SATAN’S FALL: “Final Day”

ALBUM

Είδος: Heavy/Speed Metal
Δισκογραφική: High Roller Records
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 11 Δεκεμβρίου 2020

Δεν μπορεί, αυτοί οι Σκανδιναβοί μάλλον μας κάνουν πλάκα. Δεν εξηγείται αλλιώς. Φταίει το δριμύ ψύχος, φταίνε οι 6 μήνες νύχτα, φταίνε οι περιπέτειες των Vikings προγόνων τους, δεν ξέρω τι, αλλά όποτε ασχολούνται με το heavy metal ή και το metal γενικότερα μοιάζουν να διδάσκουν σαν εξαίρετοι καθηγητές Πανεπιστημίου. Τελευταίο τους “επίτευγμα” οι Φινλανδοί Satan’s Fall, με το ντεμπούτο τους “Final Day” να εκπέμπει μια speed-άτη ζωντάνια.

Και αν ο τίτλος “Final Day” παραπέμπει σε κάτι το τραγικό, το απαισιόδοξο, το τελειωτικό, για τους συμπαθείς Φινλανδούς κάθε άλλο παρά τέτοιο είναι, καθώς το νέο τους album συμπίπτει με την αρχή ενός νέου μουσικού ταξιδιού, αφού κατάφεραν με τη συλλογή “Past Of” να αφήσουν πίσω τους ό, τι μουσική είχαν δημιουργήσει μέχρι τότε και να οδεύσουν πλέον σε μια νέα εποχή, ακόμη πιο “ζωντανοί”, ακόμη πιο εμπνευσμένοι. Οι Satan’s Fall βρίσκονται σε καλό “φεγγάρι” και το ντεμπούτο τους το αποδεικνύει περίτρανα.

Αν και η μπάντα δεν έχει κυκλοφορήσει κάποια ολοκληρωμένη δουλειά μέχρι τώρα για να γνωρίζουμε πως κινούνται, οι Satan’s Fall έχουν στηριχτεί στη βασική ηχητική ιδέα τους. Προφανώς και οι ‘80s επιρροές τους δεν μπορούσαν να λείπουν και να παίζουν σημαντικό δημιουργικό ρόλο στο νέο album, όμως εδώ οι Φινλανδοί metallers γίνονται ακόμη πιο speed-άτοι, ακόμη πιο προοδευτικοί στα χνάρια των millenium Judas Priest και Iron Maiden, με τα “Juggernaut” και “Madness Finds A Way” αντίστοιχα και μοιάζουν να αγγίζουν την power/speed Kai Hansen εποχή των Helloween με το “Forever Blind”, δίνοντας ακόμα πιο επικές διαστάσεις στον ήχο τους.

Ακόμη, εντυπωσιάζει η horror προσέγγιση στο “They Come Alive” που θυμίζει έντονα τον “βασιλιά” Diamond, ενώ η μπάντα μοιάζει να θέλει να ακουμπήσει και ένα μέρος του σύγχρονου μεταλλικού κοινού αφού δεν λείπουν και κάποια ψήγματα groove metal όπως το γνωρίσαμε από μπάντες, όπως οι Trivium, Bullet For My Valentine και φυσικά οι Machine Head.

Πέρα από τα ηχητικά μονοπάτια των Satan’s Fall, το “Final Day” αποτελείται και από 8 θα έλεγα πανέξυπνες συνθέσεις. Θεωρώ ότι το group δούλεψε αρκετά το υλικό του, ώστε αυτό να μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του ήχου του, με αποτέλεσμα να μπορείς να αντιληφθείς τη σύμπνοια συνθέσεων και μουσικής. Και αν η μουσική φαντάζει σαν ένα καλοραμμένο ρούχο, τότε οι συνθέσεις αποτελούν το καλλίγραμμο σώμα στο οποίο πέφτει με τελειότητα αυτό το ρούχο. Είναι πραγματικά τρομερό το πάντρεμα μουσικής- συνθέσεων και δείχνει τις εξαιρετικές δυνατότητες και ικανότητές της μπάντας.

Το “Final Day” είναι σίγουρα από τα albums που αξίζουν τα λεφτά τους. Οι Satan’s Fall δίνουν μία εξαιρετική μουσική παράσταση και αν δεν είχα βγάλει τη λίστα με τα καλύτερα albums της χρονιάς, νομίζω ότι το ντεμπούτο των Φινλανδών θα βρισκόταν μέσα. Ένα heavy/speed μακελειό που θα παρασύρει ό, τι βρεθεί στο διάβα του. Από τους δίσκους που μέσα σε τόσο δύσκολη χρονιά, σε κάνουν να αναθαρρείς ότι τα καλύτερα είναι μπροστά. Οι Φινλανδοί φαίνεται ότι έχουν προδιαγράψει το μέλλον τους και αυτό μοιάζει να είναι λαμπρό, γεμάτο επιτυχίες.

Facebook: https://www.facebook.com/SatansFall/

512

Avatar photo
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.