SOUL SECRET: “Blue Light Cage”

ALBUM

Είδος: Progressive Metal
Εταιρία: Layered Reality Productions
Ημερονημία κυκλοφορίας: 23 Οκτωβρίου 2020

Σε μια εκτεταμένα δύσκολη χρονική περίοδο της ανθρωπότητας, θαρρώ πως βιώνουμε πόσο σημαντική είναι η διέξοδος μέσω εμπειριών όπως αποτελεί η ακρόαση μουσικής, για την ψυχική μας υγεία και ισορροπία. Σαν ελάχιστη “εξιλέωση” στα όσα γεγονότα διαδραματίζονται διαδοχικά απολαύσαμε μια, από καλλιτεχνικής άποψης, ιδιαίτερα δημιουργική χρονιά. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην πλειάδα κορυφαίων κυκλοφοριών που από λίγο εώς πολύ πέρασαν έστω και βιαστικά από τους media players των περισσοτέρων μας, αλλά και στο γενικότερο σύνολο με πλείστες απολαυστικές ηχογραφήσεις να ξεπετάγονται από όλα τα μήκη και πλάτη της γης και φυσικά από όλα τα genres…

Μια από αυτές θα μας απασχολήσει και στο συγκεκριμένο άρθρο, έρχεται από την γειτονική μας Ιταλία και πρόκειται για την 5η δισκογραφική κυκλοφορία των progsters Soul Secret. Πριν καν περάσουμε στο μουσικό σκέλος της δουλειάς, από το καλωσόρισμα του εξωφύλλου κιόλας μας δείχνουν ένα ενδιαφέρον θεματολογικό πλαίσιο στο οποίο κινείται το album στο σύνολό του. Το concept ανήκει σε μια ιδέα του Luca Di Gennaro, πληκτρά του σχήματος και εστιάζει στην άποψη πως οι άνθρωποι ζουν ανάλογα με τον τρόπο που παρακολουθούν τηλεόραση. Όπως ο ίδιος λέει χαρακτηριστικά, “οι άνθρωποι νομίζουν πως συμμετέχουν ενεργά στην ζωή, αλλά στην πραγματικότητα απλά παρακολουθούν άλλους να κάνουν πράγματα”.

Η μπάντα ξεκίνησε να οικοδομεί έναν δίσκο γράφοντας τραγούδια επάνω σε αυτό το θέμα. Ζητήματα διαχρονικά που αφορούν τον καθημερινό βιοπορισμό, εσωτερικές διαμάχες και αναζητήσεις συναντούν καταστάσεις οι οποίες διέπονται από περισσότερο σύγχρονες παραμέτρους όπως τα “fake news” και η καταιγιστική επιρροή που γενικότερα και μαζικά ασκούν τα μέσα ενημέρωσης και στη συνέχεια αφού περάσουν από τα προσωπικά βιωματικά φίλτρα των δημιουργών τους γίνονται στίχοι. Είναι εύκολο να ταυτιστεί ο κάθε ακροατής με τις ιστορίες που προκύπτουν ακριβώς επειδή προέρχονται από τον κόσμο στον οποίο όλοι πλέον ζούμε με κοινές εμπειρίες στον συγκεκριμένο τομέα.

Με τους Soul Secret να έχουν δώσει ιδιαίτερο βάρος στο στιχουργικό κομμάτι καταλαβαίνουμε πως δεν επιθυμούν απλά να παίξουν μουσική αλλά και να μιλήσουν μέσα από την τέχνη τους κάτι που πραγματικά λατρεύω όταν γίνεται σωστά κι ολοκληρωμένα. Κι εδώ έχουμε μια από αυτές τις περιπτώσεις. Σε όποιο δίσκο τους κι αν επιστρέψεις θα βρεις έντονα τα στοιχεία από πρώιμους Dream Theater, όπως κι αυτή την “μυρωδιά” της Ιταλικής prog metal σκηνής. Όσο όμως απομακρύνεσαι από το ντεμπούτο τους και φτάνεις στο σήμερα δεν θα δυσκολευτείς να διαπιστώσεις πόσο σταδιακά και ισορροπημένα το γκρουπ έχει αναπτύξει τον προσωπικό τους χαρακτήρα και την επι μέρους μουσική δεξιοτεχνία των μελών του.

Θα ήταν μεγάλη αδικία να τους χαρακτηρίσει κανείς Dream Theater – κλώνο, όσο και αν ο ήχος των Αμερικανών δεν θα του βγει καθόλου από το μυαλό καθόλη την διάρκεια της ακροάσεως του “Blue Light Cage”. Δεν είναι τυχαία προφανώς και η συμμετοχή του Derek Sherinian με ένα synth solo στο κομμάτι “Ghost Syndicate”. Οι Ιταλοί δεν διστάζουν να πειραματισθούν και να εξελίξουν τον προσωπικό τους ήχο με πλοηγό το concept θέμα του album. Κινηματογραφικά εφέ και samples βάζουν όμορφες πινελιές στην εξιστόρηση της ιδέας. Τα πλήκτρα τις περισσότερες φορές είναι αυτά που οδηγούν και ζωγραφίζουν πάνω στον συμπαγή καμβά που στήνουν οι κιθάρες του Francesco Cavezza. Υπάρχουν όμως και στιγμές που η ισορροπία αυτή αντιστρέφεται χαρίζοντας με την μετατόπιση βάρους μεγάλες βοήθειες στο storytelling. Φαντάζομαι πως η προσθήκη του Cavezza στο line up της μπάντας το 2018 έφτιαξε την χημεία μεταξύ τους και έδωσε το σπρώξιμο που χρειάζονταν να πειραματιστούν και να βγάλουν τον ήχο που ακούμε σήμερα στο πρώτο τους ηχογράφημα μαζί του.

Και μόνο η παρουσία του 13λεπτου “Breathe And Recover” στο tracklist θα μπορούσε να προσφέρει επαρκή επιχειρήματα για να αποδώσει κανείς αδιαμφισβήτητα θετικό πρόσημο σε έναν δίσκο που έχει ακόμη και στα θέματα παραγωγής τις σωστές και προσεγμένες επιλογές και ξεγελά εύκολα ακόμη και τα πιο έμπειρα αυτιά πως πρόκειται για μια πολύ ακριβή παραγωγή και ας μην είναι αυτή η περίπτωση (θέλει και τρόπο όχι μόνο… κόπο). Ολόκληρο το album στέκεται ως οντότητα και κάθε επιμέρους κομμάτι του έχει λόγο ύπαρξης καθώς αποτελεί μοναδικό τμήμα του συνόλου και ζωτικό μέρος της ιστορίας. Σε αυτά τα πλαίσια, το κάθε τραγούδι κρατάει κι ένα δικό του ξεχωριστό χαρακτήρα χωρίς όμως να ξεφεύγει από την γενική ατμόσφαιρα που έχει ο ήχος του δίσκου. Αυτό βοηθά στην παρακολούθηση της ροής χωρίς να το κάνει σε καμιά περίπτωση εύπεπτο για τον ανυποψίαστο, πάντα, ακροατή.

Εϊναι λοιπόν όλα καμωμένα καλώς στο “Blue Light Cage”; Η απάντηση είναι όχι κι εδώ θα σου λυθεί η απορία γιατί δεν έχω μιλήσει ακόμη για τα φωνητικά του album. Ο Lino Di Pietrantonio έχει την ατυχία να είναι ο τραγουδιστής σε ένα σχήμα που εκτελεστικά σκοτώνει και χωρίς να είναι κακός (καθόλου κακός θα έλεγα) νιώθω πως κρατάει την μπάντα από το να απογειωθεί πραγματικά. Απλά δεν δείχνει να είναι η φωνή που ταιριάζει στις συνθέσεις του δίσκου. Ιδιαίτερα στις πρώτες ακροάσεις τον έβρισκα σε σημεία και ενοχλητικό. Στην πορεία όχι μόνο τον συνήθισα αλλά κατανόησα κι εκτίμησα πόσο σωστά έμπαινε στα κομμάτια (έχει ρίξει κι αυτός άπειρες ώρες δουλειάς και μεράκι με προσθηκες δεύτερων ακόμη και τρίτων φωνητικών, αρμονειών και samples), αλλά ακόμη μου έχει μείνει η επιθυμία να ακούσω το υλικό με κάποια άλλη φωνή. Επίσης δεν γνωρίζω πόσοι θα δώσουν τόσες ευκαιρίες με αντίστοιχες ακροάσεις όπως έκανα εγώ, για να τον εκτιμήσουν.

Τώρα που το βγάλαμε και αυτό από την μέση ας συνοψίσω. Αν γνωρίζεις και παρακολουθείς τους Soul Secret, η νέα τους δουλειά θα σε ενθουσιάσει καθώς η πρόοδος που σημειώνουν εδώ θα σε ξαφνιάσει ακόμη περισσότερο και από τη μετάβασή τους από το ντεμπούτο τους “Flowing Portraits” του 2008 στο “Closer To Daylight” του 2011. Αν είσαι φίλος του μελωδικού/τεχνικού ήχου, των σύγχρονων concept album και φυσικά των Dream Theater αλλά δεν είχες ξαναβρεί στο δρόμο σου ως σήμερα τους Ιταλούς, δαπάνησε λίγο από τον χρόνο σου, άκουσε το “Blue Light Cage” και οι πιθανότητες είναι με το μέρος σου να κάνεις ακόμη μια… φιλία.

Official Website: https://www.soulsecret.net/?fbclid=IwAR3H8WzToz4riPJvwayhZqKt6pJQkXV7GHxTIf8HfI4v-wBRA5Xnv3QF3ms&v=e4187bfd8f92

Facebook: https://www.facebook.com/soulsecretband

Bandcamp: https://soulsecretband.bandcamp.com/

447