UMBRA ET IMAGO: “20”

Η ιστορία των Umbra et Imago ξεκινάει το 1991 και παρόλο που φτάνει μέχρι και σήμερα, δύσκολο να έχει ασχοληθεί κάποιος μαζί τους, πέρα φυσικά από τους λάτρεις της goth μουσικής. Το στυλ τους έχει αλλάξει αρκετά με την πάροδο του χρόνου, περνώντας από το electro goth και το darkwave στο καθαρόαιμο goth metal, αγγίζοντας λογής οπαδούς ανά τον κόσμο.

Η μεγάλη δυναμική τους όμως βρίσκεται στη χώρα τους, μιας και οι συνθέσεις τους ούτως ή άλλως ερμηνεύονται στα γερμανικά, ενώ μεγάλη θραύση κάνουν οι εκκεντρικές ζωντανές εμφανίσεις τους, οι οποίες συνήθως φέρουν λογής μοντέλα που επιδίδονται σε BDSM (bondage & discipline, dominance & submission, sadism & masochism) “θεατρικά”…

Συμπληρώνοντας λοιπόν 20 χρόνια ύπαρξης, το σχήμα κυκλοφορεί ένα διπλό DVD απαραίτητο στους fan, αλλά παντελώς αδιάφορο για τους υπόλοιπους. Το πρώτο δισκάκι περιέχει ένα ακουστικό set, ενώ το δεύτερο ένα “κανονικό”, και ο συνδυασμός τους παρουσιάζουν τη συναυλία που έδωσαν στο Crystal Ballroom (Karlsruhe) στις 30 Ιουλίου της χρονιάς που πέρασε. Είχα ακούσει ξανά στο παρελθόν τους Umbra et Imago και βλέποντας το “20”, εξακολουθώ να έχω την ίδια άποψη με τότε που τους πρωτοάκουσα. Υπάρχουν πολύ καλύτερα συγκροτήματα στο χώρο και οι σαδομαζοχιστικές φανφάρες δεν προσδίδουν κάτι στο τελικό αποτέλεσμα. Προσωπικά βαρέθηκα αρκετά γρήγορα παρακολουθώντας το “20”, ενώ οι πιο ενδιαφέρουσες στιγμές για το γράφοντα ήταν οι διασκευές στο Rock Me Amadeusτου συμπατριώτη τους Falco και στο “House of the Rising Sun” των The Animals.

Πάντως, οφείλω να ομολογήσω πως το υλικό είναι αρκετά χορταστικό και άπαξ και μου “έκανε” η μουσική των Umbra et Imago, σίγουρα θα ήμουν ευχαριστημένος με την απόκτηση μιας άτυπης συλλογής, όπως είναι το “20”. Από εκεί και πέρα, σε ότι αφορά το σχήμα καθεαυτό, δεν έχω καταλάβει εάν τελικά θα δισκογραφήσουν ξανά ή όχι, διότι από ότι έψαξα έχουν ειπωθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια για το μέλλον της μπάντας, αλλά σε κάθε κυκλοφορία αλλάζει και το σενάριο. Για να δούμε…


434

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1396 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.