EMBARGO: “High Seas”

ALBUM

Είδος: Heavy Rock
Εταιρεία: Self-Released
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 11 Μαΐου 2023

Οι Embargo είναι ένα συγκρότημα από την Θεσσαλονίκη και πριν καλά-καλά έρθει στα ράφια μας η πρώτη τους ολοκληρωμένη κυκλοφορία με τίτλο “High Seas”, έχουν καταφέρει να σηκώσουν αρκετή σκόνη και στα πηγαδάκια των μουσικόφιλων αναφέρεται συχνά το όνομά τους. Μια αντικειμενική αλήθεια είναι ότι η ελληνική σκηνή, μπορεί κάποιες περιόδους να μην βρίσκεται σε οργασμό, αλλά πάντα εκεί έξω υπάρχουν διαμάντια που περιμένουν να τα ανακαλύψεις και κάθε εγχώριος μουσικός συντάκτης που σέβεται τις μπάντες που δίνουν τα πάντα για να ανέβουν στην σκηνή, απομακρύνει προκαταλήψεις, gatekeeping και βοηθά όσο μπορεί για να προχωρήσει μπροστά η κοινότητα.

Όταν ήρθε στα χέρια μου το “High Seas” στις πρώτες ακροάσεις η αλήθεια είναι ότι δεν κατάφερε να με κερδίσει, αλλά μου άφηνε μια έντονη αίσθηση ότι πρέπει να το ακούσω ξανά και ξανά και ότι υπάρχει χώρος για να εξελιχθεί το άκουσμα. Εμπιστεύτηκα αυτήν την αίσθηση και τελικά δεν με απογοήτευσε. Οι Embargo στο “High Seas” έκαναν αυτό που πιστεύω ότι πρέπει να κάνουν όλα τα σχήματα στα πρώτα τους βήματα. Χαίρονται με τις επιρροές τους, διασκεδάζουν παίζοντας κοντά στο ύφος των σχημάτων που αγαπούν και δειλά-δειλά χτίζουν τον δικό τους ήχο.

Οι κιθάρες στο heavy rock των Embargo είναι αρκετά μπροστά στην παραγωγή και καταφέρνουν να δώσουν την ατμόσφαιρα ενός live. Τα riffs και γενικότερα η τοποθέτηση των εγχόρδων, φαίνονται να έχουν επηρεαστεί αρκετά και από την σχολή των “Karma to Burn” αλλά και από τα κοφτά riff των πρώιμων Tool. Δεν θεωρώ καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι κάθε φορά που άκουγα το “High Seas”, μετά μου άνοιγε η όρεξη να βάλω να ακούσω τα “Undertoe” και “Aenima” των Tool. Τα φωνητικά έχουν to γρέζι του Eddie Vedder αλλά και το θράσος του νεαρού Chrish Cornell, ενώ το ρυθμικό κομμάτι του μπάσου και των drums λακωνικότατα δίνουν το τέμπο που πρέπει για ξεκινήσει η γιορτή…και cowbell…πολύ cowbell! Κάτι άλλο που παρατήρησα είναι μια μικρή επιρροή των Puta Volcano στις πολυφωνίες αλλά και την εξέλιξη των riff (π.χ. στο Draupner).

Η αισθητική των Embargo εξελίσσεται πολύ όμορφα κατά την διάρκεια του δίσκου. Οι όποιες επιρροές φέρνουν περισσότερο το κομμάτι της νοσταλγίας παρά την αντιγραφή ή την έλλειψη προσωπικότητας. Το “High Seas” είναι ένα album που λαχταράς να το ακούσεις live με παρέα και είναι ένα πολύ δυνατό ξεκίνημα για το συγκρότημα, το οποίο έχει κυκλοφορήσει μόνο ένα ακόμα EP. Όταν κυκλοφορήσει ο δίσκος, πατήστε το play και ανεβάστε την ένταση.

Official Site: https://embargo-band.com/
Facebook: https://www.facebook.com/embargo.official
Bandcamp: https://embargo.bandcamp.com/

608

Avatar photo
About Βαγγέλης Γιαννακόπουλος 128 Articles
O Βαγγέλης όταν δεν κακομαθαίνει την κόρη του, ψάχνει "Διαμάντια στη Λάσπη". Έχει πάθος με την ελληνική underground σκηνή, θεωρεί ότι το Post Metal στην εποχή μας είναι ότι το Psychedelic Rock στα 70's και ότι η αλήθεια βρίσκεται στους Amenra.