JAVA: “Implode/Explode”

ALBUM

Είδος: Psych,desert,post rock
Δισκογραφική: Made of Stone Recordings
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 30 Μαΐου 2021

Όταν οι πρόγονοί σου έχουν περιπλανηθεί περίπου μια τεσσαρακονταετία στην έρημο (και σημειωτέον χωρίς να βρούν πετρέλαιο εκεί που εν τέλει κατέληξαν) αναζητώντας τη γη της επαγγελίας, ε τότε με κάποιο τρόπο αυτό καταγράφεται στο γενετικό σου υλικό και επηρεάζει τις μελλοντικές γενιές σε διάφορους τομείς.

Εν προκειμένω ο λόγος γίνεται για τους Ισραηλινούς Java, οι οποίοι έχουν βρει τη δική τους μουσική γη της επαγγελίας κάπου ανάμεσα στην έρημο της Καλιφόρνια και τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, καθώς συνθέτουν το δικό τους ορχηστρικό soundtrack με desert, post και electro μελωδίες.

Το “Implode/Explode” είναι ο τρίτος δίσκος του συγκροτήματος, αλλά ο παρθενικός υπό την σκέπη της Made of Stone που έχει βαλθεί να μας αποτρελάνει με την καλή έννοια. Η εταιρεία έχει διασκορπίσει τους απεσταλμένους της ανά την υφήλιο και μετά τους Black Sky Giant από την Αργεντινή, τους Daliborovo Granje από την Κροατία, Tortuga από την Πολωνία και πληθώρα άλλων συγκροτημάτων που προηγήθηκαν (και που πραγματικά αξίζει να ασχοληθούμε), τώρα σειρά έχει το ψυχεδελικό power τρίο από το Tel Aviv.

Η μπάντα έχει να επιδείξει ένα μοναδικό μουσικό υβρίδιο αποτελούμενο από post και desert ήχους, κάτι αντίστοιχο με αυτό που μας είχαν παρουσιάσει οι ανυπέρβλητοι 5ive (με τον εκπληκτικό Ben Carr μετέπειτα Ancients Lights, INTRCPTR) καθώς και το σύνολο των συγκροτημάτων της υδροκέφαλης εταιρίας σχεδόν πριν από μια εικοσαετία. «Βαριά» και κοφτή ριφολογία από τη μεγάλη των Karma To Burn σχολή (Will Mecum “Rest in Riffs”), funky μπασογραμμές που προσδίδουν όγκο και γκρούβα, απαλοί jazz αυτοσχεδιασμοί και ορισμένοι dub trio ηχητικοί πειραματισμοί, είναι μερικές από της πτυχές που ξεδιπλώνει στον καινούριο της δίσκο.

Ο άσσος στο μανίκι πάντως ακούει στο όνομα του Ben McLeod, γνωστού και μη εξαιρετέου από τους All Them Witches, για τον οποίο το είχαμε ξαναπεί και στην κριτική για τους The Swell Felas, ότι έχει το άγγιγμα του Μίδα, δεδομένου ότι εκτός από ευρηματικός κιθαρίστας και ερμηνευτής είναι και χαρισματικός μουσικός παραγωγός και ταλαντούχος μηχανικός ήχου, με το αποτέλεσμα του άλμπουμ να τον δικαιώνει απόλυτα.

Οι συνθέσεις στο “Implode/Explode” ακούγονται σαν αυτοτελείς, με το “Dinojuice” και το “Slim Cognito” για τον γράφοντα να κερδίζουν στα σημεία και με το solo της κιθάρας στο τελευταίο να έχει τις «περγαμηνές» για να κερδίσει τα εύσημα από τον Isaiah Mitchell των Earthless, τα μουστάκια του οποίου θα γινόντουσαν τσιγκελωτά από τη χαρά τους.

Αναμφίβολά πάντως, η ακρόαση στην ολότητα του δίσκου από αρχής μέχρι τέλους αποφέρει τα μέγιστα από πλευράς απολαύσεως, με τις ψυχεδελικές Ανατολίτικες μελωδίες να σε ταξιδεύουν και να γίνονται μέτρο σύγκρισης με τους δικούς μας Naxatras. Η κινηματογραφική ατμόσφαιρα που υποβόσκει στο background έχει ευθείς αναφορές στους Isis, Red Sparowes, Russian Circles και αναρίθμητους άλλους, ενώ η χρήση synth και διαφόρων electro σημείων και effects απογειώνουν τις συνθέσεις αποκτώντας σφαιρική τροχιά προς ένα διαγαλαξιακό ταξίδι.

Οι κύριοι Gilad Kessler, Jonah Helfman, Dan Deutsch λόγω καταγωγής και γνωστών «καταλοίπων» θα περίμενε κανείς να είναι συγκρατημένοι και φειδωλοί, αντ’ αυτού μας «βάζουν τα γυαλιά» και μας χαρίζουν απλόχερα έναν πακτωλό από μελωδίες, ατμόσφαιρες και έναν καταιγισμό από riffs ικανό να δημιουργήσει ρωγμή στο τείχος των δακρύων, να δονήσει το όρος Σινά και να ενεργοποιήσει κάποιο κοίτασμα πετρελαίου στην περιοχή.

Facebook: https://www.facebook.com/javapsych/
Bandcamp: http://javapsych.bandcamp.com/

863

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 269 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...