2020 : Ευχές των συντακτών!

Σκεφτήκαμε να μοιραστούμε μαζί σας τις ευχές μας για το επόμενο έτος, οπότε ορίστε τα εορταστικά μηνύματα κάποιων εκ των συντακτών μας προς εσάς, τους αναγνώστες μας…

[Δημήτρης Μαρσέλος]:
Χριστούγεννα έφτασαν και πάλι με την νέα χρονιά προ των πυλών. 2020. Σαν κώδικας κάποιου χαμένου στον χωροχρόνο ηλεκτρονικού υπολογιστή. Ο χειμώνας έχει έρθει μόνο στα χαρτιά και αν παραβλέψεις τις κατά περιόδους, έντονες καταιγίδες, η καλοκαιρία έχει παραταθεί και η αλλεργία μου επίσης. ΑΑΑΑψού!

Ξέρετε τι άλλο μου προκαλεί αλλεργία; Αυτή η έντονη διπλωματική σκακιέρα που περιστρέφεται γύρω από το ποια πολυεθνική θα καταφέρει να βάλει χέρι σε κοιτάσματα στη Μεσόγειο θάλασσα, δημιουργώντας έντονες αντιδικίες και πολλές φορές εμφυλιακές συμπεριφορές εντός των τειχών. Ε όχι, ρε μάγκες, να αλληλοσκοτωθούμε εμείς με άλλους πολίτες του κόσμου για τα γαμημένα τα πετρέλαια. Αρκετά δεν πονάει το ανθρώπινο είδος με όσα χτυπήματα έχουμε καταφέρει στον πλανήτη μας; Και όλες αυτές οι ορδές ταλαιπωρημένων ανθρώπων που έρχονται από κάπου αλλού για να βρούμε κάτι καλύτερο στην Ευρώπη, μήπως έφτασαν εδώ εξαιτίας κάποιων γαμημένων κοιτασμάτων ή τέλος πάντων, κάποιας οικονομικής ανισορροπίας; Ως πότε εμείς οι φτωχοί θα κατηγορούμε άλλους φτωχούς για τη μιζέρια μας;

Ευτυχώς για όλους εμάς, το κράτος φροντίζει και την οικονομία του σπιτιού μας. Εξοικονομούμε λοιπόν, ρεύμα αφού τα λαμπάκια μας τα ανάβουν οι κυβερνώντες και ούτε δέντρο δεν χρειάζεται να ψωνίσεις, δικέ μου. Στόλισε τον ματατζή που έχει παρκάρει στο μπαλκόνι σου. Δώσε σε αυτόν όμως, ένα ποτήρι γάλα και μπισκότα, διότι ο Άη Βασίλης δεν θα πλησιάζει σε σπίτι με τέτοιο ντεκόρ. Αφού τη μυρωδιά από το καμένο ξύλο στο τζάκι την έχει αντικαταστήσει η δυσωδία των δακρυγόνων. Μην διανοηθείς επίσης, να βγεις να πεις τα κάλαντα. Είτε θα σε ληστέψουν, είτε θα σε συλλάβουν και δεν μπορώ να σου πω πιο είναι λιγότερο κακό να σου συμβεί.

Καλλιτεχνικά, όλη αυτή η κατάσταση με “βολεύει”, αν σκεφτεί κανείς πως τραγουδάω σε punk συγκρότημα και όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο μας, μου δίνουν έμπνευση να γράψω και οργή για να φωνάξω, αλλά πραγματικά εύχομαι να τελειώσουν όλα και ας γράφω για αγάπες και λουλούδια. Θυμηθήκαμε τα σπασμένα δάχτυλα του κιθαρίστα Βικτόρ Χάρα, λόγω της εξέγερσης του Χιλιανού λαού. Θυμηθήκαμε πως οι κινέζοι δεν είναι άγιοι και καταπιέζουν τους ανθρώπους της Ταϊβάν, του Χονγκ Κονγκ και του Θιβέτ.

Θυμηθήκαμε πως δημοσιογράφοι και συγγραφείς σαπίζουν ακόμη στις τούρκικες φυλακές γιατί απλά λένε τη γνώμη τους. Θυμηθήκαμε πως οι δολοφόνοι και οι καταχραστές ξεπλένονται από τον ελληνικό Νόμο. Θυμηθήκαμε επίσης, πως δεν χωράνε στολισμοί σε γειτονιές όπου δολοφονούνται παιδιά. Τα Εξάρχεια δεν χρειάζονται στολισμούς. Χρειάζονται να πάρουν πίσω τη χαμένη τους αξιοπρέπεια. Μια γειτονιά χωρίς ναρκωτικά. Μια γειτονιά χωρίς αλόγιστη και παράλογη βία. Μια γειτονιά που έχει μοναδικό πολιτιστικό υπόβαθρο και εκεί γεννιέται και γιγαντώνεται κάθε τέχνη.

Όχι το χιούμορ μου δεν στέρεψε, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να τους δείξουμε ότι παίρνουμε τη ζωή μας στα σοβαρά και δεν θα επιτρέψουμε να μας την καταστρέψουν παραπάνω από όσο του επιτρέπουμε! Και ναι, σε αυτό το κείμενο μουσικές κουβέντες δεν χωράνε, αλλά υπάρχει πολλή μουσική για να εκφράσει όλα αυτά που έχουμε στο μυαλό μας και όλα όσα εκείνοι φοβούνται τόσο πολύ.

Δεν θέλουν να σκεφτόμαστε. Όσο σκεφτόμαστε, τόσο μικροί γίνονται εκείνοι στα μάτια μας και τόσο περισσότερο αντιλαμβανόμαστε πως δεν τους έχουμε εμείς ανάγκη, αλλά τούμπαλιν. Για αυτό, την επόμενη φορά που θα ανοίξεις την πόρτα σου να βγεις στον δρόμο, να κοιτάς ψηλά και όταν θα σε αναγκάζουν να γονατίσεις να τους κοιτάς στα μάτια…τη δύναμη της ψυχής σου φοβούνται όσο τίποτε άλλο!

Και αν το κείμενο μου, δεν βγάζει νόημα στα μάτια σου, σού ζητώ ταπεινά συγγνώμη, αλλά δεν μπόρεσα να στήσω εγκαίρως φράγμα στον λεκτικό μου χείμαρρο. Να ξέρεις όμως, όταν έρθει η ώρα θα είμαι μαζί σου!

Discharge – State Violence State Control – video link

[Αχιλλέας “Noir”]:
Ζήσαμε αρκετά για να ακούσουμε ένα νέο album των TOOL μετά από 13 έτη, εύχομαι να ζήσουμε με υγεία έως και την κυκλοφορία του επόμενου album τους!

TOOL – Fear Inoculum – video link

[Σταύρος Βλάχος]:
Άλλος ένα χρόνος πέρασε, με το χώρο του metal αλλά και rock μουσικής στη χώρα μας, να ζει εξαιρετικά ευχάριστες, έντονα νοσταλγικές, αλλά και ελπιδοφόρες στιγμές, από live εμφανίσεις ή studio κυκλοφορίες, με το μέλλον να προβάλλει ευοίωνο. Ιδιαίτερα ευχάριστο, ότι αυτό αφορά σημαντικά και στην “εγχώρια παραγωγή”.

Η ευοίωνη κατάσταση σε ένα από τα σημαντικότερα δευτερεύοντα πράγματα στη ζωή (τη μουσική) όμως, (που την κάνει ονειρικά καλύτερη) έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την καθημερινότητα σε τούτο τον τόπο. Ενσυνείδητα κατασταλαγμένος στη θέαση της μισογεμάτης όψης του “ποτηριού της ζωής”, να ευχηθώ ελπίζοντας σε “εσχατιές”, να βρούμε όλοι μέσα μας περισσότερη δύναμη και σοφία, για να καταλάβουμε τον δίπλα μας, να γίνουμε πρώτα ατομικά καλύτεροι και να εξαλείψουμε το μίσος και την κριτική, για κάθε τι φαίνεται παράταιρο στη λογική μας, αλλά όχι στου διπλανού μας. Ενστερνιζόμενοι τη σοφή λογική, ότι όσα και να έχουμε διδαχθεί, ασπαστεί ή μάθει, πάντα θα “παραμονεύει” το “εν οίδα ότι ουδέν οίδα”.
Ίσως τότε βελτιωθεί αισθητά η καθημερινότητα όλων μας!
Καλή χρονιά!!

RAY ALDER – Crown Of Thorns – video link

[Γιώργος Γεωργίου]:
Μουσικοί γραφιάδες υποτίθεται πως είμαστε, οι ευχές μας μπορούν να έχουν αύρα ήχων. Αν γίνεται λοιπόν, οι φυσικοί και τεχνητοί ήχοι γύρω μας να ξεκλείδωναν τις ξεχασμένες και δύσκολες εντυπώσεις που θα μπορούσαν να μας σπρώξουν σε μια προσωπική ισορροπία, αυτή που θα ωφελήσει και όλους τριγύρω, θα το προτιμούσα από οποιαδήποτε μυθική ανακάλυψη του επόμενου κρυμμένου μεγάλου μουσικού μυστικού σε οποιοδήποτε είδος. Γιατί, όσο και αν η ορμή και επαναληπτική δύναμη της καθημερινότητας τυλίγουν τις αισθήσεις μας με τις άμεσες ανάγκες του δικού μας μικρόκοσμου, αυτός εδώ ο κόσμος παραμένει σταθερά ένα σκληρό και άδικο μέρος. 

Leprous – I Lose Hope – video link

[Νίκος Κορέτσης]:
Το 2019 υπήρξε ακόμη μία εξαιρετικά καρποφόρα μουσική χρονιά. Με κυκλοφορίες από όλο το φάσμα του “σκληρού” ήχου. Κυκλοφορίες για “καινοτόμα” μυαλά και μη, πάντα όμως με το rock/metal συναίσθημα παρών. Για εμένα υπήρξε ακόμη πιο ξεχωριστή, καθώς μπήκα στη μεγάλη “οικογένεια” του Rockway και απο’κει που κολυμπούσα στη “μουσική” Μεσόγειο, βρέθηκα να κολυμπάω στο “μουσικό” Ατλαντικό ωκεανό. Άπειρες καινούργιες μουσικές από τους νέους μου χεβιμεταλλικούς “dealers”, συνοδοιπόρους συντάκτες σε αυτό το νέο “ταξίδι” μου. Έτσι λοιπόν για το 2020, πέρα από την αυτονόητη (και πολύ κακώς συνηθισμένη) ευχή για υγεία να ευχηθώ περισσότερη αυτοκριτική (μας κάνει καλύτερους), αξιοπρέπεια και ανθρωπιά. Στο μουσικό κομμάτι, τι άλλο εκτός από την ευχή αυτός ο “ωκεανός” που όλοι κολυμπάμε, να μη στερέψει ποτέ και να συνεχίσει και τη νέα χρονιά να μας ταξιδεύει σε γνωστά αγαπημένα αλλά και άγνωστα μέρη.
Stay healthy and heavy.

Riot City – The Hunter – video link

[Γιώργος Μακρής]:
Καλή χρονιά, χρόνια πολλά με πολλή αγάπη και υγεία σε όσους αγαπάτε και σε όλο τον κόσμο! Ευτυχισμένο το 2020!!!!!!!!!!

She Past Away – Durdu Dünya – video link

[Ειρήνη Νόση]:
Μετά σπό μια χρονιά που μας άφησε ανεπανάληπτες μουσικές εμπειρίες… εύχομαι και φέτος να γεμίσει η καθημερινότητά μας μουσικά ηχοτόπια, χαμόγελο, αντοχή στις δυσκολίες… κι όταν αυτές έρχονται, να τις αντιμετωπίζουμε παρέα με ανθρώπους που μας γεμίζουν αγάπη και θετική ενέργεια!!!

INSOMNIUM – Pale Morning Star – video link

[Αντώνης Ξενάκης]:
Το 2019 φεύγει αφήνοντας ως παρακαταθήκη πολλή μουσική, αρκετές συγκινήσεις και θλίψη για όσα συμβαίνουν γύρω μας σε κοινωνικό επίπεδο. Πολλοί ωραίοι δίσκοι κυκλοφόρησαν, οι Slayer διαλύθηκαν και γύρω μας γίνεται πόλεμος…
Εύχομαι, το 2020 να είναι το ίδιο γεμάτο με μουσικές και όμορφες κυκλοφορίες, ειρήνη παντού και υγεία σε όλον το κόσμο!

NIGHTSTALKER – Sweet Knife – video link

[Πέτρος Πεταλάς]:
Το 2019 μας χάρισε χαρές και λύπες, οι πρώτες ας ζεσταίνουν τις καρδιές μας στη θύμηση τους και οι δεύτερες ας γίνουν μάθημα προς μια καλύτερη ζωή. Κλείνει και η δεκαετία του 2010, αφήνοντας μια γλυκόπικρη γεύση. Μουσικά έδωσε πάντως πολλά τόσο η χρονιά όσο και η δεκαετία, και μακάρι η επόμενη να δώσει ακόμα περισσότερα.

Ας  μπούμε λοιπόν στη νέα χρονιά με όρεξη για δημιουργία και ας μην αφήσουμε τις κακοτοπιές να μας καταβάλλουν.
Ευτυχισμένο το 2020 και η νέα δεκαετία!

BORKNAGAR – Up North – video link

[Βασίλης Χατζηβασιλείου]:
Καθώς η νέα περιστροφή γύρω από τον ήλιο ξεκινά (ή σαν να λέμε, συνεχίζουμε να πλέουμε μες στο σύμπαν όπως πάντα), εύχομαι να ξεφορτωθούμε από τις ζωές μας πάθη και ψευδαισθήσεις που βαραίνουν το ταξίδι μας και να εφοδιαστούμε με εμπειρίες και ανακαλύψεις που θα οδηγήσουν σε μια καλύτερη εκδοχή του είδους μας.  Έστω, ας απολαύσουμε τη διαδρομή…
“With the moonlight to guide you
Feel the joy of being alive…
… Stop chasing shadows,
Just enjoy the ride”.

Ghost – Chapter 8: Kiss The Go-Goat – video link

[Πελοπίδας Χελάς]:
Καλές γιορτές σε όλους, μακάρι να τις περάσετε με αυτούς που σας αγαπάνε. Για το 2020 εύχομαι πάνω από όλα υγεία, γιατί χωρίς υγεία δεν υπάρχει χαρά. To νέο έτος να είναι για όλους καλύτερη χρονιά από το 2019. Επίσης εύχομαι να ακούσουμε ακόμα περισσότερη καλή μουσική, λιγότερες φόλες από αγαπημένα μας συγκροτήματα (αχ Enforcer!) και μακάρι να φέρει κάποιος το καλοκαίρι Mercyful Fate ή King Diamond! Η έστω ένα μικρό συγκροτηματάκι εν ονόματι Iron Maiden! ΚΑΛΟ 2020!!

King Diamond – Masquerade of Madness – video link

[Σπύρος Χονδρογιάννης]:
Μουσική. Αυτή η μαγική μορφή τέχνης, ένα ολόκληρο σύμπαν, πιο φανταστικό αλλά ταυτόχρονα πιο αληθινό από το δικό μας, δικό μας και αυτό αφού κυλάει βαθιά μέσα μας. Και όταν έχει καταφέρει να κυλήσει, όταν έχει συναντήσει και γίνει ένα με το DNA μας, τίποτα πια δεν είναι βαρετό, τίποτα δεν είναι τόσο δύσκολο, ακόμα και σε μια τόσο γκρί, βαρετή, δύσκολη κοινωνία σαν την σημερινή.

Η ευχή προς όλους για την νέα χρονιά, είναι πολλή μουσική. Γιατί μόνο αυτή είναι υγεία, θαλπωρή, λύση, έμπνευση και λύτρωση από κάθε τι μαύρο και άρρωστο γύρω μας και μέσα μας.
Καλή μουσική χρονιά σε όλους.

IDLE HANDS – Nightfall – video link

[Άγγελος Χόντζιας]:
Το 2019 φεύγει και αφήνει πίσω του όλα εκείνα τα κακώς κείμενα που συναντήσαμε στο διάβα του. Το 2020, η νέα χρονιά που έρχεται, ας φέρει μόνο καλά σε όλο το κόσμο. Υγεία, αγάπη, ευτυχία, ας είναι κάποια από αυτά. Εύχομαι όλα όσα επιθυμεί ο καθένας για τη νέα χρονιά, να του συμβούν. Καλή χρονιά, με υγεία πάνω από όλα και πολύ HEAVY METAL!!

Galaxy – Dreaming Out – video link

[Γιάννης Φράγκος]:
Άπειρα kb ψηφιακού μελανιού έχουν ήδη “χυθεί” παγκόσμια σε ακόμη μια κούρσα λεκτικού εντυπωσιασμού και φανφαρολογίας με αφορμή την άνω τελεία που βάζουμε κατά συνθήκη στον χρόνο. Αν και οι ευχές μας θα έπρεπε να συμβολίζουν έστω τις προθέσεις, κατά κόρον καταγράφουν τα όσα έχουμε αποτύχει να κατακτήσουμε και να εξασφαλίσουμε. Παντού ακούγονται οι λέξεις ειρήνη, αγάπη, υγεία… έννοιες που όλο και πιο σπάνια συναντάς στο περιεχόμενο των ανθρώπων.

Ο άνθρωπος είναι κάτι ασήμαντο, πάντα ήταν, μα με τις προδιαγραφές να γίνει το τελειότερο, το πιο υπέροχο πλάσμα. Κι αν οι ευχές αποτελούν απλά διαπιστώσεις των αποτυχιών μας, ας γίνουν προσευχές προς τον Κυβερνήτη αυτού εδώ του κόσμου, με ταπεινότητα και αληθινή αγάπη και επιθυμία για πραγματική αλλαγή, πρώτα εσωτερική.

“Αγάπα τον πλησίον σου ως εαυτόν” είπε κάποιος κάποτε. Αρκεί αυτή η “μικρή” αλλαγή στάσης ζωής και όλες οι καλοπροαίρετες ευχές που έχουμε ποτέ κάνει, θα πραγματοποιηθούν. Σχετικά με τον απολογισμό των φετινών ευχών θα τα ξαναπούμε σε 365 ανθρώπινες ημέρες με την πικρή βεβαιότητα πως η λίστα μας δεν θα είναι και τόσο διαφορετική…

ERIC CLAYTON & THE NINE – Year One – video link

903