SAVAOTH: "Whispers Often Bleat"

Οι Savaoth είναι ένα συγκρότημα το οποίο υπάρχει εδώ και περίπου 6 χρόνια και το Whispers Often Bleat είναι η πρώτη τους δισκογραφική δουλειά.
Η μουσική των Savaoth ανήκει στον ευρύτερο black metal ήχο. Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς τι σημαίνει “ευρύτερος”. Θα σας εξηγήσω αμέσως τι εννοώ.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα κομμάτια του “ Whispers Often Bleat ” είναι black metal (κάτι το οποίο σημαίνει ότι έχουμε να κάνουμε με κάποια γρήγορα τύμπανα, ξυραφιαστές κιθάρες και τα ανάλογα φωνητικά). Από την άλλη μεριά στον ήχο του συγκροτήματος υπάρχουν αρκετά μέρη industrial και EBM πλήκτρων.

Το θετικό σε αυτόν το δίσκο είναι το γεγονός ότι τα παιδιά δεν προθέτουν απλώς industrial ήχους σε black metal τραγούδια. Προσπαθούν, και κατά τη γνώμη μου σε αρκετά μεγάλο βαθμό πετυχαίνουν, να συνδυάσουν δυο διαφορετικά είδη μουσικής, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία του προσωπικού τους ήχου που ξεφεύγει από τα τετριμμένα.

Σύμφωνοι, οι Savaoth δεν παρουσιάζουν κάτι τελείως καινούργιο. Ανάλογα πειράματα έχουν κάνει στο παρελθόν και άλλα συγκροτήματα, όπως για παράδειγμα οι The Kovenant και οι Arcturus . Αυτό που μου έμεινε μετά την ακρόαση του δίσκου είναι ότι οι Savaoth δεν προσπαθούν να πηδήξουν στο βαγόνι του επόμενου trend, αλλά η μουσική που παίζουν τους βγαίνει φυσικά. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό.

Όσοι δεν έχουν πρόβλημα στο να αναμειγνύεται το metal (και δη το black) με ξένα  προς αυτό στοιχεία, ας δώσουν μια ευκαιρία στους Savaoth . Είμαι σίγουρος ότι θα βρουν αρκετά στοιχεία στη μουσική του σχήματος που θα τους αφήσουν ικανοποιημένους.

Αν λάβουμε υπόψη ότι έχουμε να κάνουμε με τον πρώτο τους δίσκο, οι Savaoth έχουν πολλά να δώσουν ακόμα.


Καρβούνης Δημήτρης
454