TYR: “Battle Ballads”

ALBUM

Είδος : Folk Metal
Εταιρεία : Metal Blade Records
Ημερομηνία Κυκλοφορίας : 12 Απριλίου 2024

Το έχω πει πολλές φορές σε προηγούμενα μου reviews αλλά θα το πω άλλη μία φορά, λατρεύω την Νορβηγική μυθολογία. Πέραν από τους Νορβηγικούς Θεούς, με κορυφαία προσωπικότητα φυσικά τον LOKI, η Νορβηγική μυθολογία και γενικότερα κουλτούρα έχει ταυτιστεί με τους Vikings, θαλασσοπόρους πολεμιστές που κυριαρχούσαν στους ωκεανούς από τα τέλη του 8ου αιώνα έως τα τέλη του 11ου αιώνα. Πολλά τραγούδια γράφτηκαν για αυτούς σε όλα τα είδη μουσικής, ωστόσο στο Metal Community μία από τις μπάντες που αναβιώνει τα κατορθώματα (και μοιάζει και εμφανισιακά χαχα) είναι οι TYR οι οποίοι μας παρουσιάζουν την τελευταία τους δισκογραφική δουλειά με τίτλο Battle Ballads και έχω την τύχη να το ακούσω και να το σχολιάσω μέσω του αγαπημένου μας Rockway.gr

Το “Battle Ballads”, που μόνο Ballads δεν είναι, αποτελείτε από δέκα κομμάτια ατόφιου και επικού Folk Metal με σκοπό να σε κάνει να θες να μπεις στο drakkar σου (σκανδιναβική ονομασία για πολεμικά πλωτά με κεφαλές σε σχήμα δράκου ή ερπετού) και να καταδιώξεις εχθρούς. Το άλμπουμ ξεκινάει με το “Hammered” ένα καθαρά Folk / Epic metal κομμάτι που περιέχει, σύνηθες φαινόμενο για το είδος, γρήγορο τέμπο, ατελείωτες διπεταλιές και aggressive κιθάρες που φυσικά μιλάει για μάχη που χάθηκε αλλά μέσω αυτής της ήττας θα αναγεννηθούμε πιο έτοιμοι και απάνθρωποι. Περίπου στην μέση συναντάμε το “Vælkomnir Føroyingar”, κατά την γνώμη μου ότι πιο μπαλαντέ έχει να μας δώσει ο δίσκος, γραμμένο σε μείζονα κλίμακα, εξ ού και η λίγο πιο χαρούμενη μελωδία, που περιέχει στίχους στα Φεροϊκά και το κάνει πραγματικά ιδιαίτερο καθώς είναι μία διάλεκτος που δεν την συναντάς και κάθε μέρα. Το “Battle Ballads” κλείνει με το “Causa Latronum Normannorum” επίσης γραμμένο σε σκανδιναβική διάλεκτο που του προσφέρει άλλη αίγλη και δίνει στον ακροατή ένα άκρως ρεαλιστικό feeling. Η παραγωγή είναι αρκετά καλή, ωστόσο επειδή υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη μουσική πληροφορία καθώς περιλαμβάνονται πολλά όργανα και πολλοί διαφορετικοί ήχοι, κάποιες λεπτομέρειες χάνονται και πρέπει να κάνεις πολύ focus για να τις ακούσεις.

Το “Battle Ballads” μπορώ να πω με ευκολία πως είναι ένα από τα πολύ καλά άλμπουμ, που παρότι δεν είμαι τόσο μεγάλος φαν του Folk/Epic Metal, μου κράτησε την προσοχή, με ιντρίγκαρε να το ακούσω και σίγουρα να κάνω έρευνα σχετικά με το τι λένε οι στίχοι που είναι γραμμένοι σε Φεροϊκά καθώς μου φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερη διάλεκτος. Ειδικά για τους φανατικούς του είδους, το προτείνω ανεπιφύλακτα και μπορώ να πω ότι είναι ένα άλμπουμ που γρήγορα θα μπει στην κατηγορία “Must Have”. Μιας και καταπιαστήκαμε με το Σκανδιναβικό theme, πάω να παίξω Age of Mythology με τους Νορβηγούς φυσικά!

Facebook: https://www.facebook.com/tyrband/
Instagram: https:/www.instagram.com/tyr_official/

227

Avatar photo
About Κυριάκος Κωνσταντίνου 29 Articles
Μυημένος στο metal απο μικρή ηλικία έχει καταλήξει σε μία πρόταση που τον χαρακτηρίζει περισσότερο : Dream Theater και τ'άντερα αλεξίπτωτο. Στον ελεύθερό του χρόνο (δηλαδή όταν δεν ακούει Dream Theater) σπουδάζει στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και ψάχνει πιο θα είναι το επόμενο live που θα πάει.