FIFTH ANGEL

INTERVIEW

Η δεκαετία του ’80, ανήκε αναμφισβήτητα στο σκληρό ήχο και δη στο heavy metal. Πολλές μπάντες ξεπήδησαν από αυτή, κάνοντας καριέρα και αφήνοντας τεράστια κληρονομιά πίσω τους, ενώ κάποιες άλλες μολονότι ξεκίνησαν ιδανικά, με το πέρας της δεκαετίας χάθηκαν με έναν ανεξήγητο τρόπο. Οι Fifth Angel είναι μία από αυτές τις μπάντες, η οποία γύρισε για να τελειώσει αυτό που είχε ξεκινήσει πίσω στο 1983. Οι Αμερικανοί metallers, θα επισκεφτούν τη χώρα μας στις 14 Μαρτίου στα πλαίσια του Up The Hammers festival και εμείς δε χάσαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τους Ed Archer και Ken Mary για όλα όσα αφορούν τη μπάντα, ξεκινώντας από το μακρινό 1983.

Καλησπέρα Ed, Καλησπέρα Ken. Είναι τιμή μας, που σας έχουμε κοντά μας στο Rockway.gr. Πώς πάνε τα πράγματα για τη μπάντα, μετά το reunion του 2017;
Ed Archer: Καλησπέρα, Άγγελε! Καταρχήν, σ’ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη. Ναι, το 2017 υπήρξε μια κομβική χρονιά για τους Fifth Angel με πολλά όμορφα πράγματα να έχουν συμβεί από τότε, συνδυασμένα με αρκετά πάνω και κάτω και κάποιες αλλαγές. Στο τέλος όμως, το αποτέλεσμα είναι γεμάτο ωραία πράγματα.

Θα ήθελα να πάμε πίσω στο 1984, όταν και σχηματίστηκε η μπάντα. Κυκλοφορήσατε δύο albums, τα ‘’Fifth Angel” και ‘’Time Will Tell” τα οποία ήταν εξαιρετικά και μετά αποφασίσατε να διαλύσετε το group. Ποιοι ήταν οι λόγοι, που σας οδήγησαν σε αυτή την απόφαση; Το έχετε μετανιώσει;
Ed Archer: Σ’ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια, για αυτά τα δύο albums! Ξέρεις, τα ’80s ήταν μια ενθουσιώδης περίοδος για το heavy metal αλλά όσο περνούσε η δεκαετία έφερνε και κάποιες αλλαγές στη μουσική σκηνή με την άνοδο του grunge. Δεν υπάρχει εύκολη απάντηση για τη διάλυση, ούτε εύκολος τρόπος για να σου το περιγράψω. Ήταν ένας συνδυασμός πολλών πραγμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του φαινομένου της grunge σκηνής.

Νομίζω ότι ένας λόγος ήταν, ότι οι δισκογραφικές εταιρείες βλέποντας το ντόρο γύρω από το grunge άρχισαν να βλέπουν διαφορετικά τα πράγματα, προσέχοντας τα roster τους και παίρνοντας επαγγελματικές αποφάσεις για το τι πρέπει να κάνουν. Μέσα σε αυτές τις αποφάσεις, ήταν και ποιες μπάντες θα κρατήσουν επενδύοντας χρήματα σε αυτές όπως και ποιες θα παρατήσουν. Μακροπρόθεσμα φαίνεται καθαρά, αλλά εκείνη τη στιγμή πετούσαμε στα σύννεφα, ήμασταν ενθουσιασμένοι που είχαμε κυκλοφορήσει δύο επιτυχημένους δίσκους χωρίς να αντιλαμβανόμαστε αν ήταν αρκετά επιτυχημένοι αυτοί οι δίσκοι και στα μάτια της δισκογραφικής μας.

Βέβαια, υπήρχαν και κάποια εσωτερικά θέματα στη μπάντα. Θέλαμε να βγούμε σε μια καλή περιοδεία και είχαμε αρκετές ελπίδες, αλλά συνεχώς μας πετούσαν έξω από οποιοδήποτε ‘’παραθυράκι”, θέση που άνοιγε. Νομίζω, ότι και αυτό είχε υποπέσει στην αντίληψή της δισκογραφικής μας. Έτσι, μας παράτησαν και η μπάντα απομονώθηκε. Νομίζω ότι η γενική ιδέα ήταν ‘’Προσπαθήσαμε αλλά δε τα καταφέραμε” και έτσι ο καθένας τράβηξε το δρόμο του. Επίσης, έχε στο μυαλό σου ότι είχα φύγει από το group πριν μας παρατήσουν γιατί είχα μπουχτίσει από κάποια πράγματα και ήθελα να προχωρήσω.

Όσον αφορά το αν το μετανοιώσαμε, εγώ προσωπικά θα πω όχι δε μετάνιωσα για τίποτα! Εγώ πιστεύω ότι αν δεν είχαμε διαλυθεί, σίγουρα θα υπήρχαν προκλήσεις και δυσκολίες τόσο από τη μεριά της μουσικής βιομηχανίας όσο και από τα εσωτερικά ζητήματα του group. Συν, ότι η μπάντα θα ήταν για τόσα πολλά χρόνια μαζί και θα είχε κορεστεί από τα live παίζοντας τα ίδια κομμάτια για εκατομμυριοστή φορά σε κάθε συναυλία! Και μιας και ήμασταν αρκετό καιρό μακριά από τη μουσική πριν την επανασύνδεση, το να παίζουμε τώρα live έχει ακόμα αυτή τη σπίθα, τον ενθουσιασμό που πιθανόν να μην υπήρχε πριν. Και κάτι τελευταίο, το γεγονός ότι δεν ασχολιόμουν με τη μουσική τόσο καιρό μου επέτρεψε να γνωρίσω και να ζήσω και άλλες εμπειρίες της ζωής που δεν θα μπορούσα να τις γνωρίσω αλλιώς.

Επανασυνδεθήκατε το 2010, για ένα show στο Keep It True festival. Μετά πάλι το 2017, για ένα show στο Seattle όπου και τελικά ενεργοποιήσατε τη μπάντα. Πότε ήταν η πρώτη φορά, που σκεφτήκατε την ιδέα ενός reunion;
Ed Archer: Ήταν εκεί γύρω στο 2009, όταν πρωτοσκέφτηκα σοβαρά την ιδέα ενός reunion όμως περιτριγύριζε στο μυαλό μου πολύ πιο πριν, με κάποιους από εμάς να μην είναι έτοιμοι για κάτι τέτοιο. Περνούσα κάποιες δύσκολες καταστάσεις πίσω στο 2008, και το να γυρίσω στη μουσική ήταν σα δίχτυ ασφαλείας για εμένα. Όλο το άγχος που περνούσα, με έφερε πίσω στο να παίζω κιθάρα και ήταν σαν ένα είδος θεραπείας το να ασχοληθώ πάλι με τη μουσική και να παίξω κιθάρα με αποτέλεσμα να σκεφτώ ‘’Α, ναι…. Ήμουν σε μια μπάντα που λεγόταν Fifth Angel! Αναρωτιέμαι τι να κάνουν τα υπόλοιπα παιδιά του group. Νομίζω ότι πρέπει να τους τηλεφωνήσω”. Κάπως έτσι, έφτασε το 2009 που οδήγησε στη συναυλία του 2010 στο KIT.
Ξέρεις, δεν είχα φανταστεί ότι υπήρχε τόσο ενδιαφέρον για τη μπάντα καθώς είχα απορροφηθεί πολύ με το μονοπάτι της ζωής που είχα επιλέξει και ήμουν πολύ καιρό εκτός μουσικής. Ήλπιζα να συνεχιστούν τα πράγματα, μετά τη συναυλία του 2010, αλλά δε ταίριαξε και ήταν κάπως άχαρο. Μετά όμως, μας πλησίασε όλους ο Ken το 2016 και τα πράγματα άρχισαν να παίρνουν το δρόμο τους.

Μιας και έχετε εμπειρίες από τα ‘80s και τη σημερινή εποχή, θεωρώ ότι είστε οι κατάλληλοι άνθρωποι για να απαντήσετε στο παρακάτω ερώτημα. Ξέρετε, κάποιοι πιστεύουν ότι η σημερινή εποχή είναι τα δεύτερα ’80s για το heavy metal. Συμφωνείτε με αυτή την άποψη; Υπάρχουν ομοιότητες και διαφορές μεταξύ των δύο δεκαετιών;
Ken Mary: Νομίζω ότι είναι τελείως διαφορετικά σε πολλούς τρόπους, αλλά και όμοια κατά άλλους. Η μουσική βιομηχανία είναι πολύ διαφορετική, όπως και ο τρόπος που ακούει μουσική πλέον ο κόσμος έχει αλλάξει. Επίσης, ακόμη και ο τρόπος που βρίσκει ο κόσμος νέες μπάντες και νέα μουσική είναι διαφορετικός και το διαδίκτυο έχει παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτό καθώς έχει αλλάξει τη μουσική βιομηχανία για πάντα.

Από την άλλη, οι οπαδοί φαίνεται ότι αγαπούν το metal και αυτό είναι παρόμοιο με τα ’80s. Συν ότι υπάρχουν πλέον πολλά εξαιρετικά festival και ευκαιρίες να συναντήσεις και να συνομιλήσεις με τους οπαδούς, όπως τα social media που δεν υπήρχαν στα ‘80s και αυτό είναι μια σπουδαία εξέλιξη. Υπάρχουν τόσοι πολλοί οπαδοί που συνομιλήσαμε επί προσωπικού, το οποίο στα ‘80s ήταν αδύνατο να γίνει.

Υπάρχουν άνθρωποι, που πιστεύουν ότι οι μπάντες των ‘80s είναι ηλικιακά μεγάλες και δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα νέο στο heavy metal και καλό θα ήταν να αποσυρθούν. Συμφωνείτε με αυτή την άποψη; Τι θα απαντούσατε, σε αυτούς που υιοθετούν αυτή την άποψη;
Ed Archer: Νομίζω ότι κατανοώ, αυτή την οπτική. Είναι σα να λέμε, ότι δε μπορείς να μάθεις σε ένα γέρικο σκυλί καινούργια κόλπα ή κάτι τέτοιο. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι αλήθεια, αλλά όχι πάντα! Νομίζω ότι έχει να κάνει με μπάντες, που έχουν παίξει τα ίδια τραγούδια πολλές φορές, τραγούδια που οι οπαδοί θέλουν να ακούσουν αλλά έχουν ‘’κάψει” πλέον τη μπάντα από τη διαρκή παρουσία τους στα setlist και έχουν αντίκτυπο στη μουσική αφού δεν υπάρχει αυτή η σπίθα και ο ενθουσιασμός. Έπειτα, είναι και ο ηλικιακός παράγοντας σε σχέση με την υγεία ενός ανθρώπου. Το rock και το metal, συχνά συνδέονται με έναν τρόπο ζωής γεμάτο party τον οποίο όταν είσαι νέος το σώμα σου μπορεί να τον αντέξει ενώ όσο γερνάς οι αντοχές δεν είναι οι ίδιες. Έτσι, αν κάποιος ακολουθεί αυτό το τρόπο ζωής τα τελευταία 30 με 40 χρόνια και είναι ακόμα ζωντανός, μπορεί να μην είναι και τόσο υγιής με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ικανότητα του να παίξει, να δημιουργήσει και όλα τα συναφή. Κάποιοι μπορεί να το κάνουν και να είναι εντάξει, ενώ κάποιοι άλλοι όχι. Νομίζω ότι εξαρτάται από το DNA, με το οποίο είναι γεννημένοι! Αλλά εάν μία μπάντα αντέχει ακόμα, μπορεί να παίξει live και να γράψει ωραία κομμάτια, γιατί να αποσυρθεί; Εκτός αν το θέλει η ίδια!

Ας μιλήσουμε, για το τελευταίο σας album τώρα. Λοιπόν, ‘’The Third Secret”. Είστε ικανοποιημένοι, από την ανταπόκριση του κοινού μέχρι τώρα;
Ken Mary: Ναι, η ανταπόκριση είναι εξαιρετική και αυτό αποτελεί κίνητρο για εμάς. Σχεδόν όλες οι κριτικές είναι εξαιρετικά θετικές, και το album συμπεριλήφθηκε σε πολλές λίστες ως το album της χρονιάς. Μετά από τόσα χρόνια, δεν ήμασταν σίγουροι τι να περιμένουμε οπότε ήταν πραγματικά απίθανη μία τέτοια υποδοχή.

Ποια διαδικασία ακολουθείτε, όταν θέλετε να γράψετε νέο υλικό; Είναι μια ομαδική εργασία ή δουλειά για έναν;
Ken Mary: Είναι σίγουρα μια ομαδική εργασία, καθώς όλοι συνεισφέρουν με ιδέες. Νομίζω ότι όλοι ξέρουμε πότε κάτι είναι καλό ή όχι, οπότε υπάρχει πλειοψηφία στο ποια τραγούδια και ποια μέρη θα επιλέξουμε.

Τι είναι, το ‘’Τρίτο Μυστικό”; Ποια είναι η ιστορία, πίσω από αυτό;
Ken Mary: Το ‘’The Third Secret”, βασίζεται στην αληθινή ιστορία ενός κοριτσιού, της Lucia, που έβλεπε οράματα στη Πορτογαλία του 1917. Η Lucia ‘’έλαβε” τρία οράματα, από τα οποία τα δύο δημοσιοποιήθηκαν και πιστεύετο ότι αναφέρονταν στον παρόντα και ερχόμενο παγκόσμιο πόλεμο. Το τελευταίο, λέγεται ότι ήταν πολύ αποκαλυπτικό με τη φύση και δημοσιοποιήθηκε μόνο μετά το θάνατο του κοριτσιού όταν και ήταν αδύνατο να αντικρουστεί για το διακύβευμα που περιελάμβανε για το κόσμο. Υπάρχει μια μεγάλη διαμάχη για το τι πραγματικά περιείχε το τρίτο μυστικό και αν προφήτευε το τέλος του κόσμου. Αυτό είναι και το υπόβαθρο του τραγουδιού, και για αυτό μιλάει το κομμάτι: ότι το τρίτο μυστικό, ήταν ένα αποκαλυπτικό γεγονός που θα σήμανε και το τέλος του κόσμου.

Πρόκειται να επισκεφθείτε την Ελλάδα, στα πλαίσια του Up The Hammers festival. Γνωρίζετε το συγκεκριμένο festival; Έχετε ακούσει ποτέ για αυτό πριν;
Ed Archer: Ναι, φυσικά το γνωρίζουμε. Μάλιστα νομίζω ήταν να γίνει κάτι στο παρελθόν, όμως δε θυμάμαι τις λεπτομέρειες. Τελικά, επικοινωνήσαμε τη χρονιά που μας πέρασε. Το θέμα είναι ότι με το νέο line up, όλοι έχουμε κίνητρο για να παίξουμε! Στο παρελθόν ήταν διαφορετικά, αλλά τώρα όπως είναι τα πράγματα όλοι θέλουμε να παίξουμε! Και φυσικά, θα πρέπει να κοιτάξουμε και το οικονομικό κομμάτι του κάθε live ώστε να έχει νόημα όλο αυτό.

Τι μπορεί να περιμένει το ελληνικό κοινό, από αυτό το show; Ποιο θα είναι το setlist; Θα υπάρξουν και κάποιες εκπλήξεις;
Ed Archer: Θα είναι μία μίξη παλιού και νέου υλικού, περισσότερο παλιού όμως. Εννοώ, ότι η μπάντα είναι γνωστή για τη μουσική της στα δύο πρώτα albums της και αν και το ‘’The Third Secret” είναι ένας πολύ καλός δίσκος και έγινε σημείο αναφοράς για τη μπάντα αφού άρχισαν να τη προσέχουν πάλι και κέρδισε και κάποιες προσφορές για συναυλίες, ο πυρήνας των οπαδών θα θέλει να ακούσει τη μουσική από τα πρώτα δύο albums και μετά από το καινούργιο. Έτσι λοιπόν, το setlist θα επικεντρωθεί στους δύο πρώτους δίσκους με κάποια από τα καινούργια κομμάτια. Θα είναι γύρω στη μιάμιση ώρα μουσικής και νομίζω ότι το κοινό θα μείνει ικανοποιημένο με αυτό που θα ακούσει.


Μετά από αυτό το show, τι υπάρχει για τους Fifth Angel; Ποια είναι, τα μελλοντικά σας σχέδια; Ίσως ένα καινούργιο album;
Ken Mary: Δουλεύουμε ήδη πάνω στο νέο album και ανυπομονούμε να το τελειώσουμε. Θα παίξουμε επίσης σε κάποια festival στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι και λατρεύουμε την ευκαιρία να παίξουμε και να συναντήσουμε τους οπαδούς μας.

Νομίζω ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή, να στείλετε το μήνυμα σας στο ελληνικό κοινό.
Ken Mary: Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ, για την υποστήριξη όλα αυτά τα χρόνια. Σημαίνει πολλά για μας και είμαστε χαρούμενοι που επιτέλους θα παίξουμε στην Ελλάδα μετά από τόσα χρόνια. Ανυπομονούμε να σας δούμε από κοντά!

Ed Archer: Νομίζω ότι ο Ken τα είπε όλα. Θα προσθέσω μόνο, ότι ανυπομονούμε να γνωρίσουμε την εμπειρία της Ελλάδας, των ανθρώπων της και της κουλτούρας τους στα σίγουρα.

Σας ευχαριστώ πολύ, για το χρόνο σας. Ανυπομονώ να σας δω στην Αθήνα και στο Up The Hammers festival!

Ken & Ed: Σ’ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη, Άγγελε!

891

Avatar photo
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.