NIBIRU: “Anamorphosis”

ALBUM

Είδος: Blackened Sludge Metal
Εταιρεία: Argonauta Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 26 Μαΐου 2023

Οι Nibiru είναι ένα Blackened Sludge Metal από τη Ιταλία και από το 2012 προσπαθούν απεγνωσμένα να ανοίξουν τις πύλες ενός πιο τρομακτικού κόσμου, εκεί που τα σκοτεινά συναισθήματα θα κυριαρχούν και το καλό θα είναι μια μακρινή ανάμνηση. Στις 26 Μαΐου οι Nibiru κατάφεραν αυτό που προσπαθούν τόσα χρόνια, με την κυκλοφορία του πιο δαιμονισμένου τους album. Το album έχει τον τίτλο “Anamorphosis” και εδώ θα ήθελα να βάλω ένα disclaimer. Ακόμα και αν σου αρέσει ο σκοτεινός ήχος, το “Anamorphosis” είναι ένα πολύ δύσκολο άκουσμα, ικανό να σου ρουφήξει οποιαδήποτε νότα αισιοδοξίας μπορεί να είχες πριν πατήσεις το play.

Οι Nibiru είναι από τις περιπτώσεις συγκροτημάτων, όπου η μουσική είναι ένα ακόμα κομμάτι της τελετουργίας και του σύμπαντος που δημιουργούν. Οι ίδιοι στις συνεντεύξεις τους δηλώνουν ότι δεν θεωρούν ότι είναι ένα συγκρότημα που παίζει μουσική, αλλά είναι κομμάτι ενός ταξιδιού κάθαρσης το οποίο ονομάζουν “Πειραματική Ψυχεδελική Τελετουργία”. To “Anamorhosis” καταφέρνει να φτάσει στα άκρα αυτόν τον πειραματισμό, γεφυρώνοντας τις πιο σκοτεινές στιγμές της drone, doom, black, noise metal.

To “Anamorphosis” είναι ένα ενιαίο κομμάτι 55 λεπτών και το πρώτο και μεγαλύτερο μέρος, είναι ένα υπνωτικό drone με στιγμές έντονου noise και soundscapes καθημερινών θορύβων (σπασίματα, κλείσιμο πόρτας, βήματα κ.α.). Συνήθως τα drone\noise κομμάτια δεν μπορούν να με κρατήσουν για αρκετή ώρα, γιατί δεν μπορώ να παρακολουθήσω την εξέλιξή τους, οπότε πολύ γρήγορα χάνω το ενδιαφέρον μου. Στην περίπτωση του “Anamorphosis”, το drone έχει μια mantra αισθητική η οποία σε πιάνει από τον λαιμό και νοιώθεις να ασφυκτιείς σε σημείο να αναφωνήσεις: “Έως εδώ!”. Ακριβώς σε εκείνο το σημείο ξεκινά ο καταιγισμός tribal τυμπάνων και μια φωνή γεμάτη λάσπη. Μετά από τόση ώρα κλειστοφοβικής μουσικής, τα τύμπανα δημιουργούν ένα πυρρίχιο κλίμα το οποίο σε κάνει να παίρνεις άσχημες γκριμάτσες και αν φοράς ακουστικά οι κοντινοί σου να νομίζουν ότι παθαίνεις εγκεφαλικό.

Όπως ανέφερα και στο παραπάνω disclaimer, το “Anamorphosis” δεν είναι εύκολο άκουσμα. Όχι γιατί απευθύνεται σε μύστες τους είδους ή avant-garde κοινό, αλλά γιατί απευθύνεται σε όσους είναι διατεθειμένοι να βουτήξουν σε μια θάλασσα παράνοιας και μαύρης τελετουργίας.

Facebook: https://www.facebook.com/nibiruritual
Bandcamp: https://nibiru667.bandcamp.com/

376

Avatar photo
About Βαγγέλης Γιαννακόπουλος 131 Articles
O Βαγγέλης όταν δεν κακομαθαίνει την κόρη του, ψάχνει "Διαμάντια στη Λάσπη". Έχει πάθος με την ελληνική underground σκηνή, θεωρεί ότι το Post Metal στην εποχή μας είναι ότι το Psychedelic Rock στα 70's και ότι η αλήθεια βρίσκεται στους Amenra.