδικά, ευλαβικά, με χειρουργική ακρίβεια, τόσο μουσικά όσο και θεματικά στους στίχους.”
[Γιώργος Γεωργίου]

19. MOTHER OF MILLIONS: “Artifacts”“Μέσα σε μια άτυπη νέα κολεκτίβα ονομάτων που επιχειρούν να ωθήσουν τον σύγχρονο προοδευτικό ήχο σε νέα πεδία, οι αθηναίοι αφήνουν τη δική τους έντονη, ευδιάκριτη, εκφραστική σφραγίδα με οδηγούς την ειλικρίνεια, την αμεσότητα, τη δύναμη της αβίαστης έκφρασης.”
[Γιώργος Γεωργίου]

18. ROTTING CHRIST: “The Heretics”“Μπορεί το “The Heretics” να μην είναι η καλύτερη συνθετική στιγμή στην 30ετή πορεία της μπάντας, αλλά είναι ένα άχαστο σκοτεινό ατμοσφαιρικό ταξίδι με το οποίο πολλοί από εμάς θα ταυτιστούν, αν έχουν βέβαια, την υπομονή να μην το απορρίψουν με την πρώτη ακρόαση, αδικώντας το με μια αχρείαστη σύγκριση με παλαιότερα album.”
[Δημήτρης Μαρσέλος]

17. BORGNAGAR: “True North”“Αυτός ο δίσκος δεν έχει την συνοχή και τον πιο δυναμικό ήχο του “Winter Thrice”, αλλά τα καλύτερα τραγούδια σε αυτόν είναι αριστουργήματα μοναδικής ομορφιάς. Θεωρώ ότι είναι το κατάλληλο σημείο για να ξεκινήσει κάποιος να ακούει αυτό το συγκρότημα, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο θα ευχαριστήσει τους παλιότερους οπαδούς τους που προτιμούν τα πιο “μαυρομεταλλικά” albums τους.”
[Αχιλλέας “Noir”]

16. VILLAGERS OF IOANNINA CITY: “The Age Of Aquarius”“Η μουσική στο “Age Of Aquarius” συνδυάζει και πάλι το rock με τα παραδοσιακά ελληνικά όργανα αλλά αυτήν την φορά οι “Χωρικοί” εστιάζουν στο πρώτο και πειραματίζονται προσθέτοντας νέα (για αυτούς) στοιχεία.”
[Αχιλλέας “Noir”]

15. TRAVELER: “Traveler”“Νομίζω, αν και πολύ νωρίς, ένα από τα album της χρονιάς! Τα τραγούδια, ο ήχος, το feeling στο δίσκο, με κάνουν να το πιστεύω 100%. Οι φίλοι του κλασικού metal, θα το αγαπήσουν από την πρώτη νότα μέχρι την τελευταία.”
[Άγγελος Χόντζιας]

14. DREAM THEATER: “Distance Over Time”“Άσε τις συγκρίσεις με το παρελθόν… Αν είναι καλύτερο ή χειρότερο από εκείνο ή από το άλλο… δεν πάει έτσι η δουλειά. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια μπάντα που ενώ έχει κοντά 30 χρόνια πάνω στο σανίδι, ακούγεται πιο φρέσκια και νέα από ποτέ.”
[Γιάννης Στέφου]

13. IN FLAMES: “I the Mask”“Θαυμάσια δουλειά που στο πέρασμα του χρόνου όλο και θα ισχυροποιεί το status της σε σχέση με την υπέρλαμπρη καριέρα τους.”
[Ιορδάνης Κιουρτσίδης]

12. INSOMNIUM: “Heart like a Grave”“…οι Insomnium βρίσκονται ακόμη στα καλύτερά τους και πως η ωρίμανση και ο πειραματισμός τούς πάνε πολύ.”
[Δικαία Οικονομάκη]

11. ATLANTEAN KODEX: “The Course of Empire”“…το άλμπουμ είναι μουσικά και αισθητικά άψογο, και το βλέπω από τώρα δικαίως να κοσμεί πολλές λίστες με τα καλύτερα της χρονιάς και μάλιστα στις ψηλότερες θέσεις.”
[Αλέξης Δρυμιώτης]

10. ALCEST: “Spiritual Instinct”“Μια αξιοπρεπέστατη σύζευξη ετερόκλητων φαινομενικά εικαστικών ρευμάτων τα οποία οι Alcest αποστεγανοποιούν αλληλοφιλτράροντάς τα με αποτέλεσμα να είναι δελεαστικό είτε για τους ορθόδοξους metal ακροατές είτε για αυτούς που θέλγονται από την ψυχοπαλευτική με ξεσπάσματα post μουσική.”
[Ιορδάνης Κιουρτσίδης]

9. RIOT CITY: “Burn The Night”“Οι Καναδοί metallers, φαίνεται ότι με το καλημέρα “ρίχνουν” τα φώτα πάνω τους και γίνονται ένα από τα hot ονόματα των ημερών μας στο heavy metal.”
[Άγγελος Χόντζιας]

8. OPETH: “In Cauda Venenum”“Από τον έξω ακουστικό μου πόρο μέχρι τους κροταφικούς μου λοβούς, το δέκατο τρίτο δημιούργημα των Σουηδών παλαβιάρηδων, του πνευματικού τέκνου του Mikael Åkerfeldt, διέρχεται ως η πιο ολοκληρωμένη δουλειά που έχει προσφέρει μετά το εξαιρετικά αγαπημένο μου -και παρεξηγημένο τω πολλώ- “Heritage” του 2011.”
[Χαράλαμπος Σακάτης]

7. SWALLOW THE SUN: “When A Shadow Is Forced Into The Light”“Ο κιθαρίστας Raivio αξίζει εύσημα γι’ αυτό το καλλιτεχνικό αριστούργημα που ακούει στο όνομα “When A Shadow Is Forced Into Light”, αφού απέδειξε πως η καταφυγή του στη μουσική μπορεί να ανακουφίσει την ίδια του την ψυχή και να δηλώσει και επισήμως την επιστροφή του.”
[Δικαία Οικονομάκη]

6. RAMMSTEIN: “Rammstein”“…ένας δίσκος πολύμορφος, προσεγμένος και φιλοσοφημένος, με την ποιότητα που χαρακτηρίζει τη μπάντα από τις απαρχές της ύπαρξής της.”
[Πέτρος Πεταλάς]

5. TOOL: “Fear Inoculum”“…αν ένα πράγμα έκαναν σωστό οι Tool αυτά τα 13 χρόνια, ήταν η μούντζα που έδωσαν στη μουσική βιομηχανία, πάνω στο εμπορικό peak τους. Και το “Fear Inoculum”, μάλλον είναι το κωλοδάχτυλο που χρωστούσαν.”
[Στέφανος Στεφανόπουλος]

4. LEPROUS: “Pitfalls”“…με έκανε να νιώσω συναισθήματα και εικόνες που είχα να γευτώ από King Crimson εποχές.”
[Σπύρος Χονδρογιάννης]

3. IDLE HANDS: “Mana”“Νομίζω ότι οι Idle Hands, θα είναι το επόμενο “love them, or hate them” συγκρότημα.”
[Άγγελος Χόντζιας]

2. SOEN: “Lotus”“Είναι σίγουρα ένα από τα albums της χρονιάς και αυτό το σιγομουρμουρίζεις στον εαυτό σου σε κάθε ένα μονολεκτικό σε τίτλο (σήμα κατατεθέν της μπάντας) τραγούδι, που παίζει ξεχωριστά, όπως και στο σύνολο του, ξανά και ξανά.”
[Σπύρος Χονδρογιάννης]

1. NICK CAVE & THE BAD SEEDS: “Ghostseen”“…είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να επεξεργαστείς ακαδημαϊκά την μουσική τέχνη και δημιουργία αυτού του άλμπουμ χωρίς να σε ρουφήξει η σκληρή του ιδιαίτερη πραγματικότητα. Εκτός κι αν είσαι ο βασιλιάς των κυνικών του πλανήτη.”
[Γιώργος Γεωργίου]

συν 5 που για λίγο δεν κατάφεραν να μπουν στην εικοσάδα…
GRAND MAGUS: “Wolf God”
BARONESS: “Gold & Grey”
SUICIDAL ANGELS: “Years Of Aggression”
SLIPKNOT: “We Are Not Your Kind”
CULT OF LUNA: “A Dawn to Fear”

Πατήστε εδώ για να δείτε την αναλυτική λίστα των συντακτών…

456