4BITTEN: “Rewind & Erase”

Οι 4bitten δεν είναι άγνωστοι στα εγχώρια μουσικά ύδατα, παρότι δεν κολυμπούν σε βαθιά νερά αναγνώρισης και αποδοχής.

Έχοντας ήδη κυκλοφορήσει άλλα δύο full length, το σχήμα διαθέτει χιλιόμετρα live αποστάσεων (κυρίως στο εξωτερικό), δίχως όμως να έχει στα χέρια του το album που θα ξεχωρίσει μέσα από την πληθώρα ανάλογων hard rock πονημάτων, εντός κι εκτός Ελλάδας.

Εκ των πραγμάτων λοιπόν, η τρίτη τους δουλειά είτε θα ακολουθούσε την ηχητική ροή του “Delirium”, που βγήκε το 2012, είτε θα έβρισκε νέες οδούς εξέλιξης. Ευτυχώς για το γράφοντα επιλέχθηκε το δεύτερο σενάριο, με το νέο cd της μπάντας να αποτελεί το δυνατότερο δισκογραφικό της χαρτί.

Το “Rewind & Erase” (καθόλου τυχαίος ο τίτλος) διαφοροποιείται ηχητικά σε σχέση με τους προκατόχους του και δηλώνει παρών σε μια πιο σύγχρονη hard rock εποχή, η οποία φλερτάρει με πιο heavy φόρμες. Και αυτή η αλλαγή πλεύσης, η οποία δεν αποστασιοποιείται πλήρως από το ευρύτερο ύφος των 4bitten, είναι άκρως καλοδεχούμενη και σε σημεία αφοπλιστική.

Σαφέστατα επηρεασμένο από τις πρόσφατες δουλειές του Slash με τον Miles Kennedy, το “Rewind & Erase” είναι απρόσμενα καλό, ενώ από τεχνικής, όπως και συνθετικής, άποψης, φτύνει στα μούτρα εμπειρότερα συγκροτήματα του εξωτερικού.

Και για του λόγου το αληθές, τα “Die In Vain”, “Memory of Me”, “Pull Me In” και “Comfort Zone” είναι τραγούδια που δικαιώνουν τη μέχρι τώρα πορεία και τις όποιες ηχητικές αλλαγές του συγκροτήματος, ενώ το “Save My Soul”, πέρα από highlight, διαθέτει ένα από τα καλύτερα refrain της χρονιάς.

Μελανό σημείο, η αδυναμία ορισμένων κομματιών να σε αρπάξουν από το γιακά, παρότι έχουν τα φόντα. Όλα λειτουργούν σωστά, αλλά δεν έρχεται ποτέ η πολυπόθητη απογείωση, κι αυτό ίσως να οφείλεται στα φωνητικά, τα οποία ενώ διαθέτουν μια εξαιρετική bluesy χροιά, αδυνατούν να “σκίσουν” κάποιες συνθέσεις. Από την άλλη, δε γίνεται όλοι να διαθέτουν έναν Kennedy, οπότε it is, what it is. 

Εν ολίγοις, ουδέποτε δήλωσα fan των 4bitten, μιας και παρά τις όποιες ακροάσεις, δε μου αρκούσε το καλουπωμένο, τρόπον τινά, female fronted hard rock που παρουσίαζαν. Αυτό αλλάζει με το “Rewind & Erase”.

615

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1396 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.