FAZI: “Folding Story”

REISSUE

Είδος: Post Punk
Δισκογραφική: Pelagic Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 26 Φεβρουαρίου 2024

Oι Fazi, ποστ πανκ μπάντα εκ της μακρινής κι εξωτικής Xi’an της Κίνας, αποφάσισαν να πάρουν τον δρόμο του μεταξιού και να έρθουν λίγο πιο κοντά μας. Πως θα το καταφέρουν αυτό; Επανακυκλοφορώντας το τελευταίο τους LP ονόματι “Folding Story” σε Ευρωπαϊκά νερά.

Αυτά τα αόρατα νερά μάλλον ακούμε ξεκινώντας με το φουλ ταξιδιάρικο “Invisible Water”, πριν το “Eye in the Sky” μας μεταφέρει στον εναέριο χώρο του πιο δυναμικού ποστ πανκ. Γενικά συνεχίζεται αυτό το μοτίβο του πέρα-δώθε μεταξύ πιο ατμοσφαιρικών, dream pop συνθέσεων όπως τα “Beautiful Teeth” και “Never Say Forever” (το οποίο μου πάτησε ευαίσθητες μουσικές χορδές με πολύ όμορφο τρόπο, όπως το κάνουν πχ οι Cocteau Twins, μόνο που έχω περισσότερες πιθανότητες να καταλάβω κινέζικα παρά τί όντως λένε οι CT) και κομμάτια όπως το “Body/Mind/Soul” που το rhythm section παίρνει τα όπλα του και γκοθιάζει την κατάσταση.

Στην ατμόσφαιρα αυτή πατάει το “Vigil”, που μαζί με σύνθια και ωραία κιθαριστική κλιμάκωση χτίζει ένα eerie ανατολίτικο ηχητικό background, για να έρθει το “Deligha” να δημιουργήσει ένα αγχωτικό περιβάλλον. Γενικά είναι πολύ κινηματογραφικό το άλμπουμ των Fazi, σαν να σε πετάνε μέσα σε έναν άγνωστο κόσμο και εσύ να πρέπει να τον εξερευνήσεις χωρίς να έχεις πολλές πληροφορίες (η μη κατανόηση των στίχων προσθέτει σε αυτό). Το instrumental “Died in the Wind” διατηρεί αυτήν την ένταση, και οι ατμοσφαιρικές κιθάρες του “Way to Atman” κλείνουν ιδανικά, με τους ήχους του νερού να σε φέρνουν στο τέλος του 45λεπτου αυτού ταξιδιού (ή πίσω στην αρχή, όπως το βλέπει κανείς. Γι’ αυτό λέγεται σχήμα κύκλου), το οποίο όμως εύκολα μπορεί να διαρκέσει τόσο κι άλλο τόσο προσθετικά, ο δίσκος δεν κουράζει ποτέ και καθόλου.

Συνολικά πολύ καλή δουλειά από τους Fazi, που με έβαλε στο τριπάκι να ψάξω το παρελθόν τους αλλά και να περιμένω το μέλλον τους. Είναι ξεκάθαρο πως δεν έχουμε να κάνουμε με μια μπάντα που ψάχνει πατήματα, έχουν κλείσει δεκαετία plus άλλωστε, έχουν βγάλει ένα εξαιρετικά συμπαγές αποτέλεσμα που λειτουργεί υπέροχα σαν σύνολο. Τουτέστιν, βάζεις τον δίσκο να παίζει και δεν ψάχνεις καμία παράκαμψη, κανένα shortcut, παρά μόνο κάθεσαι αναπαυτικά και τον αφήνεις να σε παρασύρει.

Facebook: https://www.facebook.com/weareFAZI
Bandcamp: https://wearefazi.bandcamp.com/

204

Avatar photo
About Σόλωνας Εσκενάζης 93 Articles
Γεννημένος το '90, μελαχρινός, ψηλός, καστανά μάτια α σορι δεν είναι Τιντερ εδώ. Η μεγάλη αγάπη είναι το πανκ και τα παρακλάδια του αλλά χωρίς παρωπιδισμους, περί ορέξεως κολοκυθόπιτα (αρκεί να είναι νόστιμη), less is more και η καλή η μπάντα απ' το live φαίνεται.