PETER TÄGTGREN: Ένας γήινος με extraterrestrials μουσικές ανησυχίες

TRIBUTE

Έπειτα από έξι χρόνια απουσίας από τα συναυλιακά δρώμενα ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για το σκάφος των Pain να προσγειωθεί στο Gagarin 205 στα πλαίσια της πολυαναμενόμενης “I AM” περιοδείας τους για μία εκρηκτική εμφάνιση υπό τους “βιομηχανικούς” και μινιμαλιστικούς electro ήχους που χαρακτηρίζουν το συγκρότημα να είναι έτοιμοι να μας καθηλώσουν σε ένα μοναδικό Metal Industrial σκηνικό.

Πέρυσι είχαμε τη χαρά να απολαύσουμε τον Peter με το έτερο όχημα του τους Hypocrisy σε μία από τις κορυφαίες περιοδείες του ακραίου ήχου των τελευταίων ετών κάνοντας δύο στάσεις στη χώρα μας παρέα με τους Septic Flesh, The Agonist και Horizon Ignited. Την δεδομένη στιγμή έχουμε την τύχη να εντρυφήσουμε περαιτέρω στην μουσική περσόνα του Tägtgren μέσω της έκφανσης των Pain, και γι αυτό το λόγο θα ρίξουμε λίγο φως στα άδυτα του, σκιαγραφώντας την προσωπικότητα του και φέρνοντας το προσκήνιο κάποιες καλά ξεχασμένες του συνεργασίες, έτσι για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.

Ο Alf Peter Tägtgren, κατά κόσμον γνωστός και ως “Mayor of Pärlby”, γεννήθηκε στο Grangärde στην κομητεία Dalarna της Σουηδίας στις 3 Ιουνίου του 1970. Το προαναφερθέν προσωνύμιο προέκυψε από το γεγονός ότι είναι ο ίδιος ιδιοκτήτης του μικρού χωριού Pärlby (με 120 κατοίκους πληθυσμό) στο οποίο διαμένει μόνιμα, και στο οποίο έχουν την έδρα τους τα ιδιόκτητα The Abyss στούντιο ηχογραφήσεων.

Πολυπράγμων από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τα τύμπανα, όμως στην πορεία και λίγο πριν κλείσει την πρώτη δεκαετία της ζωής του έστρεψε το ενδιαφέρον του στη γνώση της κιθάρας, του μπάσου καθώς επίσης και των πλήκτρων.

Αφού διαλύθηκε η πρώτη του μπάντα Conquest και έπειτα από τη συμμετοχή του στα practise sessions των Malevolent Creation στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού με τον Phil Fasciana, επιστρέφει στα πάτρια εδάφη και δημιουργεί το main project του τη συγκεκριμένη χρονικά περίοδο, και κύριους εκφραστές του, Death Metal τιτάνες Hypocrisy.

Οι πρώιμες δισκογραφικές του απόπειρες δεν έχουν να επιδείξουν κάτι καινοτόμο ως προς τον ήχο κινούμενος στα κλασικά και παραδοσιακά Death Metal ηχητικά μονοπάτια. Κάτι που θα αλλάξει ριζικά στη συνέχεια καλλιεργώντας έναν πιο χαρακτηριστικό μελωδικό ήχο καθώς και εφαρμόζοντας μια ενδοσκοπική λυρική προσέγγιση. Η σατανιστική και γενικότερα αντιχριστιανική προσέγγιση στους στίχους θα τεθεί στο περιθώριο και οι μεταγενέστερες κυκλοφορίες θα έχουν πιο ατμοσφαιρικό ήχο, με λυρική εξερεύνηση εξωγήινων, εμπειρίες απαγωγής και παραφυσικά θέματα. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε και η μεταθανάτια εμπειρία που βίωσε το 2005 όταν κι σταμάτησε η καρδιά του για δύο λεπτά κάτι που τον ενέπνευσε να συνθέσει το δίσκο των Pain “Dancing With The Dead”.

Λάτρεις του ανεξερεύνητου και του διαστήματος με ότι αυτό συνεπάγεται, έλκεται από κάθε τι παραφυσικό και ανεξήγητο, προσδίδοντας σε κάθε του συγκρότημα στοιχεία σήματα κατατεθέντα του ιδίου και κρατά τα πρωτεία στο τομέα αυτό, με πιθανό ακόλουθο ίσως τον Devin Townsend ο οποίος μοιράζεται αντίστοιχα τέτοιου είδους ανησυχίες.

Δραστήριος σε υπερθετικό βαθμό δεν επαναπαύεται και αναζητά συνεχώς την καλλιτεχνική του ολοκλήρωση προσπαθώντας να καλύψει τούτες τις ανάγκες του και τα συνεχώς εμφανιζόμενα ερεθίσματα. Για το λόγο αυτό, δημιούργησε τους Pain αναμειγνύοντας Metal στοιχεία και επιρροές με αντίστοιχα ηλεκτρονικά και Techno, εμπνευσμένος από το 80s industrial μουσικό κόσμο. Διαλύει το μέχρι πρότινος (για την δεκαετία του 90′) άβατο του Heavy Metal με κάθε τι ηλεκτρονικό αδιαφορώντας για μουσικά στερεότυπα, κάνοντας περσόνες όπως οι Jaz Coleman, Kevin Martin (aka The Bug), J.K Broadrick, Mike Gira να μειδιάζουν και να τον “συγχαίρουν”.

Στο πλούσιο βιογραφικό του εκτός από μουσικός, συνθέτης και παραγωγός έχει να επιδείξει συνεργασίες και συμμετοχές σε ένα διόλου ευκαταφρόνητο αριθμό συγκροτημάτων όπως Bloodbath, Lock up, The Abyss, Lindemann μεταξύ άλλων, ενώ επιπρόσθετα έχει αναλάβει τα της ηχογράφησης για τους Sabaton, Dimmu Borgir, Immortal, Amon Amarth, Amorphis, Children of Bottom και Celtic Frost ενδεικτικά αναφέροντας.

THERION: “A’arab Zaraq – Lucid Dreaming”

Την δεκαετία του 90 οι Therion βρίσκονται σε φοβερή φόρμα κυκλοφορώντας εκπληκτικούς δίσκους μελωδικού και συμφωνικού Metal. Στον συγκεκριμένο έκτο δίσκο της μπάντας ο Peter εκτός από το κομμάτι της παραγωγής, συνεισφέρει και κιθαριστικά στη διασκευή στο “Under Jolly Roger” των Running Wild.

LOCK UP: “Pleasure Pave Sewers”

Στον πρώτο δίσκο των Grincor-άδων Lock Up, ο Peter καταθέτει τα διαπιστευτήρια του στο κομμάτι των φωνητικών με τους Shane Embury, Niklas Barker και Jesse Pintado να συνηγορούν επιστρέφοντας στις παλιές μέρες του thrashing και της ανάκτησης της αίσθησης του πρώιμου ενθουσιασμού.

THE ABYSS: “In Conspiracy with Satan”

Black Metal side project αποτελούμενο από μέλη των Hypocrisy λαμβάνοντας ενεργό ρόλο στο μεσοδιάστημα μεταξύ 1994-1998 κυκλοφορώντας δύο δίσκους, ενώ συμμετείχαν και στο tribute δίσκο στους Bathory με το τραγούδι “Armageddon”.

NUCLEAR BLAST ALL-STARS: “Out of the Dark”

Επετειακός δίσκος από την Nuclear Blast, (κάτι αντίστοιχο με το Roadrunner United της Roadrunner Records) για τον εορτασμό των είκοσι χρόνων με τον Peter Witchers να είναι ο μοναδικός συνθέτης, αναλαμβάνοντας να παίξει κιθάρα και μπάσο, ενώ πίσω από τα τύμπανα κάθονται οι Dirk Verbeuren και Henry Ranta. Μέσα στους 11 τραγουδιστές που συμμετέχουν ο Tägtgren μας προσφέρει μία all star ερμηνεία στο κομμάτι “Schizo”.

DESTRUCTION: “Inventor of Evil”

Οι Γερμανοί καταστροφείς στον ένατο δίσκο τους “Inventor of Evil”, μαζεύουν μία πλειάδα ξεχωριστών τραγουδιστών όπως Di Anno, Messiah, Byford, Doro, Shagrath, Osegueda ανάμεσα τους και ο Tägtgren (έχοντας αναλάβει την ηχογράφηση και την μίξη του άλμπουμ) και εκτοξεύουν την Metal-ική ποιότητα του “The Alliance of Hellhoundz” σε δυσθεώρητα ύψη.

EDGE OF SANITY: “Infernal”

“Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει”. Κάπως έτσι ο Tägtgren πιάνει την εξάχορδη και αναλαμβάνει τα χρέη του lead κιθαρίστα στο κομμάτι “The Bleakness Of It All” και εξαπολύει την επιθετική και στακάτη Death ριφολογία του, για τον έκτο δίσκο των συμπατριωτών του Edge of Sanity.

Αν έχετε παραφυσικές ανησυχίες και επιθυμείτε μία εκρηκτική ζωντανή εμφάνιση από την μία ή απλά παθιάζεστε με την μουσική όπως ο Peter Tägtgren από την άλλη δεν έχετε παρά να δώσετε το παρόν στην σκηνή της Λιοσίων για ένα μακρύ μουσικό ταξίδι με προορισμό το άγνωστο και βάρκα κλασικές επιτυχίες αλλά και κάποιες καινούριες σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου του ιθύνοντα νου και ηχητικού αυτουργού της μπάντας.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

657

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 269 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...