THE SWELL FELLAS: “The Great Play of Extension”

EP

Είδος: Progressive/ Psych rock
Δισκογραφική: Ανεξάρτητη κυκλοφορία (ψηφιακή)
Ημ. Κυκλοφορίας: 17 Απριλίου 2020

Όπως αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων, ο Ben McLeod εκτός από χαρισματικός κιθαρίστας και ερμηνευτής στους All Them Witches αποτελεί και ανερχόμενος και πολλά υποσχόμενος μουσικός παραγωγός. Εν αντίθεσή με αρκετούς στον χώρο που ό,τι πιάνουν γίνεται σκ@τ@, ο ίδιος φαίνεται πώς έχει το άγγιγμα του Μίδα και με ό,τι καταπιάνεται έχει προοπτική να λάμψει.

Η πιο πρόσφατη ενασχόλησή του αφορά το καινούριο EP των Swell Fellas, οι οποίοι προέρχονται από το Ocean City του Maryland. Οι Αμερικανοί με κεκτημένη ταχύτητα και «σπασμένα τα φρένα», λίγους μόλις μήνες μετά την κυκλοφορία του “The Big Grand Entrance” άλμπουμ τους, μας προσφέρουν ψηφιακά τη νέα τους δουλειά με τίτλο “The Great Play of Extension”.

Η έκφραση “Less is More” φαίνεται ότι τους ταιριάζει γάντι, και από πλευράς σύνθεσης της μπάντας και από πλευράς track listing, καθώς το psych power trio μέσα από τρία μόλις κομμάτια διάρκειας κάτι λιγότερο της μισής ώρας, μας χαρίζει μια καθόλα περιεκτική και χορταστική ακρόαση.

Το συγκρότημα είναι οικογενειακή υπόθεση, καθώς αποτελείται από τα αδέρφια Conner και Chris Poole (κιθάρα και τύμπανα αντίστοιχα) και τον μακροχρόνια φίλο τους Mark Rohrer, οι οποίοι επιδίδονται σε ένα progressive/psych rock υβρίδιο -όπως το δίδαξε ο master του είδους Steven Wilson στις πρώιμες ημέρες των Porcupine tree- με λιγότερη δόση ψυχεδέλειας, χωρίς φυσικά να προσκολλάται στο παρελθόν και χωρίς να εμφανίζει ίχνη ρετρολαγνείας. Blast to the future ένα πράγμα.

Progressive rock to the point, χωρίς να αναγάγουν το ιδίωμα σε ολυμπιακό άθλημα επίδειξης τεχνικών ικανοτήτων. Διατηρούν ψηλά το επίπεδο με απλές μα πάντα ουσιώδεις κινήσεις. Η μπάντα ακολουθεί πιστά την προοδευτική παράδοση και μουσική κληρονομιά των Βρετανικών 70s σχημάτων, εμπλουτίζοντας τον ήχο και με ορισμένα space στοιχεία, ενώ σε άλλα σημεία ακροβατεί μεταξύ rock και metal υπό μια stoner σκοπιά.

Στο “Placebo” η προοδευτική πλευρά των Elder συναντάει την acid punk αισθητική των Echo and the Bunnymen σε συνδυασμό με μία δόση μελαγχολίας, ενώ στο “Acid Tone το main riff ξυπνάει μνήμες υπό τους ήχους των Wolf People -αν αφαιρέσεις τις folk αναζητήσεις των τελευταίων. Το “Scatterbrain” συμπληρώνει την τριάδα των κομματιών με τα ιδιαίτερα εφευρετικά riff και την spacy και πιο heavy ατμόσφαιρα, αποδεικνύοντας ότι το συγκρότημα ήρθε για να μείνει.

Οι Swell Fellas μέσα από το EP εμφανίζουν τις περγαμηνές τους και δείχνουν ότι υπάρχει η προοπτική να αφήσουν τα αλώνια και τα πάρκινγκ που άραζαν με το Chevy van του 91’ και να βρεθούν στα σαλόνια της…… δισκογραφίας.

Facebook: https://www.facebook.com/theswellfellas/

Bandcamp: https://theswellfellas.bandcamp.com/

1127

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 265 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...