THE CULT: ’’Love’’ (Omnibus Edition)

Όπως γράψαμε και στο αφιέρωμα που κάναμε για τους The Cult, φέτος κλείνουν 24 χρόνια από την κυκλοφορία του δεύτερου τους δίσκου, το οποίο φέρει τον τίτλο “Love”. Για να γιορτάσει στη συγκεκριμένη “επέτειο” το συγκρότημα αυτή την περίοδο πραγματοποιεί κάποιες μεμονωμένες εμφανίσεις, στις οποίες παίζει ολόκληρο το “Love”.

Το συγκρότημα δεν έμεινε όμως μόνο εκεί. Αποφάσισε να προχωρήσει στην επανακυκλοφορία του εν λόγω δίσκου και μάλιστα σε δυο εκδόσεις. Εδώ θα ασχοληθούμε με τη λεγόμενη Omnibus έκδοση, καθότι αποτελεί την πληρέστερη από τις δύο, και άρα την πιο ενδιαφέρουσα.

Η εν λόγω έκδοση απαρτίζεται από 4 CDs, ένα βιβλίο 48 σελίδων με ακυκλοφόρητες φωτογραφίες από τα photo sessions για το συγκεκριμένο δίσκο, σημειώσεις των Ian Astbury και Billy Duffy που δείχνουν σε ποια κατάσταση βρισκόταν οι The Cult τη εποχή εκείνη.

Και από μουσική τι έχουμε; Λοιπόν έχουμε και λέμε: το πρώτο CD είναι το “Love” re-mastered, κάτι το οποίο δεν αποτελεί κάτι το ιδιαίτερο καθώς re-mastered ήταν και η επανακυκλοφορία του ίδιου δίσκου το 2000. Το δεύτερο CD αποτελείται από τα κομμάτια τα οποία είχαν εμφανιστεί στα singles που είχαν κυκλοφορήσει. Και εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με κάτι το ιδιαίτερο, καθώς τα κομμάτια αυτά υπάρχουν στο κουτί που είχε κυκλοφορήσει, και αυτό, το 2000, για περισσότερες πληροφορίες σχετικά ανατρέξτε στο αφιέρωμα.

Τα πραγματικά ενδιαφέροντα ξεκινάνε από το τρίτο CD. Εδώ έχουμε 11 κομμάτια σε demo μορφή, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι ζωντανά ηχογραφημένα στο studio. Τα κομμάτια αυτά έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς μας δίνουν την ευκαιρία να τα ακούσουμε στην αρχική τους μορφή πριν αυτά εμφανιστούν (είτε στο δίσκο είτε στα singles).

Και ερχόμαστε στο τέταρτο CD, το οποίο μας δείχνει το συγκρότημα επί τω έργω, καθώς πρόκειται για την ηχογραφημένη συναυλία που έδωσε η μπάντα στις 31 Δεκεμβρίου του 1985 στο Hammersmith Odeon. Το set-list αποτελούνταν από κομμάτια τόσο από τους δυο, μέχρι τότε, δίσκους τους, όσο και από κομμάτια από την περίοδο των Death Cult. Και μόνο για αυτό το CD αξίζει κανείς να αποκτήσει τη συγκεκριμένη (επανα)κυκλοφορία.

Ξέρω ότι πολλοί θα δυσανασχετήσουν με τη συγκεκριμένη κίνηση του συγκροτήματος, λέγοντας ότι έχει παραγίνει το κακό με όλες αυτές τις κυκλοφορίες, στις οποίες παρουσιάζονται remixes και demo εκδόσεις όχι μόνο γνωστών κομματιών, αλλά και κομματιών που υπήρχαν ως b-ides σε διάφορα singles, και ξέρετε κάτι, έχουν απόλυτο δίκιο.

Η κυκλοφορία αυτή αφορά όλους τους αφοσιώμενους οπαδούς των The Cult, οι οποίοι θέλουν να έχουν στην κατοχή τους τα ΠΑΝΤΑ, και σε αυτούς είναι απαραίτητη. Οι υπόλοιποι μπορούν να αρκεστούν στους δίσκους.

Και για να μην το ξεχάσω, συγχαρητήρια πρέπει να δοθούν, σε όποιον είναι υπεύθυνος, για την πραγματικά εκπληκτική συσκευασία, η οποία αποτελεί το κερασάκι στην τούρτα.

Δημήτρης Καρβούνης

444