TORTUGA: “Deities”

ALBUM

Είδος: Stoner/Doom Metal
Δισκογραφική: Made of stone Recordings
Ημ. Κυκλοφορίας: 8 Αυγούστου 2020

Τα τελευταία χρόνια κάτι ιδιαίτερο παρατηρείται να συμβαίνει στα μουσικά δρώμενα της Πολωνικής σκηνής. Κάτι αντίστοιχο του δικού μας “Greek rock revolution” λαμβάνει χώρα εκεί, με το “Polish stoner doom evolution” να είναι αρκετά ταιριαστός τίτλος για να περιγράψει την κατάσταση.

Μια άνθηση στην Ψυχεδελική “Vegetarian” σκηνή, με αρκετές μπάντες να ξεπηδούν είναι γεγονός. Εκτός από την αγία τριάδα της stoner/doom σκηνής με τους Belzebong, Dopelord και Weedpecker να έχουν τα ηνία, πλέον υπάρχουν και αρκετοί πιστοί ακόλουθοι, οι οποίοι “εποφθαλμιούν” να καπαρώσουν μια θέση και να ανέλθουν στην ιεραρχία.

Ένα από τα ανερχόμενα ονόματα με καλές προδιαγραφές και έντονη δραστηριότητα στα συναυλιακά δρώμενα είναι αυτό των Tortuga. Η Made of Stone Recordings άπλωσε τα δίχτυα της αυτήν τη φορά σε διεθνή ύδατα και έπιασε το χταποδόμορφο κρανίο ή κρανιοειδές χταπόδι (πείτε το όπως θέλετε) που εμφανίζεται στο εξώφυλλο που έχει φιλοτεχνήσει ο Rafał Wechter, γνωστός για τη δουλειά του μέσα από artwork συγκροτήματα όπως Slayer, Metallica, Iron Maiden μεταξύ άλλων.

Το Πολωνικό κουαρτέτο, αφού μας συστήθηκε με το προ τριετίας ντεμπούτο άλμπουμ του, επιστρέφει με τον νέο του δίσκο το όνομα του οποίου είναι “Deities”. Οι στίχοι της μπάντας εμπνέονται από την Lovecraftian μυθολογία και είναι ικανοί να αφυπνίσουν τους αρχαίους θεούς με την horror και occult αισθητική που δημιουργούν, ενώ η μουσική εξυμνεί τους παλιούς κραταιούς της σκηνής.

Electric Wizard και Reverend Bizarre είναι από τις προφανείς επιρροές που έχει το συγκρότημα, το μεγάλο ατού όμως έγκειται στο γεγονός ότι δεν σταματάνε μόνο εκεί, αλλά καταφέρνουν με επιτυχία να εμπλουτίσουν με ποικίλα στοιχεία τον ήχο τους. Διάσπαρτες ανατολίτικες My Sleeping Karma μελωδίες κάνουν την εμφάνισή τους, προσδίδοντας ένα εξωτικό άρωμα σε μια μυσταγωγική ατμόσφαιρα, την ώρα που δειλά-δειλά ξεπροβάλουν και κάποιες πιο επικές στιγμές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις πρώτες κιόλας νότες το μπάσο παίζει κομβικό ρόλο στην επιλογή ηχητικής πλεύσης, καθώς ο Heszu σαν άλλος Master of the Strings κατευθύνει ή καλύτερα παρασέρνει και τους υπόλοιπους, και όλοι μαζί δημιουργούν ένα αρκετά “συμπαγές” σύνολο, μεταφέροντας αυτό το σφιχτό δέσιμο και στις συνθέσεις του δίσκου.
Η όλη καλλιτεχνική προσέγγιση είναι τελείως DIY από πλευράς μπάντας και αξίζει να αφιερώσει κανείς χρόνο και λίγο χρήμα για μία από τις εκπληκτικές συσκευασίες αναλογικών formats που προσφέρει το συγκρότημα. Το μοναδικό μελανό σημείο για τους περισσότερους, ίσως, αποτελέσει το εννιά λεπτό noise/space/ambient “σβήσιμο” στο τέλος του “Galeon de Manila”, το οποίο θα λειτουργούσε σαν ιδανικό outro αποθεραπείας στο κλείσιμο μιας ζωντανής εμφάνισης, σε μια απλή “οικόσιτη” ακρόαση όμως κουράζει και φαντάζει περιττή.

Οι Πολωνοί doom masters μέσα από το “Deities”, πέρα από τα πλοκάμια τους και από τα προαναφερθέντα παραπάνω στοιχεία, μας πρόσφεραν αρκετή δόση ρυθμικότητας και ψυχεδελικών τζαμαρισμάτων.

Το μόνο που μένει για να επιβιώσουν μακροχρόνια στη σκηνή είναι να μας δείξουν και τα “δόντια” τους.

Facebook: https://www.facebook.com/tortugapl/

Bandcamp: https://tortugapl.bandcamp.com/

752

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 265 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...