VLTIMAS: “Epic”

ALBUM

Είδος: Dark Extreme Metal
Εταιρία: Season of Mist
Hμ. κυκλοφορίας: 15 Μαρτίου 2024

Αν προσπαθείτε να θυμηθείτε τι σας θυμίζει αυτό το όνομα, να σας πω πως το είδατε σε αφίσα, αφού οι Vltimas θα βρίσκονται σύντομα στη χώρα μας για να παίξουν μαζί με τους Vio-Lence, Legion of the Damned, Exarsis και Crucifier στο Gagarin 205, την Κυριακή 31 Μαρτίου.

Ποιοι είναι όμως αυτοί οι τύποι;
Στα φωνητικά → David Vincent, των death metal θρύλων Morbid Angel, σε έναν ρόλο διαφορετικό.
Στην κιθάρα → Rune Blasphemer Eriksen, κιθαρίστας των Aura Noir, αλλά και κάποτε των Mayhem (μεταξύ άλλων ηχογράφησε μαζί τους το “Grand Declaration of War”)
Στα τύμπανα → Flo Mounier των Καναδών Cryptopsy
Οι τρεις αυτοί σημαντικοί μουσικοί είναι ο βασικός κορμός των Vltimas, με τη σύνθεση να συμπληρώνεται με τον κιθαρίστα Joao Duarte (Corpus Christii) και τον μπασίστα Ype TVS (Dodecahedron).

To “Epic” είναι το δεύτερο τους ολοκληρωμένο album, που έρχεται 5 χρόνια μετά το ντεμπούτο τους “Something Wicked Marches in”, και χαϊδεύει τα αυτιά μου με τις δυσοίωνες μελωδίες του. Όπως, είναι φυσικό οι μπλακμεταλικές δυσαρμονίες είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό του ήχου τους, αλλά μια γοτθική ατμόσφαιρα κρεμιέται από πάνω τους, δίνοντας μου την αίσθηση κάπου κάπου πως ακούω τους κολλητούς φίλους των Triptykon.

H θεατρικότητα του εγχειρήματος βασίζεται στη μοναδική ερμηνεία του David Vincent που φαντάζει να παίζει πιστά έναν καλά σκηνοθετημένο ρόλο που εύκολα θα ταίριαζε σε μια μαύρη όπερα. Η σταθερή ηρεμία των τυμπάνων του Mounier είναι επίσης ένα μοναδικό στοιχείο της επιτυχίας του “Epic”, το οποίο συνδυάζεται ιδανικά με τα μαυρομεταλικά riffs του Νορβηγού βετεράνου.

Η παραγωγή περισσεύει σκονισμένων, καταχωνιασμένων μπαούλων που κρύβουν μαεστρία σκαλισμένων μοτίβων στο καπάκι και μέσα, θα βρεις εκείνη την ισορροπία θησαυρών και απλών χρηστικών αντικειμένων. Επεξεργασμένη όσο απαιτεί η σύγχρονη εποχή, αλλά και τόσο μουντή όσο απαιτούν οι επί μέρους επιρροές που συνθέτουν τον ομιχλώδες ήχο των Vltimas. Επιρροές που βέβαια, πηγάζουν από την πλούσια μουσική κληρονομιά που κουβαλούν τα μέλη τους. Με τη βοήθεια του γνωστού πλέον, Jaime Gomez Arellano (Paradise Lost), το “Epic” κατακτά μια μεσαιωνική αρχοντιά και μυρίζει μουσική αριστεία, σε ένα σύνολο 37 λεπτών που δεν χορταίνεις εύκολα να ακούς.

Το δεύτερο χτύπημα των Vltimas για να καταλήξω, είναι αυτό που καυχιέται πως είναι στον τίτλο του. Ένα έπος. Ένα αριστούργημα υφασμένο σε γνήσια θλίψη. Ένας παγερός αέρας που ανατριχιάζει τον σβέρκο σου. Μια ζαρωμένη χούφτα που σφίγγει θυμωμένα την ψυχή σου. Ένας μουσικός λόγος ακόμη, που χρειάζεται ένας απλός θνητός να μετατραπεί σε έναν εμπνευσμένο καταραμένο ποιητή.

Ίσως τελικά είναι η επιπλέον σπρωξιά στο να βρεθώ εκείνη την Κυριακή στο Gagarin.

Bandcamp: https://vltimas.bandcamp.com/
Facebook: https://www.facebook.com/VLTIMAS/
Instagram: https://www.instagram.com/vltimas/

355

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2115 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.