THE HAWKINS: “Silence is a Bomb”

ALBUM

Είδος: Alternative rock, Glam metal, Hard rock
Δισκογραφική: The Sign Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 4 Σεπτεμβρίου 2020

Οι Σουηδοί The Hawkins είναι μια τετράδα υπερ – ταλαντούχων μουσικών που για αρκετά χρονάκια ανακατεύτηκαν με τα κλασικά μοτίβα της hard rock σκηνής, κατέληξαν σ’ ένα πιο alternative pop – rock ύφος, με ανεβαστικούς punk-ίζοντες ρυθμούς, εξαιρετικά φωνητικά, δυνατές και glam κιθάρες, ξέφρενο drumming και αψεγάδιαστες ενορχηστρώσεις. Μπήκα κατευθείαν στο ζουμί; Κάπως έτσι θα σε γραπώσουν τα τέσσερα αυτά τυπάκια, ειδικά αν είσαι θιασώτης του ιδιότυπου μουσικού υβριδίου που πρεσβεύουν, με το δεύτερο κατά σειρά album τους “Silence is a Bomb”.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα λίγο από την αρχή. Δημιουργηθήκαν το 2013 αναθρεμμένοι σ’ ένα βιομηχανικό σουηδικό περιβάλλον, στο οποίο έφτιαξαν με μεγάλα όνειρα και νεανικές ελπίδες το δικό τους στούντιο κι ορμητήριο διαφυγής από τη μουντή και ιδιόμορφη σκανδιναβική πραγματικότητα. Πειραματίστηκαν αρκετά και τα LP που κυκλοφόρησαν οδήγησαν στη δημιουργία του πρώτου τους album το 2017 “Ain’t Rock n Roll” (μέσω της GAIN/Sony Music) το οποίο είχε ιδιαίτερη αναγνώριση, κυρίως με το αντιρατσιστικό “Fuck You All I’m Outta Here”, που έγινε και το σήμα κατατεθέν τους.

Από εκεί και μετά το νερό κύλισε στ’ αυλάκι, συμμετείχαν σε όλα τα μεγάλα σκανδιναβικά events, αλλά και προσκλήθηκαν και εκτός, δουλέψαν άπειρες ώρες στο στούντιο και με περηφάνεια μας παρουσίασαν το νέο τους πόνημα, το οποίο είναι προσεγμένο μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια και συνδυάζει με αριστοτεχνικό τρόπο: ενέργεια, πάθος και ταλέντο.

Οι προφανείς συγκρίσεις με το garage punk rock των The Hives και το alternative power pop των Weezer είναι αναπόφευκτες, όμως όλα αυτά δένουν υιοθετώντας στο μέγιστο βαθμό το glam metal attitude των The Darkness (δε βρήκα κάποια πληροφορία αν το όνομά τους σχετίζεται με τους αδελφούς Hawkins των Βρετανών rockers), διανθισμένο επίσης με έντονα στοιχεία από Killers. Όλα αυτά τα υπηρετούν σωστά και οι συνθέσεις τους σε καμία περίπτωση δε θεωρούνται χαρωπά (παρωχημένου ύφους) τραγουδάκια της περασμένης δεκαετίας, αλλά δυναμικά, διασκεδαστικά και πειραματικά κομμάτια που ανανεώνουν τη συγκεκριμένη σκηνή.

Αξιομνημόνευτα από την ακρόαση θεωρώ ότι είναι το ομότιτλο και πειραματικό “Silence is a Bomb”, το speed-άτο “Roomer” με μελωδίκο μέρος που αποτυπώνεται, το προσωπικό μου αγαπημένο “Cut Moon Bleeds” που αναδεικνύεται η ερμηνευτική δεινότητα του Johannes Carlsson, πέρα από τις αδιαμφισβήτητες καθαριστικές του αρετές, ενώ το “All My Birds Are Dead” έχει όλες τα φόντα ώστε να αποτελέσει το νέο hitter της μπάντας.
Η στρατηγικής της “ανοσίας της αγέλης” κατά του Covid που εφαρμόζει η Σουηδία, θεωρώ ότι θα δώσει στο τοπικό κοινό την ευκαιρία να απολαύσει τις νέες συνθέσεις των The Hawkins και ζωντανά, μιας και στα Live τους είναι απολαυστικοί, εμείς οι υπόλοιποι, μπορούμε να αρκεστούμε στους ήχους του “Silence is a Bomb” για να χρωματίσουμε κάπως τον περίεργο Χειμώνα που καταφθάνει.

Facebook: https://www.facebook.com/thehawkinsswe/
Instagram: https://www.instagram.com/thehawkinsband/
Bandcamp: https://thehawkinsband.bandcamp.com/

454

Avatar photo
About Παναγιώτης Σπυρόπουλος 239 Articles
Γεννήθηκε στα τέλη του 70 στα Δυτικά της Αθήνας, πιο αργά ή πολύ νωρίτερα από ότι θα ήθελε - δεν έχε καταλήξει ακόμα! Ακροβατώντας ανάμεσα σε οικονομετρικά μοντέλα, φιλοσοφικούς αναστοχασμούς, πολιτικούς προβληματισμούς, κοινωνικές και διατροφολογικές ανησυχίες, η μουσική αναζήτηση είναι το δίχτυ ασφαλείας στο matrix της καθημερινότητας. Fan του σκληρού ήχου, λάτρης της κλασικής μουσικής, παθιασμένος με τα blues. Αναζητά την αιτία ζωής του, πριν κάποιοι άλλοι διαγνώσουν την αιτία θανάτου του• είναι σε καλό δρόμο για το δεύτερο.