DEAFHEAVEN: “Infinite Granite”

ALBUM

Είδος: Post rock
Δισκογραφική: Sargent House
Ημ. Κυκλοφορίας: 20 Αυγούστου 2021

Επαναφορά και για τους Καλιφορνέζους Deafheaven οι αποίοι έχουν πλέον ψηθεί για τα καλά στο κουρμπέτι του post ήχου. Οκ, θα μου πεις αυτό αποτελεί και γενίκευση οπότε ας σου το κάνω πιο “λιανά”.

Αν και ανέκαθεν βρίσκονταν σε ισορροπία ανάμεσα στα βουνά “rock” και “metal”, εντούτοις στο νέο “Infinite Granite” έχουν πλέον περάσει στην πρώτη κορυφογραμμή γιατί το υλικό που καταθέτουν είναι με μια λέξη ελιτιστικό, ενδιαφέρον και περίτεχνα δημιουργημένο. Ένλεκτο post rock το οποίο διάσπαρτα διακόπτεται από metal αναφορές κυρίως μέσω growls (πολύ καλά όπου και να τα συναντήσεις) και λιγότερο ως τεχνοτροπία.

Προσεγγιστικά κινείται στο ίδιο μοτίβο με το τελευταίο “As The Love Continues” των Σκωτσέζων Mogwai αλλά οι Deafheaven απλά έγραψαν καλύτερες συνθέσεις. Βουτηγμένες στον λυρισμό και το συναίσθημα, με θετικό, φωτεινό προσωπείο αλλά με πολλή μελαγχολία να υποβόσκει, η μίξη του alternative rock με την post αισθητική επετεύχθη αξιοθαύμαστα.

Αμιγώς post κιθαριστικώς, ποικιλία ρυθμών, άλλοτε αργά και άλλοτε με dance floor hit αέρα, όλα τα κομμάτια έχουν δική τους αυτοτέλεια. Σπουδαία ρεφρέν από τον George Clarke σε κομμάτια όπως το “Shellstar”, το πολύ καλό “In Blur” αλλά και το “Great Mass of Color” (ανατριχίλα η growl κραυγή στον επίλογο ο οποίος είναι φοβερός και θα μπορούσε να ανήκει στους Anathema), το “Neptune Raining Diamonds”, intro του “Lament for Wasps”, μου θύμισε τις συγκλονιστικές ambient επιλογικές στιγμές των Fear Factory και ακόμη το ίδιο το “Lament for Wasps” θα μπορούσε να πει πως είναι μια νεοχίπικη μεταφορά αυτού του πνεύματος. Πανέμορφα επίσης τα “Other Language”, “Villain” και “The Gnashing” με πολύ καλά δομικά riffs και έξοχες φωνητικές γραμμές και θαυμάσιος επίλογος με το “θαλασσινό” “Mombasa” και την φοβερή, σχεδόν black metal, αυλαία του.

Τελικώς, ένα εξαιρετικό και αξιοπρεπέστατο σετάκι τραγουδιών που θα ανταμοίψει τον αντίστοιχο ακροατή με πολλά “καλούδια”. Επαγγελματικότατο τεχνικώς, υψηλής αξιομνημονευτικής ιδιότητας, μια άκρως προτεινόμενη κυκλοφορία που σίγουρα θα έχει μια θέση στην top λίστα στο τέλος αυτής της ρημαδοχρονιάς. Καλοκαιρινό άκουσμα και ειδικότερα “βραδυνό”.

Facebook: https://www.facebook.com/deafheaven
Official website: https://deafheaven.com/

484

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1170 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.