YGGDRASIL: “Irrbloss”

Νέα drums και νέα φωνή στη μπάντα. Γίνεται προφανές; Από τα πρώτα δευτερόλεπτο; Μας αρέσει; Τρελά! Αν δεν έχετε ακούσει ακόμα τους Yggdrasil, ούτε καν επ’ ευκαιρία των φετινών επανεκδόσεών τους, τότε πρέπει οπωσδήποτε να δώσετε μια ευκαιρία στο “Irrbloss”, ένα majestic black/folk metal album.

Σκέφτεσαι “έχουμε γεμίσει από δαύτα”. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο θα ακούσεις τους Yggdrasil, γιατί θα δραπετεύσεις απ’ τους ήχους των συγκροτημάτων που ξεπήδησαν στα 00s και παίζουν το στοιχειώδες metal “των Viking”. Φέτος το Σουηδικό συγκρότημα, με ανανεωμένο ή μάλλον καλύτερο ακόμα Lineup κυκλοφορεί το καλύτερο album του. Κι επίσης σημείωσε πως και τα προηγούμενα 2 τους κοιτάζουν από πολύ ψηλά άλλους του είδους.

Με έναν πολύ επινοητικό τρόπο το συγκρότημα κράτησε τα στοιχεία που το καθιστούν γνώριμο από το πρώτο άκουσμα. Από την άλλη τα νέα φωνητικά μαζί με τα γυναικεία αλλάζουν σχεδόν τελείως τα δεδομένα που είχαμε γι’ αυτούς. Επίσης τους βρίσκουμε λιγότερο επικούς και περισσότερο επιθετικούς μουσικά κι’ αυτό τους πάει. Το αποτέλεσμα είναι μια έκρηξη ιδιοφυίας από 4 μορφές που ξέρουν τι θέλουν να πράξουν.

Τώρα οι σχεδόν blackened death Yggdrasil φέροντας ορισμένα ημίpower riffs είναι μάλλον πιο κοντά στο φως παρά στη παγερή σκοτεινιά του παρελθόντος τους. Το φως αυτό όμως είναι black light και η εμπειρία της ατμόσφαιρας αυτής είναι τεραστίως ικανοποιητική. Μάλιστα, πρώτη φορά υπάρχει τόσο μεγάλη αντίθεση στις γρήγορες – αργές στιγμές τους οπότε αν μη τι άλλο το “Irrbloss” είναι εύκολα ένα πολύπλευρο album.

Ο ρυθμός που εξελίσσονται αυτοί οι Σουηδοί είναι πολύ εντυπωσιακός και αναμένεται ακόμη καλύτερη συνέχεια. Γι’ αυτό και μάλλον δεν θέλετε να χάσετε τον ρυθμό τους από τώρα.

406