SKUMA: “Vol. [0]”

Οι Skuma (τα umlaut πάνω από το u δεν μπορώ να τα βάλω) δημιουργήθηκαν το 2016 στο Ηράκλειο Κρήτης και το καλοκαίρι του 2017 ντεμπούταραν με το ομώνυμο ΕΡ.

Εκείνο το εξώφυλλο, όπως και η συνέχειας του “Vol. [0]” που είναι το πρώτο ολοκληρωμένο τους album, δείχνει μια ευαισθησία και ένα ενδιαφέρον στην αστρονομία. Όμως η μουσική τους δεν είναι κάτι το τόσο πολύπλοκο όσο τα άστρα, αλλά δεν είναι και χαζομουσική για μαζική κατανάλωση.

Στο “Vol. [0]”, οι Skuma δεν ανακαλύπτουν κάποιον νέο πλανήτη στα όρια του γαλαξία μας, αλλά μπολιάζουν πολύ έξυπνα τις αρκετές επιρροές τους, προσφέροντας κάτι ελαφρώς διαφορετικό, από τον μέσο όρο του ελληνικού, heavy rock/stoner.

Έχοντας στο νου τους τα μεγαλεία των 90s, desert rock (Kyuss, Qotsa, Monster Magnet κτλ.) και grunge (Alice In Chains, Soundgarden, Screaming Trees κτλ.), καταφέρνουν να βγάλουν τη δική τους προσωπικότητα στη μουσική τους και να σε κάνουν να κρατηθείς “ζωντανός” εκείνα τα 32 λεπτά που το “Vol. [0]” διαρκεί.

Μπορεί άλλοτε να ακούγονται σαν ξαδέρφια των 1000mods, αλλά διαφοροποιούνται αρκετά ώστε να αποφύγουν να πέσουν στην παγίδα κάποιας επανάληψης και χρησιμοποιούν είτε πιο mainstream φόρμες που έχουν επιβάλει τεράστια σχήματα σαν τους Smashing Pumpkins, είτε προσθέτουν κάποια ψήγματα progressive (βλέπε Deftones, Α Perfect Circle). H φωνή του Μιχάλη έχει το κατάλληλο πάθος, που ίσως σε στιγμές να του κοστίζει σε λανθασμένο ελέγχο κάποιων φάλτσων (ξέρω τα κάνω και εγώ), αλλά αν συνεχίσει να επιμένει οι Skuma έχουν πολύ αισιόδοξο μέλλον, αφού είναι εμφανές πως το πάθος δεν του λείπει.

Το “Vol. [0]” περιέχει τα τέσσερα κομμάτια της προηγούμενης ΕΡ κυκλοφορίας και με την προσθήκη τεσσάρων νέων, οι Skuma κάνουν μια όμορφη και εντυπωσιακή αρχή που μου δημιουργεί προσδοκίες για πολύ μεγαλύτερα πράγματα. Η παραγωγή δεν είναι άσχημη, αλλά θέλει μεγαλύτερη καθαρότητα και ένταση κατά τη γνώμη μου, για να εξυψώσει τις συνθέσεις των Κρητικών.

Τραγούδια σαν τα “Dead Disco”, “P4NDA” και “T.F.B.” έχουν όλα κάτι διαφορετικά να σου δώσουν και η συναστρία επιρροών που συναντάται στους Skuma, δημιουργεί μια προσμονή για έναν μελλοντικό εξαιρετικό αστερισμό.

Vamos, alania!

895

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2111 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.