BLACK MOUNTAIN

Πόσο κλισέ είναι πλέον στην, λαμπρή ας πούμε, εποχή στην οποία και αναγκαζόμαστε να ζούμε ακούγεται η λέξη “ξεχωριστός” όταν αναφερόμαστε σε κάτι; Στην προκειμένη περίπτωση θα είναι ένα απλό κλισέ να αποκαλέσουμε τους Black Mountain μια ξεχωριστή περίπτωση; Η μήπως θα τους αδικήσουμε; Γιατί το δικό σου “ξεχωριστό” είναι το σκουπίδι κάποιου άλλου. Επίσης τα ξεχωριστά πράγματα μερικές φορές είναι αυτά που είναι καταδικασμένα να αποκαλυφθούν σε λίγους. Αυτό θα έπρεπε να είναι κλισέ.

Τίποτα από τα παραπάνω όμως δεν σκέφτηκαν οι Καναδέζοι rockers ούτε το 2004 όταν και πρωτοξεκίνησαν, ούτε και τώρα το σκέφτονται. Η μπάντα από την «όμορφη» μεριά του Καναδά παίζει alternative/psychedelic rock. Το λίγο κοινό που πρώτο τους ανακάλυψε τότε ήταν γι’ αυτούς το αντίστοιχο “Pollen” των εφάμιλλων τους Mandragora και δεν ζητούσαν τίποτα παραπάνω. Όπως και στο κοινό στο οποίο η πρώτη του επαφή με το συγκρότημα μέσω του πρώτου demo “Druganaut” φάνηκε η αξία της

Black_Mountain_1

πεντάδας του Vancouver. Το “Druganaut” αν και με τέσσερα κομμάτια ξεπερνούσε σε διάρκεια τα 25 λεπτά.

Το 2005 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για τους Black Mountain. Το πρώτο τους ολοκληρωμένο album “Black Mountain” παγκοσμίως το 2005 από την Jagjaguwar, μια indie rock δισκογραφική από την Indiana, η οποία παρεμπιπτόντως έχει συμβόλαιο και με την αδερφική μπάντα των BM, τους Pink Mountaintops. Ο δίσκος έχει 8 κομμάτια συνολικής διάρκειας μιας περίπου ώρας. Και εδώ συνέβη κάτι ενδιαφέρον: Ο δίσκος βρέθηκε στην λίστα των 100 καλύτερων για το 2005 από τους δημοσιογράφους του Amazon.com. Σε μια αντίστοιχη για τα εμπορικότερα albums δεν θα βρίσκαμε το όνομα Black Mountain πάνω από τη χιλιοστή θέση.

Επίσης είναι το πιο σπάνιο cd τους. Δεν αποκλείεται να βρεθεί αν πέσει πολύ, και με ενδιαφέρον, ψάξιμο. Ξεκινάει με το κομμάτι “Modern Music” και

Black_Mountain_1

είναι αυτό που αντιλαμβάνεται κανείς. Ειρωνικό. Κομμάτια όπως το επανηχογραφημένo “Druganaut” και τα νέα No Satisfaction, Set Us Free, Heart Of Snow όμως είναι αυτά που κάνουν το ντεμπούτο των Καναδών ένα από τα πιο υποτιμημένα της δεκαετίας που αφήσαμε πίσω.

Με ένα μεγάλο νούμερο views στο YouTube και πολλές καλές κριτικές το συγκρότημα πραγματοποιούσε συναυλίες για έναν ολόκληρο χρόνο μετά οι οποίες συμπεριελάμβαναν έναν καθόλου ευκαταφρόνητο αριθμό από φρέσκους οπαδούς. Μέσα στο 2006 οι Pink Mountaintops κυκλοφόρησαν το “Axil Of Evol” album ενώ οι Blood Meridian (του drummer των BM, Joshua Wells) το “Liquidate Paris!” οπότε και οι Black Mountain ήταν αναμενόμενο να κάνουν έστω το ελάχιστο διάλλειμα.

Έτος 2008 λοιπόν και επιστρέφουν με το ακόμα καλύτερο “In The Future”. Ο δεύτερος δίσκος τους είναι αυτός που μέχρι στιγμής κάνει τις καλύτερες πωλήσεις των BM ενώ είναι ο πιο εύκολος για να τον βρεις και να τον αποκτήσεις. Ήταν φιναλίστ για το βραβείο “2008 Polaris Music Prize” και προτάθηκε για Best Alternative Album από τα βραβεία Juno. Το τραγούδι “Stay Free” ακούγεται στην επιτυχημένη ταινία-sequel Spiderman 3.

Black_Mountain_1

Ο δίσκος περιέχει 10 κομμάτια τα οποία αποτελούν μια αλυσίδα υπέροχων και ποικιλόμορφων συνθέσεων. Για μερικούς, και αμφισβητήσιμων όπως το “Bright Lights” με την διάρκεια των 17 λεπτών που όπως φαίνεται “κούρασε χωρίς λόγο” (sic) μια μεγάλη μερίδα ακροατών. Και αυτός ο δίσκος των Καναδών διαρκεί γύρω στη μια ώρα.

Αυτή τη φορά οι Black Mountain έδωσαν περισσότερα live με μεγαλύτερες χρονικές μεταξύ τους αφού οι Pink Mountaintops κυκλοφόρησαν το “Outside Love”, ενώ το side project της τραγουδίστριας Amber Webber με τον πολυάσχολο drummer Joshua Wells, Lightning Dust κυκλοφορεί το δεύτερο album του με τίτλο “Infinite Light”.

Black_Mountain_1

Όλα αυτά μέσα στο 2009.

Όταν μπήκε για τα καλά η άνοιξη του 2010 το συγκρότημα άρχισε να δουλεύει πάνω σε ολοκαίνουργιο υλικό με διάθεση πιο αισιόδοξη. Αυτό το αισιόδοξο στοιχείο ήταν που ήθελε να δώσει στον νέο του δίσκο το μικρό συγκρότημα από το Vancouver Και το αποτέλεσμα ήταν το άκρως αμφιλεγόμενο “Wilderness Heart”.

Ο δίσκος κυκλοφόρησε από την Jagjaguwar και την Outside Music. Η τελευταία έκανε την κίνησή της αφού προφανώς μυρίστηκε το μέλλον των BM. Το “Wilderness Heart” με τα 10 κομμάτια που το απαρτίζουν αποτέλεσε αιτία πολλών συζητήσεων για το αν είναι καλό ή κακό, το καλύτερο ή χειρότερό τους, απαισιόδοξο ή το αντίθετο.

Black_Mountain_1

Αν και μέχρι στιγμής φαίνεται πως η κοσμοθεωρία του καθενός τον κάνει να βλέπει αυτόν τον δίσκο με άλλο μάτι θα λέγαμε πως είναι κοινός αποδεκτό πως είναι αρκετά καλός, όχι σαν τους προκατόχους του, και πως είναι η πιο αισιόδοξη στιγμή του συγκροτήματος. Κι επειδή η στροφή που κάνουν εδώ οι BM είναι μεγάλη και γι’ αυτούς σοβαρή απόφαση, θα προτείναμε σε κάποιον που δεν έχει επαφή μαζί τους να ακούσει πρώτα αυτόν τον δίσκο από τη στιγμή που απ’ ότι φαίνεται θα συνεχίσουν έτσι. Πάντως κομμάτια του δίσκου όπως το “Radiant Hearts” και “Buried By The Blues” είναι ύμνοι και δύο από τα καλύτερά τους.

Μιας και πριν μιλήσαμε για το “Black Mountain” και αναφερθήκαμε σε αυτό ως σπάνια κυκλοφορία, να αναφέρουμε εδώ και το “Lucy Down” του 2008. Δεν είναι full-length δίσκος αλλά EP με σπάνιες ηχογραφήσεις του συγκροτήματος, η σύνθεση των οποίων είχε ξεκινήσει πριν καν ανακαλυφθεί το όνομά τους.

Αξίζει να αναφέρουμε επίσης πως τα μέλη του group ασχολούνται με οργανισμούς κατά της φτώχειας και ανεξαρτητοποίησης ναρκομανών για τουλάχιστον μια δεκαετία.

Οι Black Mountain θα επισκεφθούν τη χώρα μας την 1η του Απρίλη για ένα μοναδικό Αθηναϊκό live που θα περιλαμβάνει ζωντανή ανασκόπηση από το σύντομο μέχρι στιγμής αλλά και άξιο παρελθόν τους που κανείς δεν πρέπει να χάσει.


581