MADDER MORTEM: “Old Eyes, New heart”

ALBUM

Είδος: Progressive Metal
Δισκογραφική: Dark Essence Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 26 Ιανουαρίου 2024

Οι Madder Mortem, Νορβηγικό συγκρότημα με παρουσία 30 ετών στον χώρο του progressive metal, επιστρέφουν 5 χρόνια μετά την τελευταία τους κυκλοφορία («Marrow»), με τον όγδοο πλέον δίσκο τους, «Old Eyes, New Heart». Ο δρόμος μεταξύ των δύο άλμπουμ ήταν σίγουρα δύσκολος για το συγκρότημα, καθώς η frontwoman Agnete και ο κιθαρίστας και παραγωγός BP, αδέρφια και ιδρυτικά μέλη των Madder Mortem, κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την απώλεια του πατέρα τους Jakob τον χειμώνα του 2023. Όντας τεράστιος υποστηρικτής του συγκροτήματος, ο Jakob είχε καταλυτικό ρόλο στο ξεκίνημα της καριέρας τους 30 χρόνια πριν, και ο πόνος της απώλειάς του είναι εμφανής καθ’ όλη τη διάρκεια του “Old Eyes, New Heart”.

Έτσι, η αμφιθυμία μεταξύ ελπίδας και απογοήτευσης αποτελεί κεντρικό θεματικό στοιχείο του δίσκου, ο οποίος χαρακτηρίζεται από πολυάριθμες μουσικές εναλλαγές οι οποίες καλύπτουν ένα τεράστιο εύρος ακουσμάτων, από τον γνώριμο για τους Madder Mortem progressive metal ήχο, έως και κομμάτια με πιο blues συνθέσεις, οι οποίες, ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν «βγάζουν» τον ακροατή από την εμπειρία δίνοντας, αντιθέτως, σάρκα και οστά στο συναισθηματικό ταξίδι του δίσκου.

Ο δίσκος λοιπόν ξεκινά με το “Coming From The Dark”, με ήχο γνώριμο για τους βετεράνους θαυμαστές του συγκροτήματος, όπου η Agnete αναδεικνύει το φωνητικό εύρος της, ανάμεσα σε ρυθμικές εναλλαγές οι οποίες παραπέμπουν στις progressive ρίζες του σχήματος. Ακολουθεί το «On Guard», κομμάτι με το οποίο οι Madder Mortem βγαίνουν εκτός του comfort zone τους με απόλυτη επιτυχία, προσφέροντας μια πιο blues και Americana αισθητική, εμπλουτιζόμενη από γεμίσματα slide guitar και κυρίαρχη την παρουσία του μπάσου, το οποίο οδηγεί τον ρυθμό.

Ο δίσκος συνεχίζει με τα “Master Tongue” και “The Head That Wears The Crown”, έχοντας ύφος παρόμοιο με αυτό που ξεκίνησε, και όπου σε διάρκεια μικρότερη των 5 λεπτών έκαστο, οδηγούν τον ακροατή στο σήμα κατατεθέν και πλέον αναμενόμενο progressive ταξίδι για το οποίο το συγκρότημα είναι γνωστό. Τα aggressive riffs δίνουν αβίαστα χώρο σε πιο μελωδικά περάσματα, και αντίστροφα, καθιστώντας σαφές πως οι Madder Mortem έχουν πλέον φτάσει στον πιο ώριμο ήχο της καριέρας τους.

Αμέσως μετά, το “Cold Hard Rain”, ένα έπος διάρκειας σχεδόν 7 λεπτών και ίσως το δυνατότερο κομμάτι του δίσκου, ξεκινάει άκρως ατμοσφαιρικά με ένα ήρεμο και σκοτεινό ρεφρέν, και εκρήγνυται στα μέσα της συνολικής του διάρκειας, προσφέροντας στον ακροατή ένα συναισθηματικό αποκορύφωμα, με το περιεχόμενο των στίχων σε συνδυασμό με τα σταθερά επαναλαμβανόμενα riffs να φέρνουν την κάθαρση.

Το “Towers” αποτελεί ακόμα ένα highlight του δίσκου με μελωδίες που θυμίζουν κάτι από εποχές Lacuna Coil, και riffs τα οποία αρπάζουν τον ακροατή από το πρώτο μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Έπειτα από το “Here And Now”, το οποίο με γλυκιές μελωδίες αποτελεί ένα ήρεμα πέρασμα προς το κλείσιμο του δίσκου, έρχεται το “Things I’ll Never Do” με αντίθετο ύφος και με σταθερά deliberate heavy riffs να οδηγούν τον ακροατή στο τέλος.

Έτσι, το “Long Road” αποτελεί ένα στοχαστικό κομμάτι στο οποίο αντικατοπτρίζεται το δύσκολο ταξίδι των Madder Mortem οδηγώντας προς την κυκλοφορία του παρόντος δίσκου, κλείνοντας ωστόσο με ένα ελπιδοφόρο μήνυμα με τους στίχους “Maybe there’s hope of peace at the end, of the long slow road”.

To “Old Eyes, New Heart” αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη δουλειά των Madder Mortem μέχρι σήμερα, επιδεικνύοντας ηχητική και συναισθηματική ωριμόττητα σε κάθε σπιθαμή του δίσκου, προσφέροντας παράλληλα μια υγιή δόση πειραματισμού με νέους ήχους, ξεπερνώντας τα αυστηρά όρια του είδους στο οποίο ανήκουν, με ένα άκρως επιτυχημένο αποτέλεσμα. Έτσι, η επιτυχία του δίσκου δεν εναπόκειται μόνο στο γεγονός ότι οι λάτρεις του συγκροτήματος έχουν να απολαύσουν μία σειρά από αξέχαστες μουσικές συνθέσεις, αλλά και στο γεγονός ότι αυτές έχουν την προοπτική να προσελκύσουν νέους θαυμαστές, ειδικά σε μια περίοδο που τα genre boundaries της metal σκηνής καταρρίπτονται όλο και πιο συχνά.

Bandcamp: https://maddermortem.bandcamp.com/
Facebook: https://www.facebook.com/mmortem/

226

Avatar photo
About Κωνσταντίνος Χατζόπουλος 2 Articles
Γεννημένος με ένα ζευγάρι ακουστικά και ένα χιλιοπαιγμένο LP του Paranoid των Black Sabbath στο χέρι, ο Κώστας είναι πλέον σε ένα μουσικό ταξίδι ανακάλυψης νέων ιδεών. Αγαπημένα μότο αποτελούν τα «6 χορδές δεν είναι αρκετές», «δεν είναι θόρυβος, είναι μουσική, μαμά» και φυσικά «τα genre boundaries είναι για να καταρρίπτονται».