F.A.C.E: “A New Light”

Πνευματικό παιδί του Villy Neshev, ενός αναγνωρισμένου στη χώρα του Βούλγαρου κιθαρίστα, οι F.A.C.E. ντεμπουτάρουν με το “A New Light”, ένα ενδιαφέρον Dream Theaterικών προεκτάσεων, hard rock κατά βάση album.

Υποστηριζόμενος από τέσσερις πολύ καλούς και καταρτισμένους μουσικούς, τα τραγούδια του κοντοχωριανίτη μας ακούγονται πάρα πολύ ευχάριστα, είναι ευφάνταστα, κιθαριστικώς σε γήινα επίπεδα που απέχουν από αλόγιστη επίδειξη τεχνικής (όχι ότι δεν υπάρχουν τέτοιες στιγμές, κυρίως στα solo, αλλά αυτές είναι κάθε άλλο παρά κουραστικές, απόλυτα προσαρμοσμένες στις ανάγκες των συνθέσεων) και είναι ότι πρέπει για υγρές ακροάσεις ψυχαγωγικού χαρακτήρα.

Το υλικό του “A New Light”, δεν θα σε εκπλήξει με την πρωτοτυπία του, αλλά οι ιδέες που το συνθέτουν είναι άψογα συρραμμένες, τεχνικώς άρτιες, με ποικιλία συναισθημάτων και έκφρασης και πάνω απ’ όλα, τιμιότατης. Το πνεύμα του Yoda John Petrucci συνυπάρχει με την πολυγλωσσία του Satriani, ρομαντική διάθεση μέσα από το concept (απ’ ότι υποψιάζομαι) των στίχων, στίχων που εκφράζονται με θέρμη και γλυκύτητα από τον Ivan Chelavrov και κομμάτια σαν τα “The Top”, “Nightmare”, η instrumental μπαλαντούλα “Sober Mind”, το AOR “Hate And Passion” με τα σπουδαία solo του ή το jazzεμένο “Little Black Devil” είναι στιγμές από αυτές που ασυναίσθητα σιγοψιθυρίζεις στο νου, χωρίς να μπορείς να εστιάσεις το γιατί, ενώ το ομώνυμο είναι ένα διαμαντάκι μελωδίας, ένα σπουδαίο τραγούδι.

Το “A New Light” είναι ένα αξιολογότατο δισκάκι, χαλαρωτικής μουσικής, καλοκαιρινής, που δεν χρειάζεται αλλεπάλληλες ακροάσεις να το αφομοιώσεις, ενώ είναι σίγουρο ότι θα συγκινήσει και αρκετό κόσμο από τον progressive κόσμο, λόγω των συχνότατων αναφορών του σε θεμελιώδεις σταθερές του πολύπαθου αυτού ύφους, τουλάχιστον συνθετικά. Εγκρίνεται, ανεπιφύλακτα.

505

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1171 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.