COMEBACK KID: “Die Knowing”

Ο Καναδάς είναι ένα περίεργο μέρος από μουσικής απόψεως, σκεφτείτε, κάτι σαν το οικοσύστημα της Αυστραλίας, με κάποια επιρροή από τις Η.Π.Α  (Ην. Πολιτείες Αστοιχείωτων) που καραδοκούν από κάτω…

Ίσως να μπερδευτήκατε (ίσως να μη βλέπετε National Geographic ρε γομάρια), αλλά ο Καναδάς είναι πατρίδα κάποιων πολύ πρωτοπόρων μουσικών, από τον Neil Young (που κατάγεται επίσης από το Winnipeg όπως και οι Comeback Kid) έως τους Rush και από τους Voivod ως τον Devin Townsend.

Ομοίως και στην προκείμενη, όπως πολλοί από εσάς γνωρίζετε, οι CBK είναι ένα πρωτοπόρο hardcore συγκρότημα, που αποτελεί , μάλιστα, αιχμή του δόρατος για το σύγχρονο hxc ήχο, πάνω από μία δεκαετία πλέον, και δη με κυκλοφορίες όπως το αξιομνημόνευτο “Wake the Dead” του 2005. Μετά από κάποιες ουσιώδεις αλλαγές σύνθεσης, όπως η αποχώρηση του αρχικού τραγουδιστή, Scott Wade, το γκρουπ συνεχίζει ακάθεκτο να αναπαράγει μεταλλικό, γκαζωμένο hardcore που αντλεί επιρροές από τους Black Flag  μέχρι τους Sick of it All και τους Shai Hulud.

Τα τραγούδια στον πέμπτο αυτό δίσκο κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 2 με 3 λεπτά και από τη beatdown Slayer-ική εισαγωγή του ομότιτλου κομματιού, “Die Knowing”, είναι προφανής μία γενικότερη “κάτσε- σήκω” διάθεση, με εντονότερη ροπή προς το “σήκω”. Το σίγουρο είναι ότι τα παλληκάρια δεν παίρνουν αιχμαλώτους, καθώς ο πρώην κιθαρίστας και νυν τραγουδιστής του γκρουπ, Andrew Neufeld, δε σταματάει να ουρλιάζει καθ’ όλη τη διάρκεια του δίσκου, ενώ οι ενορχηστρώσεις έχουν τον ίδιο αντίκτυπο με ένα καρδιογράφημα σε ταχυπαλμία, με μεγάλες δόσεις, εννοείται, groove. Και ίσως οποιοδήποτε ψήγμα μελωδικότητας υπήρχε σε προηγούμενες κυκλοφορίες, αναλώνεται τώρα σε κάποια ευκολομνημόνευτα gang vocals (“Beyond”) και σε περιστασιακούς πειραματισμούς (“Didn’t Even Mind”).

Οι CBK κάνουν αυτό που πάντα έκαναν στο μέγιστο των δυνάμεων τους και είναι δεδομένο ότι σέβονται τους οπαδούς τους. Ο δίσκος είναι και πάλι δρομολογημένος για να προκαλέσει άπειρο moshing, pogo και μώλωπες, αλλά αρκεί αυτό για ένα πρωτοπόρο συγκρότημα; Η εξέλιξη πλέον δεν είναι τόσο δραματική όσο άλλοτε, οπότε σταδιακά μπορεί  να εκθρονιστείς… Δε γαμιέται, το live πάλι ισοπεδωτικό θα είναι…

427