DOPELORD: ”Songs for Satan”

ALBUM

Είδος: Stoner/Doom Metal
Δισκογραφική: Blues Funeral Recordings
Ημ.Κυκλοφορίας: 6 Οκτωβρίου 2023

Βρισκόμαστε ολοταχώς προ των πυλών του Halloween, την παραμονή της ημέρας των Αγίων Πάντων, με το κυνήγι των μαγισσών να έχει ήδη ξεκινήσει και από τις διάφορες πύλες ξεπηδούν πνεύματα σε μία αέναη κίνηση υπερφυσικής δραστηριότητας. Μπορεί στις μέρες μας να έχει αποκτήσει μία εμπορική σκοπιά για ευνόητους κυρίως οικονομικούς και διαφημιστικούς λόγους, όμως οι ρίζες του είναι άκρως παγανιστικές και μυστηριακές.

Δεν θα μπορούσαν λοιπόν οι Πολωνοί Doomsters να βρουν πιο κατάλληλη χρονική περίοδο για να κυκλοφορήσουν την καινούργια τους δισκογραφική απόπειρα ώστε να επενδύσουν μουσικά την εποχιακή σκοτεινή λατρεία. Ούτως η άλλως η αγάπη τους για το απόκρυφο και το σκοταδιστικό είναι διαχρονική και δεν περιορίζεται ανά περιόδους παρά εποφθαλμιά όλο το χρόνο.

Θα περίμενε κανείς πως η μεταπήδηση τους υπό την νέα σκέπη της Blues Funeral Recordings θα έφερνε και κάποιες αλλαγές στον ήχο ή στην αισθητική τους, όμως παραμένουν αγύριστα κεφάλια και πεισματάρηδες σαν κερασφόροι τράγοι, βαδίζοντας αργόσυρτα και σταθερά στο Doom ηχητικό μονοπάτι όπου αντί για ροδοπέταλα έχει ανάποδους σταυρούς, τραγοκέφαλα και πεντάλφες.

Το εξώφυλλο του δίσκου είναι ιδανικό για μαγγανείες, τελετές και αποκρυφιστικά όργια και ταιριάζει ιδανικά με την ονοματοδοσία του δίσκου “Songs for Satan”. Σε σχέση με τις προηγούμενες δουλειές τους υπάρχει μία αισθητή μικρής κλίμακας διαφοροποίηση ως προς το μουσικό κομμάτι. Οι αμιγώς Psych/Stoner καταβολές περιθωριοποιούνται, χωρίς να αποκτούν τον ρόλο του παρία κατά κάποιον τρόπο και ενισχύεται το Occult στοιχείο, χωρίς φυσικά να αποτάσσονται σε καμία περίπτωση την απροκάλυπτη αγάπη τους για τον Σατανά, όπου παραμένει σταθερή και ανεκτίμητη αξία για αυτούς μα και πηγή έμπνευσης.

Η ανίερη τετράδα των Dopelord μέσα από μακροσκελείς συνθέσεις στον δίσκο βαδίζει προς τον Doom Γολγοθά, όπως τον όρισαν οι προπάτορες Cathedral, Reverend Bizarre, The Warning και 40 Watt sun με πένθιμο ρυθμό κατά κύριο λόγο, αλλά και με τις απαραίτητες εκλάμψεις αύξησης ταχύτητας, σπάζοντας την ανία και τα στεγανά του ιδιώματος προσθέτοντας περαιτέρω στοιχεία στην μουσική τους ταυτότητα.

Στο “Songs for Satan” κολλάνε το μικρόβιο των Acid Mammoth και γίνονται πιο Doom από ποτέ, με το ηχητικό τους εκτόπισμα να είναι τόσο βαρύ όσο του παλαιολιθικού πρωτογενούς ελέφαντα. Κάθε riff της κιθάρας και κάθε χτύπημα στα δέρματα σου αφήνουν έντονα το ηχητικό αποτύπωμα, ενώ οι φωνητικές ερμηνείες σε συνδυασμό με τους στίχους που πραγματεύονται αφήνουν ακόμα και τον Tobias Forge ευχαριστημένο για το συνολικά καλαίσθητο αποτέλεσμα, δίνοντας 666 πιστοποίηση.

Η μοναδική ίσως bong friendly σύνθεση που έχει άμεση συνδεσιμότητα με το πρόσφατο ένδοξο παρελθόν τους, τιμώντας την κληρονομιά των Sleep, των Dopethrone και των Midnight είναι το “Worms” με τις μαστουριάρικες και ευωδιαστές Sludge μελωδίες να περιρέονται στην σκοτεινή και μουχλιασμένη απόκοσμη ατμόσφαιρα.

Όπως έχουμε ξαναπεί “το πολύ το κυρ ελέησον το βαριέται ακόμη και ο παπάς” πόσο μάλλον τα τέκνα του εξαποδώ. Η μπάντα συνεχίζει το πεντάπτυχο “Βλασφημία, Κόλαση, Μέταλλο, Σατανάς, Σεξ” με ολίγον τι διαφορετική πορεία, βολιδοσκοπώντας το μέλλον και παραμένουν υπέρμαχοι του “Smoking, rehearsing and touring”.

Αλλά δεν τους φοβόμαστε καθότι “Έχουν γνώση οι φύλακες”…της κολάσεως…

Facebook: https://www.facebook.com/Dopelord666
Bandcamp: https://dopelord.bandcamp.com/album/songs-for-satan

330

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 269 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...