SUEDE: “Autofiction”

ALBUM

Ειδος: Alternative Rock, Britpop
Εταιρεία: BMG Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 16 Σεπτεμβρίου 2022

Τέσσερα χρόνια μετά το τελευταίο τους δισκογραφικό πόνημα, οι αγαπημένοι Suede επιστρέφουν με το “Autofiction”. Και επιστρέφουν με στιλ, λέιντιζ εντ τζεντλεμεν.

Με τον κατεξακολούθηση συνεργάτη τους, Ed Buller να ξανακάθεται στο τιμόνι της παραγωγής, οι Suede απομακρύνονται από το πιο “κινηματογραφικό”, artsy (και μετριότατο, κατά την ταπεινή μου άποψη) “Blue Hour” και επιστρέφουν σε πιο γνώριμα μουσικά μονοπάτια, full of beans and spunk που λέει κι ο Bilbo Bagshot στο Spaced (εξαιρετική σειρά, τσεκάρετε πλιζ). Αυτό προφανώς δεν έγινε τυχαία, καθώς και ο ίδιος ο Brett Anderson τόνισε πως ήθελε να γυρίσει σε κάτι πιο ωμό, πιο βρώμικο, πιο πανκ βρε αδελφέ (δικά του λόγια, μην με πείτε εμπαθή). Πολύ καλά έκανες Μπρετ, πολύ καλά έκανες.

Η διάθεση αυτή είναι έκδηλη από το πρώτο κιόλας κομμάτι, “She Still Leads Me On”, το πρώτο single του δίσκου. Πολύ καλή επιλογή. Το “Personality Disorder” είναι Suede θρου εντ θρου, δείχνει μπάντα σε τεράστια κέφια και σε εξαιρετική κατάσταση από κάθε άποψη. Έντονες γκοθοποστπανκ διαθέσεις στα “15 Again” και “The Only Way I Can Love You”, τα riff των οποίων θα μπορούσαν άνετα να ανήκουν στους The Mission. Αν ο Peter Murphy είναι (και από άποψη φωνής, κι εμφάνισης, και γενικά) ο γιος του Iggy και του Ziggy, ο Anderson στο “The Boy on the Stage” είναι το αγαπημένο τους εγγονάκι.

Το “Drive Myself Home” θα μπορούσε να είναι outtake από το προηγούμενο άλμπουμ, προσωπικά δεν θα μου έλειπε καθόλου. Μου θύμισε κομμένο τραγούδι από ταινία Disney. Πιο δυναμικό και ενδιαφέρον μπαλαντοειδές το “Black Ice”, και πίσω στην σέκσι ποστπανκίλα με το εξαιρετικό μπάσο του “Shadow Self”. Ίσως το ωραιότερο ρεφρέν του δίσκου, κατά την ταπεινή μου άποψη, και κομμάτι που μου έχει κολλήσει άσχημα από την πρώτη ακρόαση. Στο ίδιο μήκος κύματος το “It’s Always the Quiet Ones”, μια ψυχοπονιάρικη ερωτομπαλάντα ονόματι “What am I Without You”, και δυναμικό κλείσιμο με τα αλυχτίσματα του “Turn off Your Brain and Yell”.

Τι έχουμε λοιπόν; Ένα πολύ καλό άλμπουμ, με το ένα πόδι στήριξης στο παρελθόν των Suede, το άλλο όμως πατώντας πολύ σταθερά στο μέλλον τους. Θα το σύστηνα ανεπιφύλακτα και στους long time fans, αλλά και σε newcomers. Στο τέλος της ημέρας, πιστεύω ότι θα στέκεται επάξια δίπλα στα άλμπουμ που γιγάντωσαν την εμβληματική αυτή μπάντα. No small feat, όταν το κοντέρ γράφει τρεις δεκαετίες και εννιά άλμπουμ.

Official Site: https://www.suede.co.uk/

508

Avatar photo
About Σόλωνας Εσκενάζης 87 Articles
Γεννημένος το '90, μελαχρινός, ψηλός, καστανά μάτια α σορι δεν είναι Τιντερ εδώ. Η μεγάλη αγάπη είναι το πανκ και τα παρακλάδια του αλλά χωρίς παρωπιδισμους, περί ορέξεως κολοκυθόπιτα (αρκεί να είναι νόστιμη), less is more και η καλή η μπάντα απ' το live φαίνεται.