Embargo, Under The Sun (10/12/2023) Bad Tooth

LIVE REPORT

Την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου βρεθήκαμε στο φιλόξενο και πολύ όμορφο χώρο του Bad Tooth για το live των Embargo, της μπάντας από τη Θεσσαλονίκη, ενόψει της παρουσίασης της πρώτης ολοκληρωμένης δουλειάς τους με τίτλο “High Seas” για την οποία είχατε διαβάσει σχετικά στο παλιότερο άρθρο ΕΔΩ, όπως επίσης και στη συνέντευξη τους λίγες μέρες πριν ανέβουν στη σκηνή.

Καλεσμένοι τους οι Under The Sun ο οποίοι έχουν ολοκληρώσει την ηχογράφηση του πρώτο τους album με τίτλο “The Bell Of Doom” το οποίο και αναμένεται να κυκλοφορήσει το προσεχές διάστημα.
Παρά το γεγονός ότι ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος λόγω της βροχής και του κρύου, η επόμενη μέρα ήταν εργάσιμη και ταυτόχρονα την ίδια ώρα ήταν προγραμματισμένα άλλα 3 live με εν δυνάμει συναφές ακροατήριο (η sold out συναυλία των Paradise Lost στο Fuzz, οι Sidus, Sevengill & Dead Flag Blues στο An και οι Lotus Emperor με Heru στη Death Disco) η προσέλευση κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα δείχνοντας τη δυναμική που έχουν αποκτήσει ήδη οι 2 μπάντες καθώς και την ανοδική τους πορεία.

Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή.
Γύρω στις 10 στην σκηνή ανέβηκαν οι Under The Sun τους οποίους είχα δει επίσης πριν κάποιους μήνες σαν support στη συναυλία των Dopelord. Ξεκινώντας και πάλι με τις πρώτες Sabbath-ικες τους νότες, μας ζέσταναν για τα καλά και μας βύθισαν κατευθείαν στον sludgerotic doom κόσμο τους κάνοντας μας να κατεβάζουμε τις μπύρες σχεδόν μονορούφι ανταποδίδοντας και οι ίδιοι ανά στιγμές με κάποια σφηνάκια, πιθανόν με ουίσκι (;). Με σταθερά γεμάτη σκηνική παρουσία και αρκετά δουλεμένη σαν μπάντα αποδεικνύουν σε κάθε τους εμφάνιση πως παίρνουν στα σοβαρά αυτό που κάνουν και για αυτό το κάνουν καλά.

Στην κάτι παραπάνω από μισή ώρα που έμειναν στη σκηνή μας παρουσίασαν 4 κομμάτια από το νέο τους δίσκο (“Going Down”, “The Bell Of Doom”, “Smoking Angels” και “Cry Out”), το ομώνυμο τραγούδι τους “Under The Sun” καθώς και το “Levee”, μια εκδοχή τους στο “When The Levee Breaks” των Led Zeppelin. Άρτια παιγμένα όλα, με πολύ άνετη και γεμάτη αυτοπεποίθηση εμφάνιση πάνω στη σκηνή κέρδισαν το κοινό και φαίνεται πως έχουν ήδη δημιουργήσει το δικό τους πυρήνα σε κάθε live. Θα σταθώ ιδιαίτερα στα 2 τελευταία κομμάτια τους setlist τους από το νέο δίσκο, “Smoking Angels” και “Cry Out” τα οποία θεωρώ ότι έβγαλαν από μέσα τους έξτρα τσαγανό και τσαμπουκά, θυμίζοντας μας σε κάποιες περιπτώσεις τον ήχο των Orange Goblin μέχρι και στοιχεία από Sick Of It All. Αναμένοντας καρτερικά τον νέο τους δίσκο ελπίζω την επόμενη φορά που θα τους ξαναδώ on stage η μισή αυτή ώρα να έχει διπλασιαστεί καθώς θεωρώ ότι μπορούν να το υποστηρίξουν άνετα έχοντας διανύσει την μέχρι τώρα πορεία τους με αργά και σταθέρα ανοδικά βήματα, όπως ο sludge doom ήχος τους.

Setlist:
Sabbath
Going Down
The Bell Of Doom
Levee
Under The Sun
Smoking Angels
Cry Out

Ένα τέταρτο αργότερα, στις 10:45, ήταν η ώρα των οικοδεσποτών της βραδιάς Embargo να ανέβουν στη σκηνή ύστερα από 5 χρόνια απουσίας από τα live δρώμενα της Αθήνας ώστε να μας παρουσιάσουν το υλικό που είχαν ετοιμάσει, το οποίο αποδείχτηκε πλούσιο αποζημιώνοντας πλήρως το κοινό. Έχοντας στις αποσκευές τους ένα πολύ καλό δίσκο, ένα εξαιρετικό EP και αρκετές επιρροές από αγαπημένες τους μπάντες γέμισαν τη βραδιά με ήχο, βιώματα και μπόλικη δόση ενέργειας.

Ξεκίνησαν το setlist τους με το πρώτο κομμάτι (“Billow) του νέου τους δίσκου, το οποίο σε συνέχεια του EP τους είναι και αυτό ορχηστρικό, σαν ένα είδος μετάβασης από την προηγούμενη κατάσταση της μουσικής τους στην τωρινή, αποτελώντας ταυτόχρονα το καλύτερο έναυσμα για να χτίσουν το σύμπαν τους σιγά σιγά με το πέρασμα της ώρας.
Στη συνέχεια ακολούθησαν τα “Candy” και “Under The Surface” επίσης από το νέο δίσκο τα οποία περιλαμβάνουν φωνητικά. Μοιραία μας ήρθαν αναφορές από Tool και Pearl Jam και αν κάποιος δεν είχε καλή οπτική προς το stage, πράγμα καθόλου απίθανο ορισμένες στιγμές λόγω της.. σεσημασμένης κολώνας μπροστά από το κέντρο της σκηνής, θα μπορούσε να πιστέψει προς στιγμή ότι ακούει τον νεαρό Chris Cornell με την πολύ χαρακτηριστική φωνή του.

Κάπου εκεί ήταν η ώρα για το πρώτο cover τoυ live, αυτό του “Dirt Wizard” από Red Fang. Μαζί με αυτό ακολούθησαν στη συνέχεια καθ’ολη τη διάρκεια του setlist το “57” και “8” από Karma To Burn όπως επίσης και το “Songs For The Deaf” ή “Saga” όπως το αναφέρουν οι ίδιοι από QOTSA, επιβεβαιώνοντας με το καλύτερο τρόπο τις μπάντες οι οποίες τους ενέπνευσαν και διαμορφώνουν σαν επιρροή μέχρι ενός σημείου τον ήχο τους. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως συγκεκριμένα για το “57” η εκτέλεση ήταν υποδειγματική, και χωρίς να αποτελεί ιεροσυλία σε καμία περίπτωση, έφτασε και ίσως ξεπέρασε το πρωτότυπο, κάνοντας το κοινό να ξεσηκωθεί και να επιβραβεύσει στο τέλος του την προσπάθεια των παιδιών σαν μια πολύ καλή προσθήκη για το setlist. Κάποιος ακούστηκε να λέει μάλιστα στο κοινό “ένιωσα σαν τα drums των Zeppelin να συνάντησαν τις κιθάρες των Nirvana και όλα αυτά με την σπίντα του Lemmy.”

Η βραδιά όλοκληρώθηκε λίγο πριν τις 12 με την παρουσίαση και των 10 κομματιών από το “High Seas” όπως επίσης και με του “Juggernaut” σαν την μοναδική επιλογή από το EP “Mighty Killer Ant”, με μια μεστή και αρκετά δουλεμένη εμφάνιση γεμάτη πάθος και ένταση. Ένα τεχνικό πρόβλημα σε μια κιθάρα, λίγα τραγούδια πριν το τέλος, η οποία και αντικαταστάθηκε άμεσα, δεν φάνηκε να πτόησε τη μπάντα, παρά το γεγονός ότι επηρέασε ελάχιστα τον ήχο της όπως ήταν αναμενόμενο, δείχνοντας έτσι ότι μπορεί να ανταπεξέλθει αποτελεσματικά σε οποιαδήποτε πρόκληση τους παρουσιαστεί.

Κλείνοντας θέλω να κάνω μια ειδική αναφορά, σαν ένα κομμάτι σημειολογίας περισσότερο, που όμως παίζει το ρόλο της κατά τη γνώμη μου, και αφορά το t-shirt του ντράμερ το οποίο χαρακτηριστικά έγραφε “USELESS”. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερο δείγμα που να δείξει το mindset και τη φιλοσοφία του συγκροτήματος, με την οποία προσωπικά συμφωνώ και ταυτίζομαι, που αφορά τη παγιωμένη κοινωνική αντίληψη που χαρακτηρίζει “άχρηστους”, είτε τα μέλη μιας underground μπάντας που “χάνουν” το χρόνο τους παίζοντας μουσική ή και το κοινό που χώνεται σε υπόγεια και τρέχει σε συναυλίες για να δει τις αγαπημένες του μπάντες. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι και μια προέκταση του τραγουδιού των QOTSA “You Think I Ain’t Worth a Dollar, But I Feel Like a Millionaire” σαν απάντηση σε όλη αυτή την κυρίαρχη τάση. Επίσης, σαν ένα πιο ευφάνταστο σχόλιο πάνω στο t-shirt, κάποιος θα μπορούσε να πει έμμεσα ότι το “USELESS” είναι ένας αγγλικός αναγραμματισμός του “ULYSSES”. Η μπάντα μετά την εξαιρετική της εμφάνιση στο Bad Tooth είναι σίγουρο ότι αργά ή γρήγορα, θα διασχίσει τα “High Seas” στο δρόμο της και θα βάλει πλώρη για τη δική της Ιθάκη, χαρίζοντας μας αντίστοιχες στιγμές.

Setlist:
Billow
Candy
Under The Surface
Dirt Wizard (Red Fang)
22 22
Juggernaut
Draupner
57 (Karma To Burn)
Livingston
Eat
Null
8 (Karma To Burn)
High Seas
Saga (QOTSA)
Alana Finch

Φωτογραφίες: Νίκος Φιλιππόπουλος

727

Avatar photo
About Χρήστος Δεληγιάννης 14 Articles
Ο Χρήστος από λάτρης του μπάσκετ και του pick ‘n’ roll μέχρι τα 15 του αποφάσισε να περάσει στη μουσική και το rock ‘n’ roll και δεν είναι υπερβολή πως η μουσική τον έσωσε από το αθλητισμό. Αρνείται τις μουσικές ταμπέλες χωρίζοντας τη μουσική σε 2 κατηγορίες: “αυτη που σου αρέσει” και “αυτή που δεν σου αρέσει” και πιστεύει ότι ο καθένας πρέπει να επισκεφτεί, τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του, τη μπυραρία “Warpigs” στην Κοπεγχάγη.